1515
Annons

”Flockimmunitet inte strategin” – 69 nya dödsfall i covid-19 i Sverige

I Sverige har 69 nya dödsfall i covid-19  rapporterats in det senaste dygnet, enligt Folkhälsomyndighetens senaste statistik.

Samtidigt avfärdar myndigheten att flockimmunitet är en del av deras strategi.

Foto:Jonas Ekströmer/TT

Folkhälsomyndigheten drar inga stora växlar på den nya studien från Spanien som indikerar att ”enbart” fem procent av befolkningen har fått antikroppar mot virussjukdomen covid-19.

”För oss ändrar det inget i sak”, säger Sara Byfors, chef för laborativ bakterieövervakning på Folkhälsomyndigheten, på den dagliga pressträffen.

”Men det är intressant att få data i Sverige för att kunna göra den bedömningen. I Spanien såg man att det var fem procent nationellt men stora skillnader regionalt. Men vi har inte heller någon uttalad strategi kring det här att vi tycker att ett visst antal personer ska ha haft smittan”, säger Sara Byfors.

Sara Byfors får en fråga om en debattartikel i Dagens Nyheter där 22 forskare menar att flockimmunitet verkar vara det svenska målet.

”Det är svårt att bemöta för vår strategi är inte flockimmunitet. Vår strategi är att bromsa smittspridningen och skydda de sårbara grupperna. Det är inte så mycket mer att säga det. Deras bedömning får stå för dem, men det är inte vår strategi”, säger hon.

Totalt 3.529 personer har avlidit i sviterna av covid-19 i Sverige, visar Folkhälsomyndighetens senaste statistik. Det är en ökning med 69 personer det senaste dygnet.

De uppdaterade siffrorna visar även att totalt 28.582 har bekräftats smittade av coronaviruset i Sverige.

”Det är samma trend som tidigare. Det har planat ut på en ny nivå”, säger Sara Byfors.

Även antalet iva-vårdade fortsätter att gå ned, både i Stockholm och i övriga regioner. 1.783 personer får eller har fått intensivvård.

Johanna Sandwall, krisberedskapschef på Socialstyrelsen, säger att det finns 1.003 disponibla platser med respirator i Sverige:

”Sammanfattningsvis är det fortsatt hårt belastat i sjukvården men stabilt läge”, säger hon.

Påverkan på samhällsviktig verksamhet har minskat, även inom hälso- och sjukvården, säger Svante Werger, rådgivare på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).

Men det finns orosmoln.

”Det finns risk för barn som far illa. Risk för ökad psykisk ohälsa. Det är fortsatt brist på uthållighet gällande tillgången till skyddsutrustning och vissa läkemedel inom intensivvården”, säger han..

Alla arbetar nu hårt och systematiskt för att lösa problemen, säger Svante Werger.

”Det är viktigt att komma ihåg att förutsättningarna för att bibehålla det stabila läget är att följa rekommendationerna.”


Sverige ska öka beredskapen för ny covidvåg

Foto:Fredrik Sandberg/TT

Folkhälsomyndigheten får i uppdrag att snabbt ta fram en beredskapsplan för om covidsmittan ökar igen i Sverige.

Det väntas regeringen ta beslut om i dag.

”Så att vi har en beredskap för kommande smittspridning. Att pandemin pågår är rätt uppenbart och vi har avvecklat våra restriktioner, så vi behöver skaffa oss en beredskap för att situationen kan förändras”, säger socialminister Lena Hallengren till TT.

Den 1 april avskaffades pandemilagen och med den de sista restriktionerna.

Folkhälsomyndigheten ska nu i samråd med berörda myndigheter senast den 29 april ta fram en beredskapsplan för införande av råd, rekommendationer och andra eventuella smittskyddsåtgärder i händelse av ökad smittspridning och vid vilka situationer och i vilken ordning de ska införas. 

Exakt vilka råd och rekommendationer det kan bli är svårt att gå in på, enligt Hallengren.

”De behöver helt enkelt beskriva i vilka lägen och situationer som vi kan behöva ge olika råd och eventuella restriktioner”.

”Även om pandemin inte är över, så skulle vi inte ha avvecklat pandemilagen och alla restriktioner om vi trodde att vi snart skulle införa dem igen. Däremot vet vi ju inte hur omvärlden utvecklas, så de behöver bedöma vilka situationer vi kan behöva ta höjd för”, säger Hallengren.

TT: Vad betyder det att pandemilagen är avskaffad om vi skulle få en allvarlig våg igen?

”Det betyder att vi inte kan reglera på det sätt som pandemilagen gav oss möjlighet, den skiljer ju ut olika verksamheter och att vi inte behandlar alla offentliga verksamheter på samma sätt. Den precisionen och det mandatet att bemyndiga myndigheterna att vidta inskränkningar för företag och privatpersoner har vi inte”.

TT: Men finns inte risken att samma problem uppstår igen, vilket var skälet till att pandemilagen infördes?

”Jo, i så fall gör det det, men vi ser inte det som det mest troliga. Nu har vi kunskap om pandemin, vi vet alla hur vi ska bete oss och vi kan mycket mer om viruset, så det handlar mer om att råd och rekommendationer kommer in i rätt läge”, säger Lena Hallengren.

Regeringen slår fast att råd, rekommendationer och smittskyddsåtgärder ska vara proportionerliga och inte gå utöver vad som är absolut nödvändigt med hänsyn till ändamålet.

Grundläggande fri- och rättigheter, såsom mötes-, demonstrations- och religionsfriheten ska värnas.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?