Annons

Florida spår rekordmånga förtidsröster

LARGO, FLORIDA. Trots pandemin väntas rekordmånga rösta i årets val. Ovanligt många väntas dessutom rösta innan valdagen. Det talar för att Florida kommer att kunna rapportera sitt valresultat redan under valnatten.

Julie Marcus, ansvarig på Pinellas County lokala valmyndighet.
Julie Marcus, ansvarig på Pinellas County lokala valmyndighet.Foto:Agaton Strom

”Vi insåg inte 2007 att vi faktiskt började förbereda oss för att genomföra ett presidentval under en pandemi”, säger Julie Marcus. 

Hon är chef för valmyndigheten i Pinellas County. ”Kommunen”, som ligger utanför Tampa på Floridas västkust, har ungefär en miljon invånare.

Julie Marcus syftar på året då kommunen började med poströstning – en metod som i år väntas bli rekordpopulär. Hittills har hela 340.000 väljare begärt att få sin valsedel plus poströstningskuvert hemskickade.

”Vi har aldrig haft ett så högt tryck som nu, rekordmånga har registrerat sig för att rösta. Vi tror och hoppas att även valdeltagandet kommer att slå rekord”, säger hon. 

Julie Marcus har jobbat på valmyndigheten i 17 år och tog över som chef i maj. Hon medger att det varit ett tufft år.

”Allt handlar ju om att kunna vara flexibel och att ha reservplaner för reservplanerna”, säger hon och berättar om hur de lagt upp valförberedelserna i etapper. Syftet har varit att öka tillgängligheten utan att äventyra väljarnas och valarbetarnas säkerhet.

Väljarna har uppmuntrats att poströsta samtidigt som man ökat antalet platser där röster kan lämnas i förtid, inklusive flera drive-in-stationer. Man har även uppmanat väljarna att inte rösta på själva valdagen om de inte måste. Normalt röstar ungefär 30 procent av Pinellas-väljarna då. 

Hur ser du på presidentens påståenden om att poströstning leder till valfusk?
”Jag kan bara prata för hur vi gör här i Florida. Här har vi poströstat i 13 år och har tydliga processer för hur det ska gå till. Våra lagar ger en bra balans mellan tillgänglighet och säkerhet i hur valsedlarna hanteras.” 

Till skillnad från andra delstater kan valmyndigheterna i Florida börja räkna rösterna redan 22 dagar innan valdagen. Det är orsaken till att delstaten väntas leverera sitt resultat redan på valnatten. 

”Det är vi tacksamma för. Jag kan inte föreställa mig hur det skulle vara att börja processa 350.000 poströster på valdagen”, säger hon.

Julie Marcus berättar att resultatet från förtids- och poströstningen kommer att publiceras på deras hemsida några minuter efter klockan 19, då vallokalerna stängt. Med tanke på intresset för att rösta tidigt tror hon att det kan bygga på upp till 80 procent av kommunens totala röster. Därefter uppdateras resultatet successivt när rösterna från valdagen räknats, vilket bör hålla på till ungefär klockan ett på natten, spår hon.   

Är du orolig för att det ska bli som år 2000, med omräkningar?
”Orolig är fel ord. En omräkning betyder ju inte att något gått fel utan att valet var jämt. Vi är en 'lila' delstat, Pinellas är en 'lila' kommun – vi är beredda på att det blir jämnt”, säger hon, och tillägger:

”Det enda som oroar mig är uppfattningen att något gått fel bara för att det blir en omräkning.”


Innehåll från Euro AccidentAnnons

Ohälsa – påtaglig risk för företag

Långtidsfrånvarande medarbetare är en påtaglig hållbarhetsrisk för de flesta företag. Därför erbjuder försäkringsbolaget Euro Accident även ett rehabiliteringsstöd i sin företagsbetalda sjukförsäkring. Ett stöd som hjälper åtta av tio att kunna fortsätta arbeta.

Hållbarhetsfrågan med sociala, miljömässiga och ekonomiska aspekter spelar en allt större roll för företag. Därmed har det också blivit viktigt för företag att förstå, identifiera och hantera sådana risker, vid sidan om till exempel affärsrisker och finansiella risker.

En av de viktigaste, men ofta förbisedda, hållbarhetsfrågorna handlar om hållbara medarbetare, alltså de egna medarbetarnas hälsa och välmående. Förutom de mänskliga sidorna så är kostnaderna för ohälsa höga i form av ökad sjukfrånvaro, högre personalomsättning och lägre produktivitet.

En modern sjukförsäkring

Att en medarbetare blir långtidsfrånvarande är emellertid en risk som du till viss del kan försäkra dig mot. Några som erbjuder en sådan försäkring är försäkringsbolaget Euro Accident Livförsäkring.

- Risken för sjukskrivning är högst påtaglig i dagens arbetsliv med många som blir långtidssjuka av stress och utmattning. Därför har vi skapat en modern sjukförsäkring som är bra både för medarbetaren som är försäkrad och för arbetsgivaren som betalar försäkringen, säger Jörgen Örnebrand, produktchef Tjänstepension, på Euro Accident Livförsäkring AB.

Vid risk för sjukskrivning

Förutom den ekonomiska ersättningen vid långtidsfrånvaro så ingår även ett rehabiliteringsstöd i Euro Accidents försäkring.

Rehabiliteringsstödet kan aktiveras redan vid första tecken på att en medarbetare riskerar att bli långtidssjukskriven eller för att hjälpa medarbetare att komma tillbaka i arbete igen. Efter en webbanmälan från närmaste chef samordnar en av Euro Accidents egna rehabiliteringskoordinatorer hela ärendet och ser till att rätt insatser kopplas in.

Goda chanser att hjälpa

Åtta av tio försäkrade som kommer in i Euro Accidents rehabiliteringsprocess genom sin sjukförsäkring blir inte långtidsfrånvarande.

- Om vi bara får möjlighet att starta processen tidigt så har vi en bra chans att komma in med rätt åtgärder innan det går för långt, säger Jörgen Örnebrand.

Det är inte alltid som rehabiliteringsstödet i försäkringen behöver aktiveras. Ibland kan det räcka långt med att medarbetaren själv tar ett eller flera samtal med psykolog, ekonom, jurist, ergonom eller hälsocoach genom samtalsstödet som också är en del av försäkringen.

- Samtalsstödet kan ge rådgivning och hjälp att komma vidare oavsett om det gäller privata eller arbetsrelaterade frågor. Det viktiga är att ta hjälp innan små problem växer sig stora, säger Jörgen Örnebrand.

Helförsäkring för trygga och friska medarbetare

Det här ingår i Euro Accidents Sjukförsäkring PlanSjuk som tecknas av företag för deras medarbetare:

- Samtalsstöd av psykolog, ekonom, jurist, ergonom och hälsocoach

- Chefs- och HR-stöd

- Rehabiliteringsstöd

- Ekonomisk ersättning för inkomstbortfall

Läs mer om Sjukförsäkring PlanSjuk  

Läs mer om Euro Accident

 

Mer från Euro Accident

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Euro Accident och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?