1515
Annons

FN riktar skarp kritik mot Bolidens avfall i Chile i ny rapport

Det svenska metall- och gruvbolaget Boliden får skarp kritik för verksamhet i Chile av rapportörer från FN:s råd för mänskliga rättigheter.

Runt 12.000 människor har tagit skada av giftigt avfall som fraktades till Chile, hävdar FN. Svenska regeringen tillbakavisar krav.

Bolaget Boliden BOL -0,81% Dagens utveckling fraktade stora mängder miljöfarligt avfall, troligen närmare 20.000 ton, till norra Chile och trakten vid staden Arica under 1980-talet. En lokal firma som skulle stå för sluthanteringen gick i konkurs.

FN:s råd för mänskliga rättigheter har granskat fallet, och kom med en rapport på söndagen som visar att tusentals personer anses ha fått svåra skador av avfallet såsom cancer, hosta och fertilitet, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Frågan har tidigare granskats och även behandlats av rättsväsende i både Sverige och Chile. Frågan har också aktualiserats i den svenska dokumentärfilmen Blybarnen, en svensk giftskandal, från 2009. 

FN-rapportören Marcos Orellana, med specialitet på miljögifter och mänskliga rättigheter, kommer till skarpa slutsatser i FN-rådets 15-sidiga rapport, formellt skrivet som ett brev som förväntas få ett svar.

En fråga som dryftas är rättsansvaret. Orellana och de övriga FN-rapportörerna som deltagit i utredningen anser att rättsfallen inte är preskriberade. Anledningen är att skadeverkningar och konsekvenser av miljögifter pågår under en lång tid. Rapportörerna hänvisar bland annat till utslag i Europadomstolen.

Rapportörerna ser det som nödvändigt att avfallet förs tillbaka till Sverige, alternativt tas om hand i Chile. De som drabbats bör också få hjälp. 

Sveriges utrikesdepartement och dess presstjänst ger en första kommentar till rapporten:

”Regeringen har tillbakavisat krav på att Sverige ska vidta åtgärder som rör våtverksslammet. Det har gått lång tid sedan det inträffade och frågan har varit föremål för domstolsprövningar i både Sverige och Chile.”

I det svenska svaret till FN:s specialrapportörer framhåller regeringen att den samtidigt ser med oro på situationen i Arica såsom FN beskriver den.

”Det är djupt beklagligt att den aktuella platsen inte är fri från giftiga kemikalier”, skriver regeringen och framhåller att man arbetar aktivt för att ”implementera FN:s vägledande principer för företag och mänskliga rättigheter”.

Drabbade i Arico är dock något lättade över FN:s rapport.

”Vi är väldigt rörda här i dag, det är första gången som man officiellt slår fast att det här rör sig om ett brott mot de mänskliga rättigheterna”, säger Rodrigo Pino som är talesperson för drabbade familjer till Sveriges Radio Ekot.

Sinch lägger locket på efter grundarnas drömaffär

Sinch grundare köpte ut Softbank till en sjättedel av priset bolaget en gång sålde för – en smått spektakulär affär.

Hur transaktionen och grundarnas större makt kan gynna övriga aktieägare, många privatsparare som förlorat 85 procent av värdet sedan årsskiftet, vill dock bolaget inte svara på.

Från vänster: Erik Fröberg, styrelseordförande, och medgrundarna Björn Zethraeus, Henrik Sandell, Robert Gerstmann och Kristian Männik.
Från vänster: Erik Fröberg, styrelseordförande, och medgrundarna Björn Zethraeus, Henrik Sandell, Robert Gerstmann och Kristian Männik.Foto:Pressbild, Jesper Frisk

Läs Di Digitalt i 3 månader för endast 197 kr

ord. pris 429kr/mån

spara
1090 kr

Få tillgång till allt digitalt innehåll i 3 månader för 197 kr. Därefter tillsvidare med 25% rabatt, endast 322 kr/mån i 12 månader. Alla priser är inklusive moms.

Visa allt som ingår

Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

Tillgång till över 1 100 aktiekurser i realtid

Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev


Betala som

Betalsätt

Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag Dagens industri AB:s prenumerationsvillkor och bekräftar att jag tagit del av Dagens industris AB:s personuppgiftspolicy.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera