Det nya innovationscentret på Ideon är ett av 15–20 stycken som FN-organet UNOPS (United Nations Office for Project Services) planerar att öppna runt om i världen. Syftet är att bidra till att få fram lösningar för att nå de 17 utvecklingsmålen i FN:s Agenda 2030, som bland annat handlar om att utrota svält och fattigdom samt skapa utbildning och god hälsa för alla.
”Ser man på hållbarhetsmålen så ser man också snabbt behovet av innovation för att lösa de stora utmaningarna, inte minst i de allra svåraste områden och situationer, på bästa möjliga sätt. Där kan vi vara katalysator både mellan privat och offentlig sektor och mellan FN och externa partner”, säger Grete Faremo, chef för UNOPS som har huvudkontor i Köpenhamn.
Den svenska regeringen skjuter till sammanlagt 16 miljoner kronor från biståndsbudgeten för att finansiera ena delen av centrets verksamhet under de första två åren.
”Det här är bra för miljön och bra för klimatet – men också en enorm affärsmöjlighet, som kan skapa både nya jobb och hållbar tillväxt”, förklarade näringsminister Ibrahim Baylan, när han på måndagseftermiddagen bekräftade samarbetet genom att inför över 400 särskilt inbjudna gäster skaka hand med Grete Faremo.

Teknikjätten Sony går in som partner till innovationscentret. Det handlar om både personalens tid och kunnande om utvecklingsarbete, men potentiellt även om den teknik som bolaget sitter på.
”Vi kommer att bidra med framför allt innovation och design, bland annat genom vår accelerator för startups och den designstudio vi har i Lund och som jobbar för hela Sony. Deras DNA är att plocka upp idéer och stötta i hur man vidareutvecklar dem. Men beroende på vilka idéer som kommer upp kan vi även diskutera att ge tillgång till våra lab”, säger Stefan Andersson, Sonys platschef i Lund.
Dessutom kommer Sony att låta personalen lägga arbetstid på att hjälpa bolag och idéer som söker sig till FN-centret på Ideon. Det är en del i det program koncernen redan har för sina anställda, där de kan vika tre arbetsdagar per år åt att jobba med något samhällsförbättrande projekt.
För Grete Faremo, chef för UNOPS med huvudkontor i Köpenhamn, har det varit viktigt att ha med ett storföretag som Sony från start vid lanseringen av det globala innovationscentret i Lund.
”Jag välkomnar Sony och alla andra företag på Ideon som bidrar till satsningen. Det visar på vikten av samarbete mellan den privata och offentliga sektorn. Där kan vi vara katalysator både mellan privat och offentlig sektor och mellan FN och externa partner”, säger Grete Faremo.
Tanken är att UNOPS globala innovationscenter runt om i världen ska hjälpa företag och entreprenörer att ta fram innovativa lösningar på de utmaningar som kommer in till FN-organet från olika länder och andra delar av FN-apparaten.
Målet är att utveckla idéerna till färdiga produkter eller tjänster som håller rätt nivå för att kunna ingå i FN-upphandlingar framöver – eller ännu hellre kan köpas in direkt av regeringar i berörda länder, enligt Grete Faremo.
”Detta handlar först och främst om helt vanligt entreprenörskap, där det är marknaden som köper precis som i en normal situation. Men det är klart att om det kommer en produkt eller tjänst som är intressant för UNOPS projekt så ska vi inte utesluta att det också kan vara intressant”, säger hon till Di.
Det som den svenska regeringen nu går in och finansierar är dock inte det direkta stödet till affärsutveckling av enskilda företag, utan en särskild del av verksamheten vid FN-centret på Ideon. Det handlar om utvecklingen av en modell som går att sprida till övriga innovationscenter i andra länder. Tanken är att bidra med kunskap om processer för att driva innovation och hur företagsinkubatorer bör byggas för att bli framgångsrika.