Flydde från Irak – nu omsätter han 100 Mkr med Sveriges enda risfabrik

ESKILSTUNA. Sveriges enda risfabrik finns i Eskilstuna. Bakom den står Haider Al-Kaizhwan, som startade sitt livsmedelsbolag som 16-åring.

”Jag har en väldigt aggressiv expansionsplan. År 2025 ska vi omsätta 500 miljoner kronor”, säger han.

Som barn följde Haider Al-Kaizhwan ofta med sin pappa till jobbet i Årsta partihallar. När han var 16 år hoppade han av gymnasiet för att satsa på livsmedelsbranschen.
Som barn följde Haider Al-Kaizhwan ofta med sin pappa till jobbet i Årsta partihallar. När han var 16 år hoppade han av gymnasiet för att satsa på livsmedelsbranschen.Foto:Ida Thunberg

Han kom till Sverige som femåring, på flykt från Kuwaitkriget och hemlandet Irak, tillsammans med sin familj. Pappan började direkt attsälja grönsaker vid torghandeln i Skärholmen och etablerade sig så småningom vid Årsta Partihallar i Stockholm.

”Jag växte upp där. Jag var mycket hos pappa på jobbet och hjälpte till. Det var där jag fick mitt intresse för att göra affärer”, säger Haider Al-Kaizhwan.

”Jag importerade min första egna container med fryst fisk när jag gick i nian.”

Haider Al-Kaizhwan berättar att han växte upp i Stockholmsförorten Fittja.

”Jag hade lätt kunnat hamna snett, det var mycket kriminalitet runt mig och många som hamnade snett. Men jobbet höll mig ifrån allt sådant. Det blev en väldigt bra väg jag valde.”

Han hade planer på att bli advokat men intresset för livsmedelsbranschen tog över, och i tvåan hoppade han av gymnasiet. Då hade hans pappa lärt honom att det mesta i samhället kan stanna, men aldrig matförsäljningen.

”Det har blivit tydligt nu under coronapandemin. Du kan dra ner på mycket men fortsätter alltid att äta.”

Sedan 2008 har Haider Al-Kaizhwan drivit bolaget Hot Chilly.

”En tydlig vision för mig har hela tiden varit att importera mat från Mellanöstern och försvenska den. Det ska vara tydligt på förpackningen vad den innehåller och även vad man använder den till.”

Foto:Ida Thunberg

2016 köpte han även risfabriken i Eskilstuna.

”Det var utmanande att gå från grossistledet till produktion. Jag har lärt mig väldigt mycket under de här fyra åren.”

Det går till så att råris – ris med skalet kvar – importeras från Pakistan, Indien, Kambodja, Thailand och Vietnam.

”När man importerar riset med skalet på behöver man inte betala så hög tull.”

I fabriken tas skalet bort och det görs en kvalitetssäkring genom en scanningsmaskin som kontrollerar varje riskorn.

”Om ett korn har en annan färg än vad det ska ha så blåses det bort med luft”, säger Haider Al-Kaizhwan.

Därefter paketeras riset.

”Det är en nästan helt automatiserad process, och än så länge använder vi bara tio procent av maskinens kapacitet. Planen är att växa snabbt härinne.”

För några år sedan larmades det om förhöjda värden av arsenik i ris och risprodukter, men Haider Al-Kaizhwan, liksom många forskare, tonar ner riskerna. 

”Ris är en växt som lätt absorberar arsenik från omgivningen, så finns det arsenik i marken så hamnar det i riset. Vi köper bara ris av leverantörer som analyserar mängden arsenik, så att vi därmed vet att det inte finns något i riset eller att halten är väldigt låg.”

I grossistverksamheten är det basvaror som är storsäljare. I det stora sortimentet finns alltifrån bulgur, bönor, linser och hummus till tomatpuré och dadlar. Produkterna säljs dels under det egna varumärket Alkaizhwan och som så kallad ”private label”, där Hot Chilly och Eskilstuna risfabrik finns hos bland andra Ica, Coop och Axfood.

”Under åren har jag rest väldigt mycket och byggt upp ett stort kontaktnät bland leverantörer i Mellanöstern, Asien och även andra delar av världen.”

Att Sveriges befolkning har vuxit under åren, och att många nya invånare i landet har rötterna i Mellanöstern, har lett till att förfrågan på Haider Al-Kaizwhans varor bara har ökat.

”Det finns en miljon konsumenter med etnisk bakgrund. Varje år konsumeras det 60 miljoner kilo ris till ett värde av 1,6 miljarder kronor i Sverige. Så marknaden är stor.”

Hot Chilly och Risfabriken marknadsför sig bland annat med hjälp av kända influencers som lagar mat med deras produkter.

”Vi vill vara med och starta en ny mattrend i Sverige”.

I dag omsätter Hot Chilly runt 100 miljoner kronor. År 2025 ska omsättningen vara 500 miljoner kronor.

”Vi ska nå dit bland annat genom att ta in externt kapital. Jag känner mig redo för det steget nu.”

”Jag ser inte direkt några hinder för att vi ska lyckas. Vi sitter med rätt inköpskanaler och kan erbjuda rätt pris. Vi har tillräckligt för att nå målet”, säger Haider Al-Kaizwhan.

 

 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från RiksbyggenAnnons

Så ska fastigheter stå pall översvämningar och värmeböljor

Kraftig nederbörd, stigande havsnivåer och högre temperaturer. De klimatförändringar vi ser idag påverkar många delar av samhället – inte minst våra fastigheter. 

– För att förebygga skador bör fastighetsägare börja klimatanpassa sina fastigheter redan idag, säger Riksbyggens miljöchef Karolina Brick. 

Läs mer om hur Riksbyggen kan hjälpa dig att förvalta hållbart 

Våra fastigheter är byggda för att klara både väder och vind, men i takt med att klimatet förändras kan de också behöva rustas för mer extrema väderrelaterade händelser, som exempelvis ras och översvämningar. Riksbyggen, som är en av Sveriges största fastighetsförvaltare, arbetar aktivt med att skapa medvetenhet kring klimatanpassning av fastigheter.

– Många fastighetsägare förlitar sig på att försäkringen ska täcka eventuella klimatrelaterade skador – och det gör den i de flesta fall. Försäkringsbolagen har dock länge flaggat för att om det exempelvis börjar bli upprepade översvämningar i en fastighet, kanske det inte längre kan räknas som en oförutsedd händelse. Då måste man istället börja jobba förebyggande, förklarar Karolina Brick, miljöchef på Riksbyggen.

Kartlägga risker

Det första steget för en fastighetsägare som vill ligga steget före när det kommer till klimatanpassning, är att kartlägga vilka klimatrelaterade risker fastigheten kan utsättas för. De riskerna kan se väldigt olika ut beroende på var i landet man befinner sig. Exempelvis behöver kanske en bostadsrättsförening i en stad, där det är brist på vegetation, se över vad som kan åtgärdas för att förebygga effekter av värmeböljor. Medan en havsnära fastighet istället kan behöva rustas för översvämningar och ökad nederbörd. 

– Vid kraftigare och mer frekventa regnoväder kan till exempel effekten bli att vattnet inte hinner rinna undan runt fastigheten, och att det istället tränger in i källaren. En konsekvens av det kan vara att vattnet når elinstallationer, vilket i sin tur kan leda till strömavbrott och stora skador.

– När man har kartlagt de olika riskerna som ens fastighet kan utsättas för, finns det en rad olika åtgärder kopplade till dessa som man kan jobba med som fastighetsägare. Det kan vara allt från att installera en backventil för att förhindra att källaren översvämmas till att förvara värmekänslig utrustning i naturligt svala utrymmen, för att bara nämna ett par exempel av många, säger Karolina Brick och tillägger:

– Sedan finns det såklart massor av åtgärder som vi kan utföra i vår förvaltning. Vi gör en underhållningsplanering varje år där vi kartlägger vad som behöver göras för att fastigheten ska må bra. 

Som en del i arbetet med att stärka fastighetsägares förmåga att skydda sina hus från klimatrelaterade skador, har Riksbyggen tagit fram en checklista för bostadsrättsföreningar med åtgärder för att fastigheterna och de boende ska klara exempelvis skyfall och värmeböljor bättre.

Läs mer om hur Riksbyggen kan hjälpa dig med förvaltningen 

Exempel ur checklistan:

Förebyggande åtgärder för ökad nederbörd/stigande vattennivåer

• Installera skydd mot vatten som trycks upp bakvägen i källaren vid en översvämning. Till exempel kan avstängningsbara golvbrunnar och backventiler användas.

• Vid val av material och färgtyp för ytbehandling av fasader ta hänsyn till ökad nederbörd.

• En konsekvens av översvämningar kan vara att vattnet når elinstallationer med strömavbrott och stora skador som följd. Vid renoveringar bör exempelvis vattentäta dörrar väljas till rum med el- och undercentral.

Förbyggande åtgärder för storm- och åskväder

• Kontrollera så att takpannor, skorstensplåtar och andra byggmaterial som kan blåsa av är ordentligt fastsatta.

• Installera ett överspänningsskydd i fastigheten. Överspänningsskyddet hjälper framförallt till direkt när överspänningen uppstår så att elapparater inte slås ut.

• Det är bra om föreningen äger en presenning som kan används för att täcka en skada på byggnaden.

• Avlägsna dåliga eller gamla grenar/träd så de inte kan ge upphov till skador.

Mer från Riksbyggen

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Riksbyggen och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?