1515

Flygbolaget Finnair justerar ned helårsprognoserna

Finnair justerar sina prognoser för helåret. Jämförbart rörelseresultat 2018 kommer att bli något lägre fjolårets nivå på 170 miljoner euro. Denna prognos inkluderar positiv engångspost om cirka 11 miljoner euro från att bolaget inte fortsätter med långsiktigt incitamentsprogram för piloter.

Tidigare prognos, från i somras, var att jämförbart rörelseresultat 2018 skulle bli ungefär på samma nivå i fjol, alltså cirka 170 miljoner euro.

 Flygbolaget upprepar prognosen om kapacitetsökningar på över 15 procent 2018 men räknar nu med att passagerarvolymen väntas öka med 12-13 procent och att intäkterna ökar med 10-11 procent 2018. Tidigare var prognosen att passagerarvolymen väntas öka i stort sett i linje med kapaciteten, alltså omkring 15 procent, och att intäktstillväxten skulle bli något lägre.

För det tredje kvartalet 2018 ökade intäkterna med 9 procent till 801 miljoner euro (735) medan jämförbart ebit blev 108 miljoner euro (119). Enligt en estimatsammanställning av Infront Data låg förväntningar på intäkter om 807 miljoner euro och ett jämförbart rörelseresultat på 102 miljoner euro.

Vad gäller incitamentsprogrammet för piloter lägger Finnair FIA1S +2,67% Dagens utveckling alltså ned detta. Anledningen är att sparmålen som sattes som villkor för att implementera aktiedelningsplan inte kunde nås i utsatt tid. Finnair och piloterna har inte heller hittat ytterligare besparingar som kunde ha kompenserat för mellanskillnaden. När detta program avslutas kommer alla relaterade säkringsarrangemang att reverseras vilket alltså får en positiv effekt på helårsresultatet.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?