Han kom till Sverige som femåring, på flykt från Kuwaitkriget och hemlandet Irak, tillsammans med sin familj. Pappan började direkt attsälja grönsaker vid torghandeln i Skärholmen och etablerade sig så småningom vid Årsta Partihallar i Stockholm.
”Jag växte upp där. Jag var mycket hos pappa på jobbet och hjälpte till. Det var där jag fick mitt intresse för att göra affärer”, säger Haider Al-Kaizhwan.
”Jag importerade min första egna container med fryst fisk när jag gick i nian.”
Haider Al-Kaizhwan berättar att han växte upp i Stockholmsförorten Fittja.
”Jag hade lätt kunnat hamna snett, det var mycket kriminalitet runt mig och många som hamnade snett. Men jobbet höll mig ifrån allt sådant. Det blev en väldigt bra väg jag valde.”
Han hade planer på att bli advokat men intresset för livsmedelsbranschen tog över, och i tvåan hoppade han av gymnasiet. Då hade hans pappa lärt honom att det mesta i samhället kan stanna, men aldrig matförsäljningen.
”Det har blivit tydligt nu under coronapandemin. Du kan dra ner på mycket men fortsätter alltid att äta.”
Sedan 2008 har Haider Al-Kaizhwan drivit bolaget Hot Chilly.
”En tydlig vision för mig har hela tiden varit att importera mat från Mellanöstern och försvenska den. Det ska vara tydligt på förpackningen vad den innehåller och även vad man använder den till.”

2016 köpte han även risfabriken i Eskilstuna.
”Det var utmanande att gå från grossistledet till produktion. Jag har lärt mig väldigt mycket under de här fyra åren.”
Det går till så att råris – ris med skalet kvar – importeras från Pakistan, Indien, Kambodja, Thailand och Vietnam.
”När man importerar riset med skalet på behöver man inte betala så hög tull.”
I fabriken tas skalet bort och det görs en kvalitetssäkring genom en scanningsmaskin som kontrollerar varje riskorn.
”Om ett korn har en annan färg än vad det ska ha så blåses det bort med luft”, säger Haider Al-Kaizhwan.
Därefter paketeras riset.
”Det är en nästan helt automatiserad process, och än så länge använder vi bara tio procent av maskinens kapacitet. Planen är att växa snabbt härinne.”
För några år sedan larmades det om förhöjda värden av arsenik i ris och risprodukter, men Haider Al-Kaizhwan, liksom många forskare, tonar ner riskerna.
”Ris är en växt som lätt absorberar arsenik från omgivningen, så finns det arsenik i marken så hamnar det i riset. Vi köper bara ris av leverantörer som analyserar mängden arsenik, så att vi därmed vet att det inte finns något i riset eller att halten är väldigt låg.”
I grossistverksamheten är det basvaror som är storsäljare. I det stora sortimentet finns alltifrån bulgur, bönor, linser och hummus till tomatpuré och dadlar. Produkterna säljs dels under det egna varumärket Alkaizhwan och som så kallad ”private label”, där Hot Chilly och Eskilstuna risfabrik finns hos bland andra Ica, Coop och Axfood.
”Under åren har jag rest väldigt mycket och byggt upp ett stort kontaktnät bland leverantörer i Mellanöstern, Asien och även andra delar av världen.”
Att Sveriges befolkning har vuxit under åren, och att många nya invånare i landet har rötterna i Mellanöstern, har lett till att förfrågan på Haider Al-Kaizwhans varor bara har ökat.
”Det finns en miljon konsumenter med etnisk bakgrund. Varje år konsumeras det 60 miljoner kilo ris till ett värde av 1,6 miljarder kronor i Sverige. Så marknaden är stor.”
Hot Chilly och Risfabriken marknadsför sig bland annat med hjälp av kända influencers som lagar mat med deras produkter.
”Vi vill vara med och starta en ny mattrend i Sverige”.
I dag omsätter Hot Chilly runt 100 miljoner kronor. År 2025 ska omsättningen vara 500 miljoner kronor.
”Vi ska nå dit bland annat genom att ta in externt kapital. Jag känner mig redo för det steget nu.”
”Jag ser inte direkt några hinder för att vi ska lyckas. Vi sitter med rätt inköpskanaler och kan erbjuda rätt pris. Vi har tillräckligt för att nå målet”, säger Haider Al-Kaizwhan.