Annons

Flygskammen biter inte på svenskens utlandsdröm

Flygskam hindrar inte svenskar från att drömma om en bostad i solen.

Bara var fjärde ser flygets miljöpåverkan som ett hinder för utlandsboende.

Foto:Börje Svensson

Det är mäklarkedjan Fastighetsbyrån, med bland annat kontor i Spanien och Portugal, som med hjälp av undersökningsföretaget Sifo har frågat drygt tusen personer om deras inställning till flygande och utlandsboende.

Var femte svensk drömmer om att köpa ett hem i solen. I kategorin hushåll som är sugna på att köpa ett fritidshus väljer 58 procent Sverige. Här är det var tredje som gärna köper ett fritidshus utanför landets gränser.

Många har redan gjort slag i saken. I fjol flyttade 1.800 svenskar ut permanent till Spanien. Drygt 1.000 valde Frankrike och närmare 800 flyttade till Portugal. Malta, Italien och Turkiet hör också till de länder som årligen vardera lockar ett par hundra svenska emigranter. 

Tiotusentals fler köper hus eller lägenhet runt Medelhavet utan att flytta dit permanent. I Spanien har drygt 1.000 svenskar per kvartal köpt en bostad under de senaste åren.

Klimatfrågorna och flyget påverkar däremot svenskarnas utlandsdrömmar.

”Flygresors miljöpåverkan har kommit upp mer på agendan. En liten del kanske väljer bort boende på varmare breddgrader på grund av miljöfrågan – men de flesta verkar ta in det i beräkningen på andra sätt. Till exempel i val av land, transportsätt och att man är där längre perioder åt gången”, säger Daniel Nilsson, vd på Fastighetsbyrån utland.

När mäklarkedjan frågar gruppen som är intresserad av ett utlandsboende om flygskam är det var fjärde som uppger att de i ganska eller mycket hög utsträckning påverkas av flygets miljöpåverkan.

Drygt sju av tio säger att de i ganska eller mycket låg utsträckning påverkas av flygets miljöpåverkan när det gäller val av boende utanför Sveriges gränser. 30 procent säger dock att hushållets generella flygvanor påverkas av flygets miljöpåverkan.

Fastighetsbyrån använder sig av modern teknik för att hålla ned antalet visningsresor.

”Bra VR-upplevelser (virtuell verklighet) skapar möjligheter för de som kan tänka sig att köpa på distans. För de som ändå vill se bostaden innan köp gör VR-visningarna att man kan minska antalet visningsresor”, säger Daniel Nilsson.

Den svaga kronan är i dag en faktor som drar ned intresset för utlandsboende. Kronfallet fortsatte i slutet av förra veckan. Sedan årsskiftet har den svenska valutan sjunkit med 75 öre mot dollarn och 56 öre mot euron. 

Innehåll från RiksbyggenAnnons

Brf bygger om flera hus – väntas spara miljoner

Ingemarie Ekblad och Lars Aronsson.
Ingemarie Ekblad och Lars Aronsson.

Femtio år gamla fönster skulle bytas men bostadsrättsföreningen i Värnamo hade inte råd. Då presenterade Riksbyggen i stället flera omfattande energiåtgärder som långsiktigt ska minska både kostnader och klimatpåverkan.

– Till en början kändes det överväldigande men i dag klappar vi oss själva på axeln, säger Ingemarie Ekblad, ordförande i Brf Rörestorpshus 2. 

Dags att bygga om eller renovera? Läs mer här.

Just nu står byggställningar runt flera av de tolv huskropparna som ingår i bostadsrättsföreningen i Värnamo. Sedan arbetet drog i gång i våras har 180 av de 201 lägenheterna fått nya fönster.

– Det har länge klagats på att de gamla fönstren släpper ut värme. Men vi som hunnit få nya fönster märker redan en stor skillnad. Nu är det varmt och gott, säger Lars Aronsson, ledamot i styrelsen som bott i föreningen sedan 1973.

”Tändes en gnista”

Fönsterbyten är bara en av de åtgärder som pågår. I vinter börjar arbetet med en stor takrenovering och i samband med detta kommer Brf Rörestorpshus 2 även få solceller på plats. Dessutom kommer ett nytt fläktsystem göra att värme återvinns och går tillbaka in i husen. Men det här är bara början på föreningens storsatsning som görs tillsammans med Riksbyggen.

– När projektchefen Daniel Nylund från Riksbyggen första gången berättade om allt vi kunde göra kändes det överväldigande. ”Vad är det han står och pratar om?”. Vi tänkte att det här kommer kosta en massa pengar och att medlemmarna lär bli oroliga. Men ganska snart tändes en gnista, vi såg att vi skulle spara mycket pengar, både på lång och kort sikt, berättar Ingemarie.

Sedan dess har Riksbyggen, som sköter förvaltningen, byggt upp ett stort förtroende hos bostadsrättsföreningen. När beslutet klubbades i april drog arbetet i gång omgående och sedan dess har medlemmarna erbjudits en stor insyn – och fått möjlighet att ställa frågor – i varje steg som tas.

– När vi blickar framåt känns det otroligt bra att vi gör denna investering. Trots allt vi får för pengarna så handlar det bara om en ”vanlig” årlig avgiftshöjning på 1,5 procent, säger Ingemarie.

Statligt stöd bidrar till grön satsning

Totalt sett handlar investeringen om 80 miljoner kronor. Men då är 30 miljoner ett statligt stöd för energieffektivisering som baseras på föreningens storlek och de besparingsåtgärder Brf Rörestorpshus 2 valt att göra. Förutom ovan nämnda åtgärder handlar det även om Riksbyggens tjänst Energiförvaltning som innebär att energiingenjörer med hjälp av bland annat AI-teknik analyserar och optimerar fastigheter.

– Det är mycket glädjande att vårt rikstäckande erbjudande Energiförvaltning resulterar i projekt som ombyggnaden av Brf Rörestorpshus 2. I tjänsten ingår att vi gör en energiutredning där vi föreslår och hjälper kunden att genomföra energiinvesteringar. Det är kombinationen av olika åtgärder och kontinuerlig analys och optimering som ger maximal effekt, säger Göran Danling, affärsutvecklare energitjänster på Riksbyggen.

Minskar Co2-utsläppen

För bostadsrättsföreningen i Värnamo håller tidsplanen och allt beräknas vara klart om ungefär ett år. Ingemarie och Lars säger att de känner en stor stolthet, inte minst med tanke på att deras förening minskar klimatavtrycket. Förutom att åtgärderna väntas minska föreningens årliga kostnader med cirka 1,1 miljoner kronor minskas även koldioxidutsläppen med 129 ton per år.

– Vi skulle verkligen rekommendera andra bostadsrättsföreningar att göra liknande satsningar och att söka det statliga bidraget. De är välkomna att besöka oss när allt är på plats, säger Lars.

Läs mer om Riksbyggens energitjänster

 

Mer från Riksbyggen

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Riksbyggen och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera