Annons

Flyttlassen går ofta för många unga

Boendesituationen är osäker för många unga i Sverige. Var femte ung vuxen har flyttat minst fyra gånger under de senaste fem åren, och lika många har behövt göra det mot sin vilja. Det visar en ny undersökning.

Bild:Colourbox

Många unga svenskar tvingas flytta runt mellan olika tillfälliga boenden, då en tredjedel saknar en egen bostad. Med egen bostad avses att man äger en bostadsrätt, villa eller ett radhus alternativt att man har ett förstahandskontrakt till en hyresrätt.

Enligt undersökningen av TNS Sifo, som gjorts på uppdrag av Skanska, så har 20 procent av landets unga vuxna någon gång tvingats flytta mot sin vilja.

”Förutsättningarna på bostadsmarknaden har skapat en kris där unga har svårt att överhuvudtaget komma in på bostadsmarknaden. I landets storstadsregioner bor i dag var tionde ung vuxen i ett andra- eller tredjehandskontrakt”, skriver Magnus Lambertsson, marknadschef på Skanska Nya Hem.

Skanska vänder sig mot exempelvis ett skuldkvotstak, då man anser att det innebär fler trösklar som försvårar förutsättningarna för de unga.

Undersökningen, som bygger på svaren från 1.010 personer, visar även att Sveriges unga vuxna flyttar relativt ofta. Var femte person mellan 18 och 30 år har bytt bostad minst fyra gånger under de senaste fem åren. En tiondel har gjort det minst fem gånger.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera