Annons

Flod av digitala lösningar skakar branschen

Bitcoin och kryptovalutor är bara början. En flod av nya, digitala lösningar med sådant som blockkedjor och smarta kontrakt banar vägen för decentraliserad finans, den stora snackisen i branschen just nu som kan komma att revolutionera hela bank- och finansvärlden de kommande åren.

Foto:Most Photos

”Det är en teknologisk revolution och effekterna kommer att bli väldigt stora”, säger Niclas Sandström, vd och medgrundare av investmentbolaget Hilbert Group specialiserat på blockkedjeinvesteringar, med en bakgrund från investmentbanker och hedgefonder i London som Barclays och Credit Suisse.

”Ett alternativt och mycket mer kraftfullt finansiellt system som har som syfte att mellanhandsreducera. I princip automatisera de flesta av de tjänster som i dag utförs av banker, mäklare, försäkringsbolag och andra finansiella aktörer.” 

Det han syftar på är det som kallas decentraliserad finans, eller DeFi, ett snabbt växande segment på finansmarknaderna. Baserat på en blockkedjeplattform tillhandahåller DeFi helt digitala finanstjänster som kan kapa bort mellanhänder som banker i finansiella transaktioner och tjänster som lån, försäkringar och investeringar.

”Jag ser det som en logisk fortsättning på kryptovalutor. DeFi handlar om att bygga finansiella tjänster runt kryptovalutor på samma sätt som vi har kring vanliga valutor idag”, säger Johan Javéus, chefstrateg på SEB SEB A +0,21% Dagens utveckling .

Utvecklingen tog fart på allvar i fjol. Då kom den första decentraliserade börsen, Uniswap, med likviditet i nivå med de största centraliserade. Det finns i dag också en fungerande lånemarknad med hög likviditet.

”Det är en innovationskraft som inte är möjlig inom vanlig finans där en bank ska bygga allt internt vilket leder till miljardprojekt. Här kan vem som helst programmera ihop en bättre tjänst och lansera den. Det blir en fri marknad för finansiella tjänster.” konstaterar bitcoinentreprenören Ludvig Öberg, bland annat medgrundare av börsnoterade Safello, som också ser decentraliserad finans som en demokratiseringskraft.

”Fördelen är att det är helt globalt från dag ett. En stor del av världen har inte tillgång till modern finans med lån och försäkringar och liknande och där ser jag att det kan hjälpa till.” 

I dag är 100 miljarder dollar i säkerhet låsta i olika DeFi-tjänster, 400 procent mer än för ett år sedan.

”Fördelen är att många av de sektorer inom finans som tar avgifter helt kommer att försvinna och ersättas av automatiska smarta kontrakt. I slutändan blir det billigare för slutkunden”, menar Niclas Sandström.

Johan Javéus på SEB är också försiktigt positiv till potentialen.

”Som ofta under en stor hype så kommer många av projekten inte visa sig vara tillräckligt bra eller möjliga att genomföra. Men en hel del DeFi-tjänster som fungerar och används existerar redan. Så definitivt finns det många användbara applikationer.” 

Johan Javéus, chefstrateg på SEB.
Johan Javéus, chefstrateg på SEB.Foto:Jack Mikrut

Precis som alltid när det handlar om oprövad mark finns det också en hel del fallgropar som it-säkerhetsrisker. 

”Det har varit problem med hackerattacker, buggar eller olika sorters bakdörrar i de smarta kontrakten. Men det utvecklas en standard för hur man ska bygga produkterna och det dyker upp företag som specialiserar sig på att granska kod och liknande”, menar Ludvig Öberg.

Reglering och övervakning är en annan svår nöt, precis som inom traditionell finans.

”Hela tanken är att man ska kunna göra det finansiella systemet mer effektivt, transparent och bättre på alla sätt. Men jag har svårt att se hur man ska kunna göra det utan att också bli en del av det finansiella system vi har i dag, vilket i så fall också innebär en hel del regleringar och övervakning från myndigheternas sida”, säger Johan Javéus.

Det är dock ingen som ännu vet hur man kan reglera den här typen av verksamheter. 

De regulatoriska myndigheterna ser med oro, men också med ett visst intresse på utvecklingen. 

”Det är kraftfulla teknologier som hjälper till att effektivisera och minska administrationen i branschen. De kan inte göra så mycket eftersom det dels är decentraliserat och utvecklingen dels går i rasande fart. Så det är svårt att stoppa utan att stänga ner internet”, menar Niclas Sandström.

”Men jag är optimist och tror att det blir en vettig reglering och att många regulatorer inser fördelarna. Det betyder då att slutresultatet inte blir helt decentraliserat utan att det finns någon form av komponenter för kundkännedom och anti-money laundering inbyggt.” 

Frågan är också vad rollen för dagens finansbransch blir i en potentiellt mer decentraliserad finansvärld. Ett stort steg togs häromdagen när Mastercard meddelade planerna på att banker och andra finansiella institutioner genom kreditkortsjätten kommer att kunna utfärda kort som låter kunderna göra betalningar och tjäna bonusar i bitcoin och så småningom även i andra kryptovalutor. Svenska banker som SEB har också jobbat med blockkedjor sedan åtminstone 2015.

”Det pågår sedan många år en massa arbete inom traditionell finans för att kunna använda blockkedjeteknik för att effektivisera. Men hittills har det inte alls levererat så mycket som man hoppades på för fem, sex år sedan”, konstaterar dock Johan Javéus på SEB.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera