1515
Annons

Flytande vindkraft siktar på notering

Göteborgsbolaget Seatwirl siktar på notering på First North inom kort. Målet är att vid listningen få in nytt kapital för att utveckla och få till ett genombrott för sin teknik för flytande vindkraft och på sikt utmana vindkraftsbranschens dominanter.  

"Det stämmer att styrelsen planerar för en notering på First North inom kort. Vi har kommit långt och hoppas på en notering redan i år", säger Gabriel Strängberg, vd för Seatwirl.

Seatwirls prototyp av ett flytande vindkraftverk producerar sedan förra året el i havet utanför Lysekil.
Seatwirls prototyp av ett flytande vindkraftverk producerar sedan förra året el i havet utanför Lysekil.Bild:SeaTwirl

 

Di berättade i oktober i fjol om det lilla teknikbolaget som har utvecklat en helt ny sorts havsbaserad vindkraft och som på en rad punkter skiljer sig radikalt från traditionella vindkraftverk. Bland annat flyter och snurrar bolagets verk i vattnet och turbinen är dessutom vertikal. Då hade Seatwirl, med kontoret vid Chalmers teknikpark i Göteborg, just sjösatt en mindre prototyp i havet utanför Lysekil.

"Prototypen har fungerat som förväntat och även hanterat höst- och vinterstormar inklusive orkanbyar vilket visar hur robust konstruktionen är", säger Gabriel Strängberg. 

Och stärkt av framgången känner sig bolaget alltså redo för en notering. Anledningen till att Seatwirl nu vill till börsen är att främst behovet av kapital för nästa stora steg. Det handlar om att gå från prototypen på 30 kilowatt till en mångdubbelt större och "fullskalig enhet" på 1 megawatt. 

Hur stor nyemission siktar ni på?  

"Det är lite för tidigt att uttala sig om", säger Gabriel Strängberg.

Ni har inga intäkter, går med förlust och har bara en handfull anställda, är ni verkligen redo för notering?

"Vi har känt av ett stort intresse och det är många som har hört av sig och undrat om det finns möjlighet att investera i Seatwirl. Det är också en av anledningarna till att vi planerar för en notering", säger Gabriel Strängberg.

"Vi är i ett tidigt skede men nu finns chansen att vara med och bygga en ny svensk aktör i en framtidsbransch." 

Planerna är högtflygande. Siktet är inställt på att slå sig in och bli ledande inom havsbaserade vindkraft i konkurrens med jättar som Vestas, Siemens och General Electric. 

"Framtiden är förstås oviss. Men vår bedömning att vi har en teknik som har potential att bli den mest konkurrenskraftiga inte minst kostnadsmässigt. Marknaden för havsbaserad vindkraft är mycket stor och vi ser att vi har chansen att utmana", säger Gabriel Strängberg.

Eventuella placerare får dock ha tålamod. Det kommersiella genombrottet väntas först någon gång efter 2020. 

"Det är en spännande resa som väntar", säger Gabriel Strängberg.


Innehåll från AccountorAnnons

Planering minskar fastighetsägares administration

Fastigheter med många bolag i koncern har ofta kapacitetsutmaningar på våren. Kompetenskraven för att hantera ränteavdragsbegränsningar eller skatteoptimera fastigheterna är höga. Har du haft det tufft i vår, börja planera hösten redan nu.

Anna Rosengren, Senior advisor på Accountor där hon hjälper många fastighetsbolag med ekonomiarbetet, har följande tips för din planering.

– Se över kompetensbehovet för administrationen under året. Utöver det vanliga ekonomiarbetet, planeras förvärv, omstruktureringar eller fusioner? Kartlägg företagets tillgängliga resurser och kompetens. Komplettera dina resurser med experthjälp vid tillfälligt svårare transaktioner. Se över dina ekonomiska flöden. Automatisera de ekonomiska flödena. Säkerställ att företaget gör rätt gällande hanteringen av moms och ränteavdragsbegränsningar, skatteoptimeringen av fastigheterna eller Inkomstskattprocessen. Här kan fastighetsbolaget och koncernen spara mycket pengar, så är du osäker kan det vara kostnadseffektivt att ta hjälp. 

Rätt kompetens för alla tillfällen är en utmaning för många

– Att ha en egen momsspecialist, en skattespecialist och en koncernspecialist går oftast inte att motivera för ett fastighetsbolag. Men vi har det på Accountor. Jag och mina kollegor gör endast detta för olika fastighetsbolag, vi är därmed spetsigare i vår kunskap än personer som är allmänkunniga inom ekonomi. Det är vårt jobb att alltid vara uppdaterade på alla nya regler inom t ex momsområdet och se till att våra kunder använder reglerna på det för dem mest förmånliga sättet, säger Anna. 

Accountor försöker ständigt förändra processerna till det bättre och ligger i framkant gällande automatisering av flöden. De ser till så man arbetar effektivt med sin ekonomi. 

– Många företag tycker att de har en effektiv process och är ganska digitala. Men jag har sett att vi ofta kan göra stor skillnad genom att göra ytterligare effektiviseringar. Många fastighetsbolag är dessutom för små för att ha både de effektivaste processerna och de bästa systemen. När vi samarbetar kan de följa med på våra system och utarbetade processer och får på så sätt en liknande position som större fastighetsbolag. Vi har specialistkompetens och ger gärna råd och stöd till våra kunder i komplexa frågor. Vi är t ex bra som stöd vid förvärv och försäljningsprocesser. Till de fastighetsbolag som haft det svårt att hinna med årshanteringen på våren vill jag avsluta med att säga: Oavsett om det är för ett specifikt tillfälle, eller en större del av arbetet, lämna bort dessa arbetsuppgifter till experter, så kan du ägna er åt annat. 

Läs Accountors information till fastighetsägare här. 

Om Accountor:
Accountor är en av norra Europas största fullservicebyråer inom ekonomi, lön och HR. I Sverige stöttar 300 anställda på 8 orter företag med tjänster som innebär trygghet, avlastning, rådgivning, långsiktighet och tillfälle att utvecklas. Accountor har specialistkompetens inom fastighetsekonomi och hjälper företag till en mer effektiv ekonomi och effektivare processer.

Läs mer om Accountors tjänster här. 

Mer från Accountor

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Accountor och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?