Hoppa till innehållet

Annons

Flygande taxi för en och självkörande poddar – här är GM:s framtidsfordon

General Motors blickar framåt – och uppåt. Det var inte bara en lång radda nya el-bilsmodeller som den amerikanska biljätten serverade på årets digitala CES-mässan. På menyn stod även en självkörande podd och en flygande enmans-taxi.

Foto: General Motors

GM siktar på en elektrisk framtid både utan förare och ovan mark. 

”Vi tror starkt på vår framtid inom EV-marknaden och inte bara för fordon. Styrkan och flexibiliteten i vårt Ultium-batterisystem öppnar dörrar för många användningsområden – inklusive mobilitet i luften”, sa bolagets vid Mary Barra under förra året. 

Och i veckan presenterades bolagets första flygande fordon för allmänheten under den pågående CES-mässan i Las Vegas, som i år är helt digital. 

 

Foto: Genreal Motors

Flygande taxibilar är ett vanligt inslag på CES-mässan. Men nu känns dessa inslag inte längre som science fiction, utan hyggligt realistiska skapelser. Fordonet som General Motors visade upp (visserligen i form av en datorrenderad modell) är ett självkörande flygplan, ett så kallat eVTOL, som placerats under varumärket Cadillac. 

Fordonet – som har plats för en enda passagerare – är självklart elektriskt och är utrustat med ett 90 kWh-batteri som klarar av att framföra flyget i en hastighet av 90 kilometer i timmen. I övrigt var det enligt sajten CNET få detaljer som presenterades, men fordonet skulle troligtvis användas för att flyga korta rutter på låg höjd och avlasta trafiksituationen på vägarna. Huruvida GM faktiskt kommer göra verklighet av sina högflygande planer är dock oklart.

Området är hur som helst hett och lockar både investerare och biltillverkare. Tidigare i veckan tillkännagav Fiat Chrysler ett nytt partnerskap med luftmobilföretaget Archer för att hjälpa till att sänka kostnaderna och påskynda lanseringen av ett eVTOL-flygplan. Andra företag som söker sig ovan mark är Joby, Boeing-finansierade Wisk och koreanska biltillverkaren Hyundai. Bankjätten Morgan Stanley förväntar sig att marknaden för autonoma stadsflygplan kan vara värd 1,5 biljoner dollar, motsvarande 12.500 miljarder kronor, fram till 2040.

Cadillac Halo
Cadillac HaloFoto: General Motors

Via varumärket Cadillac passade GM också på att presentera den autonoma podden Halo. Podden är exempelvis utrustad med biometriska sensorer som kan läsa av hur passagerarna mår och anpassa temperatur, belysning och till och med doften i kärran för att hålla passagerarnas så nöjda som möjligt. Även här oklart om och när fordonet faktiskt ska komma i produktion.

Inom området självkörande fordon finns det många intressant svenska projekt som påminner mycket om det GM presenterade – i synnerhet designmässigt. I Trollhättan arbetar till exempel Nevs med att få det självkörande fordonet Sango i produktion och i Göteborg har det Geelyägda utvecklingsbolaget Cevt kommit så långt att en färdig produkt för serieproduktion ska finnas ”inom kort”.

LÄS OCKSÅ General Motors lanserar elfordon för logistik

 

Nyhetsbrevet Di Mobilitet

Onsdag, eftermiddag

Gillar du att läsa om robottaxis, flygande bilar, elscooterbråk, cykling, smarta städer och mycket mer? Prenumerera på Di:s nyhetsbrev om Mobilitet.

Genom att skicka din e-postadress godkänner du vår behandling av dina personuppgifter.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera