1515
Annons

Flygkaoset fortsätter i Europa – kan påverka EU-toppmötet

Inställda flyg, långa köer, personalbrist – påfrestningarna för resenärerna fortsätter när flera flygbolag i Europa varslar om strejk under sommarsemestern.

Foto:Ali Lorestani/TT

Det är inte bara resenärer som är missnöjda med situationen inom resebranschen. Anställda på flygbolagen runt om i Europa kräver bättre arbetsförhållanden och högre löner och tar nu till strejkvapnet för att sätta press på sina arbetsgivare. Vilket skapar ännu mer kaos inom branschen.

Under torsdagen – dagen innan EU-toppmötet – går kabinpersonal och piloter på det belgiska flygbolaget Brussels Airlines ut i tre dagars strejk. Över 300 avgångar ställs in och omkring 40.000 resenärer kommer att drabbas. Strejken lär få stort genomslag eftersom den sammanfaller med toppmötet i Bryssel.

Även Europas största lågprisbolag, Ryanair, aviserar om strejk. Företagets kabinpersonal i flera europeiska länder, däribland Spanien, Portugal och Frankrike, går ut i strejk i sex dagar i slutet av juni och början av juli. Tiotusentals resenärer runt om i Europa kan komma att påverkas.

Ryanairs VD, Michael O’Leary, varnar för att inställda flyg och förseningar kommer att pågå hela sommaren. Resenärer ska förvänta sig en ”mindre tillfredsställande upplevelse”, säger han till Sky News.

Schweiziska Easyjets kabinpersonal i Spanien har aviserat om en 9-dagars strejk i spridda skurar i juli: 1-3 juli, 15-17 juli samt 29-31 juli, vilket medför inställda avgångar till flera destinationer i Europa.

I mitten av juni röstade 97 procent av British Airways kabinpersonal ja till att gå ut i strejk under sommaren, men ännu så länge har ingen strejk aviserats.

Även SAS SAS -5,94% Dagens utveckling kan drabbas av strejk om inte pilotfacket och flygbolaget kommer överens. Tidigare har facket varslat om strejk den 29 juni och i veckan varslade SAS-mekaniker i Danmark om sympatistrejk den 5 juli om parterna inte lyckas komma överens. 

Men det är inte bara kabinpersonal och piloter som är missnöjda med arbetssituationen och lönerna. Aéroports de Paris, vars personal arbetar på flygplatserna Charles de Gaulle och Orly i Paris går ut i strejk den 2 juli. Senast flygplatspersonalen strejkade, den 9 juni, ställdes en fjärdedel av avgångarna in på de båda flygplatserna.

Den globala flygindustrin blev av med omkring fyra miljoner jobb under pandemin och har nu svårt att återanpassa sig till den kraftigt ökande efterfrågan.


Innehåll från HologicAnnons

AI inom medicinsk avbildningsteknik

Dr. Christian Stoeckigt, Head of Scientific Affairs & Medical Education på Hologic, menar att det ännu återstår ett antal utmaningar för att AI i medicinsk bildbehandling ska nå sin fulla potential. 

På senare år har vi sett allt fler och större genombrott inom tillämpningen av artificiell intelligens, AI, inom medicinsk avbildningsteknik. Det gäller exempelvis AI-stödd utvärdering av digitaliserade bilder vid mammografi och detektion av tumörceller i prostatavävnad, men också digital cytologi vid screening för livmoderhalscancer. Microsoft har utvecklat tekniker för maskininlärning som hjälper kliniker att planera strålbehandling 13 gånger snabbare1, medan Google Health har gjort stora framsteg med AI-verktyg både för att förutsäga tillstånd som hotar synen och för att förbättra upptäckten av lungcancer2 – exempel som visar hur AI kan möjliggöra trans- formativ diagnostik.

1. Skapa acceptans bland patienter

Ökad kunskap om AI och dess positiva effekter på vården är avgörande för att patienter ska kunna godta AI som en del i deras diagnostisering. Christian Stoeckigt menar att de som arbetar inom vården kan spela en viktig roll genom att informera patienter om, till exempel, hur AI-stödd diagnostik kan bidra till snabbare och säkrare resultat.

2. Bygga tillit inom kliniken

Att samarbeta med radiologer, patologer och cytodiagnostiker kommer att vara avgörande. Kliniker spelar en central roll genom att identifiera ovanliga fall och exponera dessa för algoritmen så att den kontinuerligt kan fortsätta att förfinas. I gengäld kommer klinikerna successivt att få större förtroende för resultaten som AI förser dem med. En av våra kunder, ett laboratorium i Tyskland, testade den AI-styrda diagnostiken med ett mikrokarcinom. På bara några minuter hade algoritmen identifierat ett litet antal onormala celler som inte upptäckts med konventionell teknik – vilket ytterligare stärkte klinikernas förtroende för systemet.

3. Klara och tydliga regler

De flesta experter på området är överens om att vi behöver större tydlighet och samförstånd från regeringar världen över för att besluta om en reglerande strategi för AI. Ett av de största genombrotten på senare tid var den amerikanska läkemedelsmyndig- heten FDA:s förändrade regelverk och hur detta tar sig an AI, något som ger mer vägledning om hur AI-system kan tränas. Detta är en välkommen förändring som många av oss som arbetar inom AI-området gärna skulle vilja se i andra regioner.

Läs mer om våra system

4. Ett skyddande ramverk

Det är en realitet att människor begår misstag, men vi måste också överväga vad som händer när AI är inblandat i feldiagnoser och navigera i frågor om ansvarsskyldighet. Vi behöver en multidisciplinär arbetsgrupp av cytologer, radiologer, onkologer, kliniker och experter inom etik och IT som kan ta fram protokoll för att skydda AI-systemen.

Vad händer härnäst?

När dessa fyra områden hanterats grundligt kommer vi att se en bredare användning av AI-driven diagnostik. AI har kraften att leverera mer effektivt triage av patienter så att de snabbare får den vård de behöver, och mer individualiserad behandling för bättre patientresultat. Ännu mer spännande är prognostiken, där AI kommer att kunna förutsäga vilka personer som är mer benägna att utveckla vissa cancerformer. Det är innovationer av detta slag som stimulerar vår forskning – och som kan rädda ännu fler liv.

REFERENSER

1 Oktay O, Schwaig- hofer A, Carter D, Bris- tow M, Alvarez-Valle J, Nori A, Microsoft Re- search blog [Internet]. Cambridge: 2020 Nov 30 [cited 2021 Jun 17]. Available from: www.microsoft.com/ en-us/research/ blog/project-inne- reye-evaluation- shows-how-ai-can -augment-and-accel- erate-clinicianstabili- ty-to-perform-radio- therapyplanning- 13-times-faster. Accessed 30 June 2021 2 Google Health. AI-enabled diagnostics previously thought impossible [Internet]. Mountain View: Google [cited 2021 Jun 17] Available from: https://health.google/ healthresearch/imag- ing-and-diagnostics/. Accessed 30 June 2021 MISC-07710-NO_SE_001_02

Mer från Hologic

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Hologic och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?