Annons
Denna text publiceras i samarbete med Helsingborgs Dagblad och Sydsvenskan.
Helsingborgs DagbladSydsvenskan

FN startar innovationscenter i Sverige – ska lösa globala problem

Ett nytt FN-center som öppnade i forskningsparken Ideon i Lund på måndagen får 16 miljoner från svenska regeringen. Centrets uppgift är att hitta innovativa lösningar på globala utmaningar som svält och fattigdom. Pengarna kommer från biståndsbudgeten. Teknikjätten Sony kommer bidra med både tid och tekniskt kunnande.

Ibrahim Baylan, näringsminister, var med och invigde det nya FN-centret i Lund.
Ibrahim Baylan, näringsminister, var med och invigde det nya FN-centret i Lund.Foto:Ingemar D Kristiansen
Grete Faremo är chef för FN-organet UNOPS som öppnar ett innovationscentrum vid forskningsparken Ideon i Lund.
Grete Faremo är chef för FN-organet UNOPS som öppnar ett innovationscentrum vid forskningsparken Ideon i Lund.Foto:Ingemar D Kristiansen

Det nya innovationscentret på Ideon är ett av 15–20 stycken som FN-organet UNOPS (United Nations Office for Project Services) planerar att öppna runt om i världen. Syftet är att bidra till att få fram lösningar för att nå de 17 utvecklingsmålen i FN:s Agenda 2030, som bland annat handlar om att utrota svält och fattigdom samt skapa utbildning och god hälsa för alla.

”Ser man på hållbarhetsmålen så ser man också snabbt behovet av innovation för att lösa de stora utmaningarna, inte minst i de allra svåraste områden och situationer, på bästa möjliga sätt. Där kan vi vara katalysator både mellan privat och offentlig sektor och mellan FN och externa partner”, säger Grete Faremo, chef för UNOPS som har huvudkontor i Köpenhamn.

Den svenska regeringen skjuter till sammanlagt 16 miljoner kronor från biståndsbudgeten för att finansiera ena delen av centrets verksamhet under de första två åren.

”Det här är bra för miljön och bra för klimatet – men också en enorm affärsmöjlighet, som kan skapa både nya jobb och hållbar tillväxt”, förklarade näringsminister Ibrahim Baylan, när han på måndagseftermiddagen bekräftade samarbetet genom att inför över 400 särskilt inbjudna gäster skaka hand med Grete Faremo.

Sony ska hjälpa FN:s nyetablerade innovationscenter i Lund, berättar platschefen Stefan Andersson.
Sony ska hjälpa FN:s nyetablerade innovationscenter i Lund, berättar platschefen Stefan Andersson.Foto:Lars Brundin

Teknikjätten Sony går in som partner till innovationscentret. Det handlar om både personalens tid och kunnande om utvecklingsarbete, men potentiellt även om den teknik som bolaget sitter på.

”Vi kommer att bidra med framför allt innovation och design, bland annat genom vår accelerator för startups och den designstudio vi har i Lund och som jobbar för hela Sony. Deras DNA är att plocka upp idéer och stötta i hur man vidareutvecklar dem. Men beroende på vilka idéer som kommer upp kan vi även diskutera att ge tillgång till våra lab”, säger Stefan Andersson, Sonys platschef i Lund.

Dessutom kommer Sony att låta personalen lägga arbetstid på att hjälpa bolag och idéer som söker sig till FN-centret på Ideon. Det är en del i det program koncernen redan har för sina anställda, där de kan vika tre arbetsdagar per år åt att jobba med något samhällsförbättrande projekt.

För Grete Faremo, chef för UNOPS med huvudkontor i Köpenhamn, har det varit viktigt att ha med ett storföretag som Sony från start vid lanseringen av det globala innovationscentret i Lund.

”Jag välkomnar Sony och alla andra företag på Ideon som bidrar till satsningen. Det visar på vikten av samarbete mellan den privata och offentliga sektorn. Där kan vi vara katalysator både mellan privat och offentlig sektor och mellan FN och externa partner”, säger Grete Faremo.

Tanken är att UNOPS globala innovationscenter runt om i världen ska hjälpa företag och entreprenörer att ta fram innovativa lösningar på de utmaningar som kommer in till FN-organet från olika länder och andra delar av FN-apparaten.

Målet är att utveckla idéerna till färdiga produkter eller tjänster som håller rätt nivå för att kunna ingå i FN-upphandlingar framöver – eller ännu hellre kan köpas in direkt av regeringar i berörda länder, enligt Grete Faremo.

”Detta handlar först och främst om helt vanligt entreprenörskap, där det är marknaden som köper precis som i en normal situation. Men det är klart att om det kommer en produkt eller tjänst som är intressant för UNOPS projekt så ska vi inte utesluta att det också kan vara intressant”, säger hon till Di.

Det som den svenska regeringen nu går in och finansierar är dock inte det direkta stödet till affärsutveckling av enskilda företag, utan en särskild del av verksamheten vid FN-centret på Ideon. Det handlar om utvecklingen av en modell som går att sprida till övriga innovationscenter i andra länder. Tanken är att bidra med kunskap om processer för att driva innovation och hur företagsinkubatorer bör byggas för att bli framgångsrika.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från XintelaAnnons

Bättre behandlingsmetoder med cellmarkör

Evy Lundgren-Åkerlund, vd för Xintela.
Evy Lundgren-Åkerlund, vd för Xintela.Foto:Ola Torkelsson

Med en patentskyddad markörteknologi för stamceller och en egen produktionsanläggning är Xintela en spelare inom cellterapifältet att räkna med. Nu satsar de även på att ta fram en ny behandlingsmetod för aggressiv bröstcancer.

Xintela utvecklar behandlingar inom områden där behovet av ny innovation är stort – artros, covid-19 och aggressiva cancerformer. Utvecklingsarbetet grundar sig i företagets markörteknologi Xinmark, där specifika cellyteproteiner fungerar som målmolekyler på stamceller och cancerceller.  

Från start har Xintela fokuserat på stamcellsterapi för artrospatienter. Genom prekliniska studier på hästar har bolaget visat att stamceller som tagits fram med hjälp av markören kan bromsa utveckling av artros hos hästar efter n ledbroskskada. 

EXTERN LÄNK: Inbjudan till Xintelas emission 

Unik markörteknologi

– Vi är inte ensamma om att arbeta med stamceller, men vår teknologi gör oss verkligen unika. Med våra markörer kan vi sortera ut stamceller från exempelvis fettvävnad och få fram en homogen stamcellspreparation av hög kvalitet som sedan expanderas i stora mängder, säger Evy Lundgren-Åkerlund, vd för Xintela. 

Xintela har en egen GMP-förberedd produktionsanläggning för att tillverka sina stamcellsprodukter för kliniska studier. Nu inväntar företaget ett tillstånd för att producera den första produkten Xstem-Oa och inleda kliniska studier på artrospatienter.  

Markörteknologin Xinmark kan också användas för att detektera vissa aggressiva cancerceller och rikta behandlande antikroppar till dessa. Xintela fokuserar sedan tidigare på den aggressiva hjärntumören glioblastom, och nyligen presenterade företaget att nästa fokusområde blir trippelnegativ bröstcancer, även den en mycket aggressiv cancerform med dålig prognos. 

Nya indikationer möter stora medicinska behov

– Plattformen Xinmark ger oss möjlighet att bredda verksamheten till nya utvecklingsområden. Därför har vi nu lagt till trippelaggressiv bröstcancer och även inlett en preklinisk studie av våra stamceller som behandling för Acute Respiratory Distress Syndrome (ARDS), en svår lungkomplikation som drabbar vissa covid-19-patienter, säger Evy Lundgren-Åkerlund.

Nu hoppas hon kunna landa samarbeten med strategiska partners inom bolagets verksamhetsområden för att ytterligare stärka Xintelas plats på marknaden. 

EXTERN LÄNK: Läs mer om Xintelas satsning på en ny behandling av aggressiv bröstcancer 

Fakta Xintela
Xintela är ett biomediciniskt bolag verksamt inom regenerativ medicin och cancer. Med sin patentskyddade markörteknologi utvecklar företaget nya behandlingsmetoder för exempelvis artros och hjärntumörer. www.xintela.se 

Mer från Xintela

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Xintela och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?