Annons
Denna text publiceras i samarbete med Helsingborgs Dagblad och Sydsvenskan.
Helsingborgs DagbladSydsvenskan

FN startar innovationscenter i Sverige – ska lösa globala problem

Ett nytt FN-center som öppnade i forskningsparken Ideon i Lund på måndagen får 16 miljoner från svenska regeringen. Centrets uppgift är att hitta innovativa lösningar på globala utmaningar som svält och fattigdom. Pengarna kommer från biståndsbudgeten. Teknikjätten Sony kommer bidra med både tid och tekniskt kunnande.

Ibrahim Baylan, näringsminister, var med och invigde det nya FN-centret i Lund.
Ibrahim Baylan, näringsminister, var med och invigde det nya FN-centret i Lund.Foto:Ingemar D Kristiansen
Grete Faremo är chef för FN-organet UNOPS som öppnar ett innovationscentrum vid forskningsparken Ideon i Lund.
Grete Faremo är chef för FN-organet UNOPS som öppnar ett innovationscentrum vid forskningsparken Ideon i Lund.Foto:Ingemar D Kristiansen

Det nya innovationscentret på Ideon är ett av 15–20 stycken som FN-organet UNOPS (United Nations Office for Project Services) planerar att öppna runt om i världen. Syftet är att bidra till att få fram lösningar för att nå de 17 utvecklingsmålen i FN:s Agenda 2030, som bland annat handlar om att utrota svält och fattigdom samt skapa utbildning och god hälsa för alla.

”Ser man på hållbarhetsmålen så ser man också snabbt behovet av innovation för att lösa de stora utmaningarna, inte minst i de allra svåraste områden och situationer, på bästa möjliga sätt. Där kan vi vara katalysator både mellan privat och offentlig sektor och mellan FN och externa partner”, säger Grete Faremo, chef för UNOPS som har huvudkontor i Köpenhamn.

Den svenska regeringen skjuter till sammanlagt 16 miljoner kronor från biståndsbudgeten för att finansiera ena delen av centrets verksamhet under de första två åren.

”Det här är bra för miljön och bra för klimatet – men också en enorm affärsmöjlighet, som kan skapa både nya jobb och hållbar tillväxt”, förklarade näringsminister Ibrahim Baylan, när han på måndagseftermiddagen bekräftade samarbetet genom att inför över 400 särskilt inbjudna gäster skaka hand med Grete Faremo.

Sony ska hjälpa FN:s nyetablerade innovationscenter i Lund, berättar platschefen Stefan Andersson.
Sony ska hjälpa FN:s nyetablerade innovationscenter i Lund, berättar platschefen Stefan Andersson.Foto:Lars Brundin

Teknikjätten Sony går in som partner till innovationscentret. Det handlar om både personalens tid och kunnande om utvecklingsarbete, men potentiellt även om den teknik som bolaget sitter på.

”Vi kommer att bidra med framför allt innovation och design, bland annat genom vår accelerator för startups och den designstudio vi har i Lund och som jobbar för hela Sony. Deras DNA är att plocka upp idéer och stötta i hur man vidareutvecklar dem. Men beroende på vilka idéer som kommer upp kan vi även diskutera att ge tillgång till våra lab”, säger Stefan Andersson, Sonys platschef i Lund.

Dessutom kommer Sony att låta personalen lägga arbetstid på att hjälpa bolag och idéer som söker sig till FN-centret på Ideon. Det är en del i det program koncernen redan har för sina anställda, där de kan vika tre arbetsdagar per år åt att jobba med något samhällsförbättrande projekt.

För Grete Faremo, chef för UNOPS med huvudkontor i Köpenhamn, har det varit viktigt att ha med ett storföretag som Sony från start vid lanseringen av det globala innovationscentret i Lund.

”Jag välkomnar Sony och alla andra företag på Ideon som bidrar till satsningen. Det visar på vikten av samarbete mellan den privata och offentliga sektorn. Där kan vi vara katalysator både mellan privat och offentlig sektor och mellan FN och externa partner”, säger Grete Faremo.

Tanken är att UNOPS globala innovationscenter runt om i världen ska hjälpa företag och entreprenörer att ta fram innovativa lösningar på de utmaningar som kommer in till FN-organet från olika länder och andra delar av FN-apparaten.

Målet är att utveckla idéerna till färdiga produkter eller tjänster som håller rätt nivå för att kunna ingå i FN-upphandlingar framöver – eller ännu hellre kan köpas in direkt av regeringar i berörda länder, enligt Grete Faremo.

