Annons

FN-rapporten fastslår: Mer extrem hetta, fler skyfall och frekvent torka – "ingen går säker"

Alla världens regioner påverkas av den globala uppvärmningen. 

IPCC:s sammanställning av forskningsläget, som presenterades på måndagen, visar att mänsklig påverkan bidrar till klimatförändring i en aldrig tidigare skådad hastighet. 

Vissa effekter är enligt forskarna redan nu oåterkalleliga, men de negativa effekterna kan bromsas om världens ledare agerar kraftfullt. 

En kvinna röjer skräp i centrala Bad Neuenahr-Ahrweiler i Tyskland efter översvämningarna.
En kvinna röjer skräp i centrala Bad Neuenahr-Ahrweiler i Tyskland efter översvämningarna.Foto:Bram Janssen

Intresset var stort när FN:s klimatpanel, Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC), på måndagen presenterade sin stora sammanställning av tillgänglig klimatforskning. 

Resultaten är både nedslående och hoppingivande. 

”Ingen går säker och det blir allt värre i en snabbare takt”, säger till exempel Inger Andersen, direktör för FN:s miljöprogram Unep, och understryker att alla måste göra sin del för att stoppa utvecklingen. 

Fortfarande finns det dock hopp. Petteri Taalas, generalsekretare för Meteorologiska världsorganisationen WMO, säger på måndagens presskonferens att det fortfarande finns chans att stoppa den negativa klimatförändring som pågår. Lösningen är densamma som det pratats om i många år: att begränsa användandet av fossila bränslen och stoppa avskogningen.

Rapporten baseras på tillgänglig forskning. 234 författare från 65 länder har tillsammans granskat sammanlagt 14.000 vetenskapliga artiklar. Det är åtta år sedan IPCC senast levererade en rapport av den här magnituden. Sedan dess har stora forskningsframsteg gjorts. Därför kan IPCC nu tyngd säga att den mänskliga faktorn är vad som driver klimatförändringarna och bidrar till en uppvärmning som inte setts på åtminstone 2000 år. 

Panmao Zhai, som är en av sex ordföranden i IPCC:s arbetsgrupp, konstaterar under presskonferensen att koldioxidkoncentrationen är den högsta på 2 miljoner år, att havsnivåerna höj i en takt som är snabbare än åtminstone under de senaste 3000 åren, och att isarna på Arktis är på de lägsta nivåerna på minst 1000 år.

Han går vidare och radar upp konsekvenserna: mer extrem hetta, fler skyfall, samt frekvent torka i vissa regioner, ökade skogsbränder och ett allt varmare hav.  

”Det står klart i den här rapporten att om det inte genomförs omedelbara, starka, snabba och storskaliga minskningar av koldioxidutsläppen kommer det inte att vara möjligt att begränsa den globala uppvärmningen till 1,5 grader”, säger Valérie Masson-Delmotte, även hon ordförande i arbetsgruppen. 

Rapporten är ett viktigt underlag inför det stora klimatmöte som ska hållas i Glasgow i november. Nytt jämfört med tidigare rapporter är bland annat regionala analyser, som kan utgöra lokalt beslutsunderlag. 

Miljöaktivisterna i Greenpeace tar emot rapporten med öppna armar. Att IPCC kan påvisa ett starkare samband mellan mänsklig påverkan och klimatförändringarna gör det enligt organisationen enklara att hålla regeringar och företag ansvariga. 

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera