Flyganalytiker: Risk för skräcksiffror i SAS bokslut

Flygbolaget SAS har gjort felbedömningar i samband med coronapandemin rörande när passagerartrafiken ska komma att öka igen, något som kommer märkas på resultatraden, enligt kommentarer som danska tidningen Børsen inhämtat från analytiker.

Rickard Gustafson, vd i SAS.
Rickard Gustafson, vd i SAS.Foto:Jesper Frisk

På torsdag morgon kommer SAS SAS -1,44% Dagens utveckling bokslutskommuniké att publiceras och det finns risk för att vissa skräcksiffror kommer framträda däri, menar Hans Jørgen Elnæs, flyganalytiker vid Winair.

Enligt analytikern beror detta på missbedömningar SAS stått för under pandemin.

”SAS har chansat och ökat sin kapacitet med ungefär 20 procent, vilket inte blev någon framgång. Det enda SAS har fått ut av investeringen har varit ökade kostnader som inte ger något annat än en marginell ökning av intäkter och passagerare”, säger Hans Jørgen Elnæs.

Flygbolaget har fler flyg i luften än konkurrenter som Lufthansa, Air France och British Airways, enligt en redogörelse av Finans, skriver Børsen.

Förra veckan meddelade SAS dessutom att bolaget kommer återuppta ett antal rutter för att möta efterfrågan på flygtrafik i samband med jul, vilket också det är en svag idé enligt Hans Jørgen Elnæs, som påpekar att vi knappast går mot någon vanlig jul och att de flesta flygbolag samtidigt valt att sänka kapaciteten.

Analysen överensstämmer dock väl med siffror och prognoser från flyganalystjänsten Eurocontrol, som enligt Børsen indikerar trafiknivåer kring 54-58 procent lägre än under normala förhållanden.

Enligt Jacob Pedersen, analytiker på Sydbank, spås SAS rörelseförlust för året komma in på 8,6 miljarder svenska kronor medan Hans Jørgen Elnæs förväntar sig upp till minus 9,5 miljarder kronor.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?