Annons

Flygstopp sänker säkerhetsbranschen

När flygplanen stannar på marken på grund av coronapandemin innebär det radikala intäktstapp för flera av säkerhetsbolagen.

Foto:Jonas Ekströmer/TT

Den allra första ännu inte publicerade konjunkturbarometern från branschorganisationen Säkerhetsföretagen som Dagens industri tagit del av visar att inte heller säkerhetsbranschen går opåverkad genom coronapandemin.

”Det sker en inbromsning av företagens efterfrågan, uppdragsvolym och antal anställda,men då innevarande mätning är den första mätningen är det svårt att bedöma tappen gentemot tidigare konjunkturnedgångar”, konstateras i rapporten.

”Det handlar dock nästan uteslutande om att säkerhetskontrollerna på flygplatserna inte längre behövs när flygtrafiken helt har stoppats”, förklarar Li Jansson, branschchef och vice vd på Säkerhetsföretagen.

Ersättningen i de affärerna baseras på antalet passagerare. Och till skillnad från för flygbolagen har inte staten gått in och tagit några kostnader för att upprätthålla dessa funktioner. Det har slagit särskilt hårt med Avarn, bolaget som sköter bevakning och säkerhetskontroll på Arlanda som både tvingats permittera samt säga upp drygt 100 anställda. Men även branschledaren Securitas SECU B +0,37% Dagens utveckling , som har samma uppgifter på flygplatserna i Göteborg och Malmö, har drabbats.

Men det finns också andra delar av säkerhetsmarknaden som påverkas, eventbevakningen kommer nästan helt att utebli under 2020.

”Samtidigt ser vi även fortsatt krympande marknad för kontanthanteringen, vilket dock inte bara är en effekt av konjunkturen utan också en långsiktigt strukturell trend”, säger Li Jansson.

Framtidstron är det dock inte något fel på. Redan om tre månader tror de flesta företagen i branschen, sex av tio, att man kommer att öka antalet anställda igen.

”Säkerhetsbranschen är ju egentligen inte lika konjunkturkänslig som övriga samhället och andra branscher. Hade vi haft en mer vanlig konjunkturnedgång hade vi nog bara sett en krusning på ytan, men i och med att flyget är så drabbat av pandemin så slår det så här pass hårt på helheten”, säger Li Jansson.    

”Vår händelserapportering visar också att ingripanden och åtgärder vid brott och ordningsstörningar är i princip opåverkade av pandemin och den ekonomiska nedgången.”

 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?