Hoppa till innehållet

Annons

Florida spår rekordmånga förtidsröster

LARGO, FLORIDA. Trots pandemin väntas rekordmånga rösta i årets val. Ovanligt många väntas dessutom rösta innan valdagen. Det talar för att Florida kommer att kunna rapportera sitt valresultat redan under valnatten.

Julie Marcus, ansvarig på Pinellas County lokala valmyndighet.
Julie Marcus, ansvarig på Pinellas County lokala valmyndighet.Foto:Agaton Strom

”Vi insåg inte 2007 att vi faktiskt började förbereda oss för att genomföra ett presidentval under en pandemi”, säger Julie Marcus. 

Hon är chef för valmyndigheten i Pinellas County. ”Kommunen”, som ligger utanför Tampa på Floridas västkust, har ungefär en miljon invånare.

Julie Marcus syftar på året då kommunen började med poströstning – en metod som i år väntas bli rekordpopulär. Hittills har hela 340.000 väljare begärt att få sin valsedel plus poströstningskuvert hemskickade.

”Vi har aldrig haft ett så högt tryck som nu, rekordmånga har registrerat sig för att rösta. Vi tror och hoppas att även valdeltagandet kommer att slå rekord”, säger hon. 

Julie Marcus har jobbat på valmyndigheten i 17 år och tog över som chef i maj. Hon medger att det varit ett tufft år.

”Allt handlar ju om att kunna vara flexibel och att ha reservplaner för reservplanerna”, säger hon och berättar om hur de lagt upp valförberedelserna i etapper. Syftet har varit att öka tillgängligheten utan att äventyra väljarnas och valarbetarnas säkerhet.

Väljarna har uppmuntrats att poströsta samtidigt som man ökat antalet platser där röster kan lämnas i förtid, inklusive flera drive-in-stationer. Man har även uppmanat väljarna att inte rösta på själva valdagen om de inte måste. Normalt röstar ungefär 30 procent av Pinellas-väljarna då. 

Hur ser du på presidentens påståenden om att poströstning leder till valfusk?
”Jag kan bara prata för hur vi gör här i Florida. Här har vi poströstat i 13 år och har tydliga processer för hur det ska gå till. Våra lagar ger en bra balans mellan tillgänglighet och säkerhet i hur valsedlarna hanteras.” 

Till skillnad från andra delstater kan valmyndigheterna i Florida börja räkna rösterna redan 22 dagar innan valdagen. Det är orsaken till att delstaten väntas leverera sitt resultat redan på valnatten. 

”Det är vi tacksamma för. Jag kan inte föreställa mig hur det skulle vara att börja processa 350.000 poströster på valdagen”, säger hon.

Julie Marcus berättar att resultatet från förtids- och poströstningen kommer att publiceras på deras hemsida några minuter efter klockan 19, då vallokalerna stängt. Med tanke på intresset för att rösta tidigt tror hon att det kan bygga på upp till 80 procent av kommunens totala röster. Därefter uppdateras resultatet successivt när rösterna från valdagen räknats, vilket bör hålla på till ungefär klockan ett på natten, spår hon.   

Är du orolig för att det ska bli som år 2000, med omräkningar?
”Orolig är fel ord. En omräkning betyder ju inte att något gått fel utan att valet var jämt. Vi är en 'lila' delstat, Pinellas är en 'lila' kommun – vi är beredda på att det blir jämnt”, säger hon, och tillägger:

”Det enda som oroar mig är uppfattningen att något gått fel bara för att det blir en omräkning.”

Nyhetsbrevet Toppnyheter

Måndag – söndag, 1–3 utskick om dagen

I nyhetsbrevet Toppnyheter får du de absolut viktigaste och senaste näringslivsnyheterna när de händer – direkt i din inkorg. Brevet skickas 1-3 gånger om dagen, alla dagar i veckan.

Genom att skicka din e-postadress godkänner du vår behandling av dina personuppgifter.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera