1515
Annons

Flygande start för fjolårets kampanj

De företag och privatpersoner som stöttade Hand in hands julkampanj 2017 - Jobs for change - får en extra julklapp av Di detta år. Ett reportageteam kommer att besöka Kajiado i december för att skildra framstegen på plats.

Hand in hands personal har samlat deltagarna i en självhjälpsgrupp i Kajiado i Kenya.
Hand in hands personal har samlat deltagarna i en självhjälpsgrupp i Kajiado i Kenya.Foto:Hand in hand

Inför julen 2017 skildrade Dagens industri Hand in hands kampanj för att samla in 4 Mkr till ett andelsprojekt i Kajiado county i Kenya. 

Kajiado ligger söder om huvudstaden Nairobi, på gränsen mot Tanzania. Arbetslösheten är över 70 procent och en stor del av befolkningen är boskapsskötande massajer.

Jobs for change fick en flygande start och redan efter ett halvår hade 563 personer bildat 75 självhjälpsgrupper. Av dessa hade 212 hunnit starta egna verksamheter i maj - när Di besöker Kaijado i december bör de vara betydligt fler.

”Det gick mycket fortare än jag förväntade. Det är stora utmaningar rent geografiskt eftersom många är massajer och inte bofasta. Det är ju lättare om det finns en by med ett torg, då kan man säga att vi ses där på tisdag, men riktigt så fungerar det inte i Kajiado”, säger Richard Nordström, generalsekreterare för Hand in hand Sverige.

När projektet är slutfört om ytterligare ett år är målet att ha utbildat 3500 personer och att 2500 nya företag ska ha startats. 

”Kvinnor är mindre migrerande än männen, som ofta är boskapsskötare. Det är ytterligare en anledning till att vi främst riktar oss till kvinnor”, säger Richard Nordström.

Nu följer Di upp förra årets julkampanj Jobs for change med ett besök på plats i Kajiado i december. Ett reportageteam bestående av fotograf Joey Abrait och reporter Annika Sandholm Hellner kommer att besöka Kajiado och träffa såväl nyblivna entreprenörer som Hand in hands personal på plats.

”Under Di:s långa samarbete med Hand in hand har vi uppmuntrat svenska entreprenörer att hjälpa tusentals människor runt om i världen att starta egna företag och därmed kunna försörja sina familjer. Nu vill vi ge våra läsare möjligheten att se de konkreta resultaten av förra årets kampanj, och träffa människorna bakom siffrorna”, säger Dagens industris chefredaktör Peter Fellman.

Di kommer också att skildra Ateas besök i byn Githaruru, se artikel bredvid.

”Vi är glada över att Di nu besöker Kajiado för att rapportera om resultaten. Transparens är viktigt och vi har ett stort ansvar för våra givares pengar. Tack vare Di:s vilja att belysa Hand in hands arbete så kommer förhoppningsvis  fler få ta del av hur effektiv fattigdomsbekämpning kan fungera”, säger Richard Nordström.


Innehåll från Primekey AVS KeyfactorAnnons

Kryptografi – framtidens cybersäkerhet

När alltmer i samhället sker digital innebär det dessvärre också att brottsligheten flyttar till cyberrummet. Idag är de flesta bekanta med att det förekommer digitala attacker och utpressning som handlar om miljonbelopp. Det finns sätt att förhindra detta och när det gäller cybersäkerhet ligger svenska företag i topp. Ett exempel är PrimeKey ¬– en världsspelare inom cybersäkerhet. 

PrimeKey är en svensk pionjär inom säkerhetsprogramvara som byggts med öppen källkod. Bolaget jobbar idag över hela världen med säkerhetslösningar inom PKI, signaturer och kryptografi.

– Från ett utvecklarperspektiv är fördelarna med Open Source revolutionerande. Time to market för att testa nya saker är kort och man har allting vid sina fingertoppar, säger Tomas Gustavsson, medgrundare av PrimeKey och numera Chief PKI Officer i den nya organisationen Keyfactor. 

Bolagets mjukvara säkrar kommunikationen i uppkopplade system. Att källkoden är öppen gör så att man både kan kontrollera att mjukvaran gör det den utlovar och att den är säker. 

– Transparens är viktigt eftersom sannolikheten att ”onda” saker göms då är mindre. Sårbarheter har funnits där man har försökt smyga in bakdörrar som sedan har utnyttjats av fel personer, säger han. 

PrimeKey en del av Keyfactor

I juni 2021 gick företaget samman med det amerikanska mjukvarubolaget Keyfactor och under 2022 kommer den nya organisationen finnas under det varumärket. En utveckling som Tomas Gustavsson säger passar väl med verksamheten.

– Tack vare Open Source har vi jobbat internationellt och hjälpt kunder från Japan, Asien och Sydamerika utan att ha någon säljrepresentant i dessa områden. Med sammanslagningen ökar vi vår närvaro internationellt och möjligheten att fokusera mer på våra Open Source satsningar. Dessutom blir vår gemensamma produktportfölj bättre anpassad efter vad kunderna efterfrågar. Det en win/win och för oss, våra kunder och Open Source-communityn som får den uppmärksamhet den förtjänar.

Storbolag rustar med kvantkryptografi 

Ett område där bolaget satsar, och som företag och organisationer visar intresse för, är kvantdatorsäker kryptering. Något som kommer att ha en avgörande roll i framtiden eftersom kvantdatorernas kraft kommer kunna knäcka kryptografi på en bråkdel av tiden jämfört med de miljontals år som det tar för dagens datorer.

– Myndigheter och stora företag börjar rusta för framtiden redan nu, även om många tror att hoten kommer att materialiseras inom 10 till 40 år. Där har de nya krypteringsalgoritmerna som vi jobbar med en hög utvecklingstakt, tack vare Open Source, avslutar Tomas Gustavsson. 

Fakta:

Keyfactor är en pionjär inom säkerhetsprogramvara och världsledande inom kryptografi, PKI-och signeringslösningar. Med grunden i öppen källkod möjliggör vi för företag att implementera säkra uppkopplade lösningar inom IoT, Industrial IoT och IT generellt. EJBCA®, SignServer och Bouncy Castle utvecklas och underhålls av Keyfactor. 

Läs mer på:  

Primekey.com 

Keyfactor.com  

 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Primekey AVS Keyfactor och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?