ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Energi

Flytande vindkraft siktar på notering

  • Seatwirls prototyp av ett flytande vindkraftverk producerar sedan förra året el i havet utanför Lysekil. Foto: SeaTwirl

Göteborgsbolaget Seatwirl siktar på notering på First North inom kort. Målet är att vid listningen få in nytt kapital för att utveckla och få till ett genombrott för sin teknik för flytande vindkraft och på sikt utmana vindkraftsbranschens dominanter.  

"Det stämmer att styrelsen planerar för en notering på First North inom kort. Vi har kommit långt och hoppas på en notering redan i år", säger Gabriel Strängberg, vd för Seatwirl.

 

Di berättade i oktober i fjol om det lilla teknikbolaget som har utvecklat en helt ny sorts havsbaserad vindkraft och som på en rad punkter skiljer sig radikalt från traditionella vindkraftverk. Bland annat flyter och snurrar bolagets verk i vattnet och turbinen är dessutom vertikal. Då hade Seatwirl, med kontoret vid Chalmers teknikpark i Göteborg, just sjösatt en mindre prototyp i havet utanför Lysekil.

"Prototypen har fungerat som förväntat och även hanterat höst- och vinterstormar inklusive orkanbyar vilket visar hur robust konstruktionen är", säger Gabriel Strängberg. 

Och stärkt av framgången känner sig bolaget alltså redo för en notering. Anledningen till att Seatwirl nu vill till börsen är att främst behovet av kapital för nästa stora steg. Det handlar om att gå från prototypen på 30 kilowatt till en mångdubbelt större och "fullskalig enhet" på 1 megawatt. 

Hur stor nyemission siktar ni på?  

"Det är lite för tidigt att uttala sig om", säger Gabriel Strängberg.

Ni har inga intäkter, går med förlust och har bara en handfull anställda, är ni verkligen redo för notering?

"Vi har känt av ett stort intresse och det är många som har hört av sig och undrat om det finns möjlighet att investera i Seatwirl. Det är också en av anledningarna till att vi planerar för en notering", säger Gabriel Strängberg.

"Vi är i ett tidigt skede men nu finns chansen att vara med och bygga en ny svensk aktör i en framtidsbransch." 

Planerna är högtflygande. Siktet är inställt på att slå sig in och bli ledande inom havsbaserade vindkraft i konkurrens med jättar som Vestas, Siemens och General Electric. 

"Framtiden är förstås oviss. Men vår bedömning att vi har en teknik som har potential att bli den mest konkurrenskraftiga inte minst kostnadsmässigt. Marknaden för havsbaserad vindkraft är mycket stor och vi ser att vi har chansen att utmana", säger Gabriel Strängberg.

Eventuella placerare får dock ha tålamod. Det kommersiella genombrottet väntas först någon gång efter 2020. 

"Det är en spännande resa som väntar", säger Gabriel Strängberg.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer