1515

Flyktingen från Betlehem blev hotellkung i Norrbotten

HARADS.
Många invandrare som kommer till Sverige lämnar orterna där de först placeras.

Juan Handal stannade kvar – och blev lokal företagarprofil.

”Jag försöker se vad byn behöver och så investerar jag i det”, säger han.

Juan Handal kom till Harads i Norrbotten från Betlehem 2003.
Juan Handal kom till Harads i Norrbotten från Betlehem 2003.Foto:Jens Kärrman

Det är inte lätt att hänga med Juan Handal. Telefonen ringer hela tiden och när den är tyst måste lakanen från spahotellet Arctic Bath in i tvättmaskinerna. Eller så kastar han sig i bilen och tar bron över Lule älv, in till byn, där han äger flera hyresfastigheter. 

Det finns alltid problem att lösa, eller hyresgäster att prata med. 

”Jag är van att ha något att göra hela tiden. Jag måste ha något att göra”, säger Juan Handal. 

Den 23 december 2003 kom han till Harads i Bodens kommun som flykting från Palestina. Det var midvintertid, minus 33 och på alla vis väldigt annorlunda än det myllrande livet i Betlehem där Juan Handal tillbringat barndomen. 

”Det är som att bli född på nytt när du är 20 år. Nytt land, nya vänner, nytt språk, nytt liv. Allt är nytt”, säger Juan Handal. 

Många är de invandrare som har börjat sina liv i Sverige i byar som Harads, i svensk glesbygd med vackra omgivningar och få människor. De flesta söker sig senare vidare till större städer. Att Juan Handal är kvar 18 år senare beror på hans eget driv och att det fanns ett lokalt näringsliv som såg honom. 

Ganska snart efter ankomsten till Sverige började Juan Handal praktisera på en verkstad. Men det räckte inte. Han ville jobba också. 

Efter att ha frågat runt på byn hamnade Juan Handal hos lokalkändisen Svante Renberg, grundare till Svantes vilt & bär, som är stora på renkött och vilda bär som blåbär och hjortron.  

”Efter bärsäsongen tyckte Svante att jag skulle stanna kvar och testa att arbeta i slakteriet”, berättar Juan Handal.

Det dröjde inte länge innan Juan Handal jobbade heltid på företaget. Svante Renberg, som gick bort förra året, har betytt mycket för Juan Handal. 

”Svante trodde på mig och såg att jag gillade att jobba”, säger Juan Handal. 

Den erfarne företagaren gav snabbt den unge nykomlingen mer förtroende och allt viktigare arbetsuppgifter. I dag är Juan Handal delägare och produktionsansvarig på Svantes vilt & bär samtidigt som han driver det egna företaget JH Fastigheter. 

”Jag jobbar fullt hos Svantes. När jag är färdig där kommer jag hit och börjar jobba här”, säger Juan Handal och kastar in lakan i tvättmaskinen. 

För sex år sedan var tiden mogen att starta en egen verksamhet. Juan Handal började köpa upp hyresfastigheter i Harads och rusta upp dessa. Med åren har bolaget kompletterats med en städfirma och ett tvätteri. 

Harads är mest känt för Tree Hotel som lockar gäster från hela världen. För två år sedan invigdes nästa prestigeprojekt i byn, Arctic Bath, ett spahotell placerat på Lule älvs yta. Juan Handals bolag arbetar åt båda de kända företagen. 

Arctic Bath, placerat på Luleälven.
Arctic Bath, placerat på Luleälven.

”Jag försöker se vad det finns för behov i byn, vad byn behöver och så investerar jag i det. När jag började jobba åt Arctic Bath frågade jag om de inte behövde ett tvätteri också, så jag köpte min första maskin och började.”

Företaget omsatte förra året knappt 4 miljoner kronor, en summa som kommer att slås i år. I dag har företaget städkunder i både Boden och Luleå men det är fortfarande Harads som är grunden. 

Byn är viktig för Juan Handal.

”Det finns många företag här och det är roligt när det händer mycket. Det betyder mycket för mig, det är mitt hem och jag trivs jättebra. Jag har aldrig tänkt tanken att dra till Stockholm eller ens funderat på att flytta någon annanstans”, berättar han. 

Precis som för många företagare har pandemin varit en prövning för Juan Handal. Arctic Bath, en av de största kunderna, tvingades till rekonstruktion när utländska turister inte kunde resa till Sverige. 

”Vi var den tredje största fordringsägaren och hade en halv miljon i obetalda fakturor. Det var tufft, jag hade betalat löner och arbetsavgifter i flera månader men fick inte betalt”, säger Juan Handal. 

Men att säga upp personal var det inte tal om. 

”Svante har lärt mig att en duktig företagare tar smällen och går vidare. Man får inte backa, då går det utför. Vi snålade och jagade nya kunder istället.” 

Framöver hoppas han på att fortsätta växa. Egentligen skulle det inte bli några fler fastighetsköp, men när en gammal cafébyggnad i byn dök upp till ett bra pris nyligen kunde Juan Handal inte låta bli. 

”Jag tänkte att det borde gå att göra något bra det. Nästa år ska vi fixa till det”, säger han och hastar vidare.  

 

 

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?