Annons

FN-chefen: Vi måste gå samman mot viruset

FN:s generalsekreterare António Guterres uppmanar det handlingsförlamade säkerhetsrådet att gå samman i kampen mot coronaviruset. Men vissa medlemmar anser inte att rådet har att göra med hälsofrågor.

FN:s generalsekreterare António Guterres
FN:s generalsekreterare António GuterresFoto:Salvatore Di Nolfi

– Att från rådets sida skicka en signal om enighet och beslutsamhet skulle betyda mycket i denna oroliga tid, sade Guterres när de 15 medlemsländernas representanter samlades till en videokonferens natten mot fredag.

Det är första gången säkerhetsrådet diskuterar den pågående pandemin och mötet var inte öppet för medier. Men FN har offentliggjort generalsekreterarens yttranden.

– För att besegra pandemin behöver vi arbeta tillsammans, sade han.

– Det innebär ökad solidaritet.

Initiativet till mötet togs av nio av de tio icke-permanenta medlemmarna, som vill se handling från det hittills förlamade säkerhetsrådet.

– Fram tills nu har det varit en öronbedövande tystnad från säkerhetsrådet, konstaterade Tysklands FN-ambassadör Christoph Heusgen, som liksom flera andra ambassadörer offentliggjort sitt uttalande.

Pandemin berör frågor om internationell fred och säkerhet, menade Heusgen. Flera andra länder, däribland Ryssland, Kina och Sydafrika, framförde dock att de inte anser att hälsofrågor är en del av säkerhetsrådets uppdrag.

Två resolutionsförslag fanns på bordet under mötet. Det ena, som drivs av Tunisien å de icke-permanenta medlemmarnas vägnar, manar till en ”brådskande, koordinerad och gemensam internationell insats för att begränsa covid-19:s följder”.

Resolutionsutkastet manar även till ett omedelbart globalt eldupphör för att ge utrymme till humanitära insatser i pandemins spår.

Den andra texten, som lagts fram av Frankrike, fokuserar på det sistnämnda och stammar från en uppmaning från Guterres i mars om en ”humanitär paus” i alla stridigheter runt om i världen.

Det första förslaget har ännu bara diskuterats bland de icke-permanenta medlemmarna och det andra har enbart dryftats bland de permanenta.

För att anta en resolution i säkerhetsrådet krävs att minst nio av 15 medlemmar röstar ja – utan att någon av de permanenta medlemmarna, Storbritannien, Kina, Frankrike, Ryssland och USA, lägger in sitt veto.

Säkerhetsrådets videokonferens hölls efter flera veckor av tjafs mellan USA och Kina om vem som bär ansvaret för pandemin.

USA:s FN-ambassadör Kelly Craft tycktes anspela på spänningarna.

– Det mest effektiva sättet att tygla den här pandemin är genom noggrann, vetenskapsbaserad datainsamling och analys av virusets ursprung, egenskaper och utbredning, sade hon.

Hennes kinesiska motpart Zhang Jun kontrade:

– Alla försök till stigmatisering och politisering måste förkastas.


Innehåll från Euro AccidentAnnons

Ohälsa – påtaglig risk för företag

Långtidsfrånvarande medarbetare är en påtaglig hållbarhetsrisk för de flesta företag. Därför erbjuder försäkringsbolaget Euro Accident även ett rehabiliteringsstöd i sin företagsbetalda sjukförsäkring. Ett stöd som hjälper åtta av tio att kunna fortsätta arbeta.

Hållbarhetsfrågan med sociala, miljömässiga och ekonomiska aspekter spelar en allt större roll för företag. Därmed har det också blivit viktigt för företag att förstå, identifiera och hantera sådana risker, vid sidan om till exempel affärsrisker och finansiella risker.

En av de viktigaste, men ofta förbisedda, hållbarhetsfrågorna handlar om hållbara medarbetare, alltså de egna medarbetarnas hälsa och välmående. Förutom de mänskliga sidorna så är kostnaderna för ohälsa höga i form av ökad sjukfrånvaro, högre personalomsättning och lägre produktivitet.

En modern sjukförsäkring

Att en medarbetare blir långtidsfrånvarande är emellertid en risk som du till viss del kan försäkra dig mot. Några som erbjuder en sådan försäkring är försäkringsbolaget Euro Accident Livförsäkring.

- Risken för sjukskrivning är högst påtaglig i dagens arbetsliv med många som blir långtidssjuka av stress och utmattning. Därför har vi skapat en modern sjukförsäkring som är bra både för medarbetaren som är försäkrad och för arbetsgivaren som betalar försäkringen, säger Jörgen Örnebrand, produktchef Tjänstepension, på Euro Accident Livförsäkring AB.

Vid risk för sjukskrivning

Förutom den ekonomiska ersättningen vid långtidsfrånvaro så ingår även ett rehabiliteringsstöd i Euro Accidents försäkring.

Rehabiliteringsstödet kan aktiveras redan vid första tecken på att en medarbetare riskerar att bli långtidssjukskriven eller för att hjälpa medarbetare att komma tillbaka i arbete igen. Efter en webbanmälan från närmaste chef samordnar en av Euro Accidents egna rehabiliteringskoordinatorer hela ärendet och ser till att rätt insatser kopplas in.

Goda chanser att hjälpa

Åtta av tio försäkrade som kommer in i Euro Accidents rehabiliteringsprocess genom sin sjukförsäkring blir inte långtidsfrånvarande.

- Om vi bara får möjlighet att starta processen tidigt så har vi en bra chans att komma in med rätt åtgärder innan det går för långt, säger Jörgen Örnebrand.

Det är inte alltid som rehabiliteringsstödet i försäkringen behöver aktiveras. Ibland kan det räcka långt med att medarbetaren själv tar ett eller flera samtal med psykolog, ekonom, jurist, ergonom eller hälsocoach genom samtalsstödet som också är en del av försäkringen.

- Samtalsstödet kan ge rådgivning och hjälp att komma vidare oavsett om det gäller privata eller arbetsrelaterade frågor. Det viktiga är att ta hjälp innan små problem växer sig stora, säger Jörgen Örnebrand.

Helförsäkring för trygga och friska medarbetare

Det här ingår i Euro Accidents Sjukförsäkring PlanSjuk som tecknas av företag för deras medarbetare:

- Samtalsstöd av psykolog, ekonom, jurist, ergonom och hälsocoach

- Chefs- och HR-stöd

- Rehabiliteringsstöd

- Ekonomisk ersättning för inkomstbortfall

Läs mer om Sjukförsäkring PlanSjuk  

Läs mer om Euro Accident

 

Mer från Euro Accident

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Euro Accident och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?