1515
Annons

Flygbolag i botten på Londonbörsen

Londonbörsen föll under fredagen samtidigt som de flesta börser i Europa höll stängt. Bland enskilda bolag fortsatte oljejätten Shell att falla kraftigt.

Foto:LEFTERIS PITARAKIS

I London var FTSE 100-indexet ned 2,3 procent.

Oljebolaget Shell följde upp torsdagens tvåsiffriga ras med att falla ytterligare 7 procent. På torsdagen rapporterade Shell en nettoförlust på 24 miljoner dollar och bolaget sänkte utdelningen för första gången på 80 år.

Lågprisflygbolaget Ryanair föll 6,4 procent. Bolaget har varnat för att de kan behöva göra sig av med upp till 3.000 anställda.

British Airways moderbolag IAG planerar att göra sig av med en fjärdedel av sina piloter efter att efterfrågan på flygresor har kollapsat. IAG föll 2,9 procent på Londonbörsen.

Under torsdagen sjönk DAX-index i Frankfurt 2,2 procent, fordonsbolagen Volkswagen, BMW och Daimler var ned mellan 2,5 och 4 procent.

I Paris var CAC 40-indexet ned 2,1 procent. Storbanken Société Générale och fordonstillverkaren Renault rasade båda runt 8 procent.

Tyska förslaget i energikrisen: Sänk temperaturen på kontoret

Tyskland är ett av Europas länder som är mest beroende av rysk naturgas och har drabbats hårdast av energikrisen till följd av Rysslands invasion av Ukraina.

I ett nytt förslag föreslår Olaf Scholz regering att man ska sänka temperaturen på landets kontor, enligt Bloomberg.

Tyska gasledningar.
Tyska gasledningar.Foto:Michael Sohn/AP

Förslaget gäller både den offentliga och privata sektorn och om förslaget blir verklighet blir den nya lägsta tillåtna temperaturen i kontorslokaler 19 grader.

”Det är nödvändigt att spara betydligt mer gas, i offentlig verksamhet, på företag och i så många hushåll som möjligt, för att komplettera påfyllnaden av gaslagren inför årets kallare månader”, säger ekonomiministern Robert Habeck i ett uttalande. 

Förhoppningen är att förslaget ska minska förbrukningen av naturgas med 20 procent. 

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera