Annons

Flygbaser med amerikanska soldater beskjutna

En militärbas i Irak, där även amerikanska soldater är stationerade, har beskjutits med raketer. Minst fyra irakiska soldater skadades i attacken, uppger militärkällor.

Amerikansktillverkat plan görs redo för start vid flygbasen i Balad, 2015.
Amerikansktillverkat plan görs redo för start vid flygbasen i Balad, 2015.Foto:Khalid Mohammed

Åtta raketer av typen Katjusja avfyrades mot flygbasen al-Balad, cirka åtta mil norr om huvudstaden Bagdad, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Majoriteten av de amerikaner som befunnit sig på den irakiska basen har nyligen lämnat området på grund av konflikten med grannlandet Iran.

Det finns inte fler än 15 amerikanska soldater och ett enda plan på al-Balad, säger en militärkälla till AFP.

Ingen grupp har tagit på sig attacken.

En rad raket- och granatangrepp mot militärbaser i Irak, där USA har soldater, har genomförts de senaste månaderna.

Tidigare i januari attackerades också basen Taji, knappt tre mil norr om Bagdad, där cirka 70 svenska soldater finns och vars uppgift är att utbilda och ge rådgivning till det irakiska försvaret i kampen mot IS. Försvarsmakten uppger för TT att inga uppgifter finns om att svenskar attackerats på söndagen.

Främst irakiska soldater har skadats i attackerna, men förra månaden dödades en amerikansk medborgare som arbetade för militären. USA har anklagat den Iranvänliga irakiska milisen Kataib Hizbollah för att ligga bakom det angreppet.

Den 3 januari dödade USA den iranske generalen Qassem Soleimani, chef för iranska revolutionsgardets specialstyrka Quds, samt irakiern Abu Mahdi al-Muhandis, ledare för Kataib Hizbollah i en drönarattack i Iraks huvudstad Bagdad.

Enligt USA planerade Soleimani attacker mot amerikaner i regionen.

Iran svarade med att tidigare i veckan beskjuta två amerikanska baser i Irak med robotar. Ingen dödades i de attackerna.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera