ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Konkursat flygbolag öppnar för comeback

  • Foto: Patrick Pleul

Grundaren bakom och flera toppanställda i det isländska flygbolaget Wow Air, som gick i konkurs i slutet av mars, överväger att börja på ny kula.

Det säger Skuli Mogensen, som också var vd efter att ha grundat bolaget 2011, till den isländska tidningen Frettabladid.

I en första finansieringsrunda siktar det nya bolaget på att ta in 40 miljoner dollar, enligt en investerarpresentation som tidningen tagit del av.

Under 12 veckor avser det nya lågprisflygbolaget utföra leasingtjänster för en större europeisk flygaktör för att därefter köpa upp Wow Airs konkursbo, inklusive varumärkesnamnet, för att mot slutet av juni återuppta flygverksamheten med linjer till 13 destinationer i Europa och USA från hemmaflygplatsen Keflavik i den isländska huvudstaden Reykjavik.

Skuli Mogensen och de anställda kommer äga 51 procent av det nya bolaget, medan investerarnas 40 miljoner ger ett totalt innehav på resterande 49 procent. Bolaget räknar med ett positivt kassaflöde i andra kvartalet nästa år. Detta ska möjliggöras bland annat genom att de anställda går ner 30 procent i lön under första verksamhetsåret, enligt presentationen.

Konstellationen uppger att de har lärt sig en läxa av vad som orsakade Wow Airs frånfälle. Bland annat kommer bolaget fokusera mer på omsättning av kringtjänster och på att driva försäljning från den egna hemsidan, enligt tidningen.

Bolaget begärdes i konkurs den 28 mars efter att bolaget inte kunnat betala leasingavgifter till flygplansuthyrare på totalt 300 miljoner dollar.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer