1515
Annons

Flyganalytikern: Norwegians drag ”inte bra för konsumenterna”

Norwegians nya strategi är att bli ett mindre bolag och helt skippa långdistansflygningar.

”Att Norwegian försvinner från den skandinaviska marknaden för långdistans är inte bra för konsumenterna”, säger den oberoende flyganalytikern Jan Ohlsson till TT.

Flyganalytikern Jan Ohlsson.
Flyganalytikern Jan Ohlsson.Foto:Gina Kazlauskiene.

Flygbolaget Norwegian NAS -3,24% Dagens utveckling kommer nu att fokusera på inrikesresor i Norge, resor i Norden och i Europa. I bolagets nya affärsplan finns inte några flygningar över Atlanten eller andra långdistanslinjer med. Efterfrågan på dessa linjer är alldeles för osäker, bedömer bolaget, precis som många andra i branschen.

”Långdistanstrafiken är det i pandemin som kommer igång sist och om och när affärstrafiken kommer tillbaka är ett stort frågetecken. Vissa spår att det dröjer till 2025. Europatrafiken har alla möjligheter att komma igång tidigare”, säger Jan Ohlsson.

Enligt honom gör Norwegian helt rätt. Draget är nödvändigt för att bolaget ska ha en chans att komma på fötter. Genom att försöka göra sig av med de stora flygplanen av typen Dreamliner kan bolaget få loss kapital.

”Det är ett klokt beslut. Det stärker Norwegians position och ambition att komma tillbaka. Det är alltid bra för ett flygbolag att sitta med en enhetsflotta. Det kostar väldigt mycket att ha olika typer av flygmodeller. Det kräver olika piloter, olika mekaniker och olika reservdelsförråd”, säger Jan Ohlsson.

Att Norwegian fokuserar på Norden och Europa sätter press på priserna på den marknaden. Samtidigt bedömer Jan Ohlsson att det är bättre för SAS om Norwegian blir kvar på marknaden, i stället för att exempelvis Wizzair och Ryanair får större plats med större möjligheter att pressa priserna.

”De bolagen har starkare finanser och större flygplansflottor.”

SAS får dessutom en konkurrent mindre på långdistansflygningar som, med exempelvis Norwegian som facit, är en svårare nöt att knäcka för lågprisbolagen.

När det gäller långdistansflygningar, när de väl kommer igång i större utsträckning, är läget mer osäkert. Enligt Ohlsson lutar dock Norwegians reträtt från långdistansflygningar mot att den typen av resor blir dyrare för konsumenterna framöver.

”Det är en svår fråga. Det kan innebära en viss prisuppgång om inte konkurrensen över exempelvis Atlanten blir så stor. Norwegian flög mest över Atlanten.”

”Långdistanstrafiken är så beroende av affärsresenärerna. Mycket lönsamhet har legat i ”nosen”, i affärsklass. Det var den vinsten som delvis subventionerade trafiken ”där bak”, säger Jan Ohlsson.

Norwegians nya strategi innebär att bolaget kommer att begära dotterbolag i Italien, Frankrike, Storbritannien och USA i konkurs och 2.000 anställda förlorar sina arbeten.

”Det har varit ett väldigt tungt beslut att ta”, säger Norwegians vd Jacob Schram på en pressträff.

Kunder med bokningar som berörs av ändringarna kommer att bli kontaktade och framtida resor som ställs in kommer att återbetalas, enligt Norwegian.

Förutom den nya affärsplanen presenterade också nya åtgärder för att stärka finanserna. Skuldberget ska reduceras till 20 miljarder norska kronor och dessutom ska bolaget ta in 4-5 miljarder i nytt kapital via nyemissioner till befintliga och nya ägare och andra former av eget kapital.

Med den nya planen och den nya finansieringen hoppas Norwegian på nytt stöd från den norska staten. Men marknaden ger tummen ned och den redan hårt sargade aktien faller drygt 8 procent på Oslobörsen efter beskeden. Det innebär ett tapp på cirka 19 procent sedan årsskiftet.

Bolaget räknar med att ha ett 50-tal flygplan i trafik under 2021 med ambitionen att öka antalet till omkring 70 stycken 2022.


Innehåll från Energy Sourcing TechnologyAnnons

Så kan industri och offentlig sektor sänka sina elkostnader

Magnus Kjellin är vd och grundare av Energy Sourcing Technology.
Magnus Kjellin är vd och grundare av Energy Sourcing Technology.

Energiomställningen påverkar hela samhället i grunden och som en konsekvens av detta växer behovet av både konsulter och systemleverantörer som stöttar företag i den komplexa elaffären. Energy Sourcing Technology står bakom den första SaaS-lösningen som omfattar ett komplett affärssystem för inköp av el.

– Vi är en del i ett helt nytt leverantörssegment som vill skapa transparens och hjälpa industri och offentlig sektor att sänka sina elkostnader, säger Magnus Kjellin, vd och grundare på bolaget.

Ta kontroll över din elaffär

Energy Sourcing Technology har specialiserat sig på systemstöd för upphandling, styrning och uppföljning inom elinköp. I dag arbetar de gentemot industri och offentlig sektor där elinköp är en stor del av affären. Automatiserade lösningar och beslutsunderlag ökar transparensen och hjälper inköpare att se att elpriset och leveransen faktiskt stämmer. Nyckeln är bl.a. det nära samarbetet med kunderna och oberoendet från marknadens elleverantörer.

– Att ha kontroll över alla delar i elaffären är inte längre omöjligt eller tidskrävande. Vi ser till att de får full insyn i affären och tydliga rapporter som underlättar deras revisioner, säger Magnus Kjellin och berättar att de har utvecklat en SaaS-lösning som sätter kunden i förarsätet.

SaaS står för software-as-a-service och innebär programvara som molntjänst till skillnad från ett traditionellt system som körs med en lokal installation.

Han jämför situationen med den som tidigare rådde på den svenska betalmarknaden som förändrades i snabb takt, när nya aktörer med digital teknik och nytänkande skapade nya affärslösningar.

Smidiga och kostnadseffektiva elinköpsaffärer

Energy Sourcing Technologys nya affärssystem fokuserar på att skapa smidiga och kostnadseffektiva elinköpsaffärer.

– Med systemet bygger vi bort manuella rutiner och excellösningar samt möjliggör kostnadsbesparingar. Det är först när alla organisatoriska funktioner får möjlighet att både påverka och styra elinköpet, som till exempel med hjälp av uppföljning och kontroll, som affären blir långsiktig och professionellt hanterad, säger han.

I dag erbjuder många elleverantörer fint förpackade tjänster vilket gör att många kunder tycker att det är enkelt att skylla på dem när avtalet inte lever upp till deras krav. Men Magnus Kjellin betonar att även industri och offentlig sektor har ett ansvar.

– Den som skriver på ett standardavtal från en elleverantör är nästan alltid en ekonomisk förlorare på grund av bestämmelsernas formuleringar. Skillnaden mellan ett dåligt formulerat avtal och ett bra och balanserat avtal kan motsvara upp till tio procent av den totala elkostnaden. Lägger man till avsaknad av ett affärssystem för att styra och följa upp elinköpet och elavtalet finns det ytterligare, förutom kostnadssänkningar, också process- och riskhanteringsmässiga vinster.

”Tar elaffären till en helt ny nivå”

I dag fokuserar Energy Sourcing Technology på den svenska marknaden, men de har redan lämnat offerter till utländska kunder. Inom något år beräknas deras omsättning vara lika stor i Sverige som i övriga Europa.

– Hos oss finns det både erfarenhet och den digitala tekniken som tar elaffären till en helt ny nivå. Vi vill att bägge parter i en affärsuppgörelse ska ha samma fakta på bordet. Det handlar om rättvisa vilket är själva grunden för Energy Sourcing Technology.

Han vill också uppmärksamma både industri och offentlig sektor på de utmaningar som väntar under den samhällsomvälvande energiomställningen.

– Under de kommande fem till tio åren kommer marknaden att växa, både i volym och i komplexitet. För elinköpare som inte har byggt upp sina egna rutiner, processer och stödsystem för hantering av elaffären väntar en tuff tid, säger Magnus Kjellin.

För dig som ansvarar för inköp av el inom industri, i offentlig verksamhet eller för fastighetsbolag – läs här.

 

Mer från Energy Sourcing Technology

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Energy Sourcing Technology och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?