”Detta handlar först och främst om helt vanligt entreprenörskap, där det är marknaden som köper precis som i en normal situation. Men det är klart att om det kommer en produkt eller tjänst som är intressant för UNOPS projekt så ska vi inte utesluta att det också kan vara intressant”, säger hon till Di.

Det som den svenska regeringen nu går in och finansierar är dock inte det direkta stödet till affärsutveckling av enskilda företag, utan en särskild del av verksamheten vid FN-centret på Ideon. Det handlar om utvecklingen av en modell som går att sprida till övriga innovationscenter i andra länder. Tanken är att bidra med kunskap om processer för att driva innovation och hur företagsinkubatorer bör byggas för att bli framgångsrika.

Innehåll från RISEAnnons

RISE: Nu behövs fler satsningar på tillämpad AI

Hanifeh Khayyeri, avdelningschef för datavetenskap på RISE, och Olof Mogren, senior forskare och ledare av forskningsområdet deep learning på RISE.
Hanifeh Khayyeri, avdelningschef för datavetenskap på RISE, och Olof Mogren, senior forskare och ledare av forskningsområdet deep learning på RISE.

Det svenska näringslivet sitter på datamängderna som krävs för att börja använda AI brett. ”Företagen måste släppa sargen och komma in i matchen nu”, säger Hanifeh Khayyeri, avdelningschef för datavetenskap på RISE.

Artificiell intelligens håller på att demokratiseras och konkretiseras, bland annat genom omtalade tjänster som ChatGPT och Dall-E. Google och Microsoft tävlar om att sätta liknande lösningar på marknaden och investerar mångmiljardbelopp i tekniken.

Enligt Hanifeh Khayyeri, avdelningschef för datavetenskap på RISE, har Sverige vad som krävs för att springa med i AI-loppet. Kompetenssatsningen Wallenberg AI Autonomous Systems and Software Program, WASP, och det nationella samarbetet AI Sweden har lagt grunden. Nu behöver det svenska näringslivet lägga i en högre tillämpningsväxel.

– Sverige är EU:s fjärde mest digitaliserade land, och vi producerar enormt mycket data. Denna data är en möjliggörare för AI-tekniken. Många har inte riktigt förstått kopplingen där, man tror att AI enbart är något som stora företag experimenterar med. Men vi är alla delaktiga i att producera och konsumera data. Näringslivet deltar alltså redan i AI-utvecklingen, säger Hanifeh Khayyeri och fortsätter:

– Bolagen behöver nu tänka till kring hur de egna datamängderna kan användas för att förbättra och effektivisera verksamheten. Företag som drar nytta av möjligheterna med AI kommer att ersätta de som inte gör det.

Centrum för tillämpad AI

På RISE finns Centrum för tillämpad AI, ett center som i samverkan med aktörer från både privat och offentlig sektor bidrar till utvecklingen av tillämpad AI. På det statliga forskningsinstitutet finns även forskare och experter inom alla områden där AI kan tillämpas på – telekom, energi, transport och samhällsbyggnad för att nämna några exempel.

– Vi använder den unika kombinationen av AI- och domänexpertis som finns inom RISE för att hjälpa näringsliv och samhälle att stärka sin konkurrenskraft och lyckas med den gröna omställningen, säger Olof Mogren, senior forskare och ledare av forskningsområdet deep learning på RISE.

150 AI-projekt

Han ger ett exempel på ett pågående projekt, där AI används för att med exakthet avgöra när ett fjärrvärmenät behöver underhållsinsatser. Lösningen leder till stora kostnadsbesparingar. I ett annat projekt samarbetar RISE med Vattenfall för att med hjälp av AI-teknik undersöka hur tjädrar i närheten av deras vindkraftsanläggningar mår. Utöver dessa exempel pågår ytterligare cirka 150 projekt inom AI-området på RISE.

– Det har gjorts viktiga kunskapsutvecklande AI-projekt i Sverige. Nu behövs storsatsningar på tillämpning, så att vi kan stärka konkurrenskraften. 3 000 personer på RISE kan göra det möjligt, genom skräddarsydda AI-lösningar inom samtliga tillämpningsområden, säger Hanifeh Khayyeri.

Läs mer om Centrum för tillämpad AI och AI-projekt på RISE.

Om RISE  
RISE är Sveriges forskningsinstitut och innovationspartner. I internationell samverkan med företag, akademi och offentlig sektor bidrar RISE till ett konkurrenskraftigt näringsliv och ett hållbart samhälle.

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med RISE och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera