1515
Annons

Flydde krig – fick hjälp att starta bolag i Sverige: ”Det var min dröm”

Farah Kanjar och Reem Nassour lämnade sina hemländer för Sverige. Hjälpta av Nyföretagarcentrum, finansiellt stöttat av JP Morgan Global Filantrophy, startade de sina egna bolag. Med krigets Ukraina färskt i minnet vill Nyföretagarcentrum se fler krigsflyktingar integreras genom att starta eget.

”Hittills går det jättebra. Jag kommer aldrig att ta en anställning igen”, säger Farah Kanjar.

Entreprenörerna Reem Nassour och Farah Kanjar.
Entreprenörerna Reem Nassour och Farah Kanjar.Foto:Pressbild, Fredrik Bagge Carlson

Efter den stora tillströmningen av krigsflyktingar 2015 i spåren av det syriska inbördeskriget började organisation Nyföretagarcentrum rikta sig till två underrepresenterade grupper inom företagande: etniska minoriteter och kvinnor.

JP Morgan Global Filantrophy, en av finansiärerna, har samarbetet med Nyföretagarcentrum sedan 2014. Nu har de förlängt sitt stöd inom ramen för ett globalt fem års program med 150 miljoner dollar i budgeten.

Harry Goldman, vd Nyföretagarcentrum.
Harry Goldman, vd Nyföretagarcentrum.Foto:Amanda Lindgren

Två nöjda egenföretagare, som tagit hjälp av Nyföretagarcentrum, är Farah Kanjar från Jordanien och Reem Nassour, krigsflykting från Syrien. Båda understryker att resan inte var enkel, men att resultatet är värt allt slit.

”Det var min dröm att starta eget och jag trivs jättebra. Jag har mycket frihet och rekommenderar alla att ta steget”, säger Reem Nassour.

Se historierna om Farah Kanjar och Reem Nassour, med kommentar från Nyföretagarcentrums vd Harry Goldman och Colleen Ebbitt från JP Morgan Global Filantrophy, i tv-reportaget.


Innehåll från EKNAnnons

Knepet som gör att banker kan hjälpa fler företag till större affärer

Mats Granberg är företagsrådgivare på SEB.
Mats Granberg är företagsrådgivare på SEB.

SEB:s företagsrådgivare Mats Granberg arbetar för att stötta sina kunder på bästa sätt – och till minsta risk för banken. Ett av hans bästa verktyg är statliga EKN, som kan dela bankens risk när exportföretagen behöver lånefinansiering. Så här tog SEB hjälp av EKN för att hjälpa ett svenskt bärföretag till en bättre buffert.

Läs mer om hur banken kan använda EKN:s garantier för att göra fler exportaffärer

Som företagsrådgivare på SEB i Sundsvall vill Mats Granberg att hans kunder ska kunna uppfylla sin fulla potential. Krediter är ett viktigt verktyg i arbetet, och här gäller det för Mats Granberg att balansera företagens behov mot den risk som banken tar på sig.

En av bankens kunder är Medelpadsföretaget Blåtand, som säljer sylt och frysta bär från de svenska skogarna. Företaget omsätter vanligtvis 60-70 miljoner kronor årligen och har en stabil tillväxt. Men de har en utmaning som de delar med många säsongsföretag: ojämn likviditet. Under bara två månader varje år ska alla bär plockas och betalas för, medan intäkterna från skörden kan komma långt senare under året.

En rejäl checkkredit

– Blåtand arbetar med vilda bär och det innebär att deras verksamhet måste läggas upp på det här sättet. Samtidigt är det tufft för likviditeten och de behöver därför ha en ordentlig buffert. Tillsammans med Almi och Norrlandsfonden ger vi Blåtand en rejäl checkkredit i början av säsongen som de sedan betar av under året, säger Mats Granberg.

Storleken på Blåtands checkkredit ses över årligen och baseras bland annat på läget inför säsongen, det vill säga hur mycket bär företaget tror att de kommer plocka.

– Det kan handla om uppemot 30 miljoner kronor i kredit, och av den står vi på SEB för hälften. Det här är en stor kredit i relation till företagets omsättning. Därför är det viktigt att vi kan reducera risken som krediten innebär för oss, och där spelar EKN en väldigt viktig roll.

EKN tar halva risken

En så kallad rörelsekreditgaranti från EKN innebär att de täcker hälften av bankens risk när de ger Blåtand en checkkredit.

– Det gör såklart en otrolig skillnad för oss på SEB. Att EKN är med som långsiktig affärspartner är en förutsättning för att vi ska kunna ge krediter av den här storleken till Blåtand, säger Mats Granberg.

Läs mer om hur EKN:s garantier kan hjälpa banken att finansiera nya exportsatsningar

Mer från EKN

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med EKN och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?