Annons

Flygjätten sågar leverantörer: ”Har inget förtroende”

Internationella flygbolagsettan Emirates ser tecken på försvagningar inom efterfrågan, särskilt påverkat av oroligheterna i Hongkong, enligt uttalanden från ordförande Tim Clark under en presskonferens på onsdagen där han också sågade de globala flygtillverkarna.

Foto:Johan Nilsson/TT

Tillväxttakten är på väg ner i Emirates verksamhet, ansträngd av handelskonflikter och politiska oroligheter i flera länder. Hongkong har varit ett särskilt publikt problemområde, med en sätesfaktorsminskning på 10 procentenheter, men det finns fler bekymmer. Även fraktefterfrågan är "rejält påverkad", sade Tim Clark.

Den globala kommersiella flygmarknaden kommer krympa med 1-2 procent under året, spådde han.

"Vi är inte i ett gynnsamt läge nu, men vi får hantera det. För närvarande ser jag inga gröna skott", sade ordföranden för att gestalta frånvaron av tecken på vändning, som han tror kan dröja 3-5 år.

Dubai-flygbolaget är dessutom missnöjda med katalogen av plan på den globala flygmarknaden, vilket aktualiserats i takt med behov av att ställa om från större plantyper till mindre. Den rådande marknaden för flygplanstillverkning "är helt meningslös", sade Emirates ordförande, påverkade av en mängd faktorer.

"Vi kan inte vara säkra på när Boeing 777X är klar och vi har inget förtroende för vare sig Rolls-Royce motorer till 787 eller för General Electrics motorer. Liknande problematik föreligger kring Airbus A350, A330 samt A330 Neo. Vi kommer nu inte ta emot fler fallerande flygplan innan de tillgodoser våra krav", sade Tim Clark.

Han ser inte heller någon samsyn mellan myndigheter och tillverkaren gällande Boeings storsäljande olycksmodell 737 Max, som belagts med globalt flygförbud efter två krascher på kort tid. 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?