Annons

Flygbolagschef: Pengarna är helt slut

Air Asia X har helt slut på pengar, och måste akut få in 500 miljoner ringgit (nästan 1,1 miljarder kronor) om verksamheten ska komma i gång. Det säger det asiatiska flygbolagets vice ordförande Lim Kian Onn.

Foto:Vincent Thian/TT

”Vi har inga pengar kvar”, säger Lim till tidningen The Star .

”Det är uppenbart att banker inte kommer att finansiera bolaget utan att aktieägarna, gamla och nya, skjuter till nytt kapital. Så en förutsättning är nytt kapital.”

Enligt Lim har det malaysiska bolaget 2 miljarder ringgit i akuta skulder.

Tidigare har ett skuldberg på 63,5 miljarder ringgit nämnts. Det omfattar åtaganden i upp till tio år framåt. Bolaget har nyligen sagt att dessa avtal måste omförhandlas om verksamheten ska ha en chans.

Air Asia X är långdistansdelen av Air Asia, som på senare år seglat upp som ett dominerande lågprisbolag i Asien. Men liksom för många andra flygoperatörer har covid-pandemin inneburit ett dråpslag, samtidigt som flygets miljöeffekter skapar frågetecken på längre sikt.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?