Annons

”Flockimmunitet inte strategin” – 69 nya dödsfall i covid-19 i Sverige

I Sverige har 69 nya dödsfall i covid-19  rapporterats in det senaste dygnet, enligt Folkhälsomyndighetens senaste statistik.

Samtidigt avfärdar myndigheten att flockimmunitet är en del av deras strategi.

Foto:Jonas Ekströmer/TT

Folkhälsomyndigheten drar inga stora växlar på den nya studien från Spanien som indikerar att ”enbart” fem procent av befolkningen har fått antikroppar mot virussjukdomen covid-19.

”För oss ändrar det inget i sak”, säger Sara Byfors, chef för laborativ bakterieövervakning på Folkhälsomyndigheten, på den dagliga pressträffen.

”Men det är intressant att få data i Sverige för att kunna göra den bedömningen. I Spanien såg man att det var fem procent nationellt men stora skillnader regionalt. Men vi har inte heller någon uttalad strategi kring det här att vi tycker att ett visst antal personer ska ha haft smittan”, säger Sara Byfors.

Sara Byfors får en fråga om en debattartikel i Dagens Nyheter där 22 forskare menar att flockimmunitet verkar vara det svenska målet.

”Det är svårt att bemöta för vår strategi är inte flockimmunitet. Vår strategi är att bromsa smittspridningen och skydda de sårbara grupperna. Det är inte så mycket mer att säga det. Deras bedömning får stå för dem, men det är inte vår strategi”, säger hon.

Totalt 3.529 personer har avlidit i sviterna av covid-19 i Sverige, visar Folkhälsomyndighetens senaste statistik. Det är en ökning med 69 personer det senaste dygnet.

De uppdaterade siffrorna visar även att totalt 28.582 har bekräftats smittade av coronaviruset i Sverige.

”Det är samma trend som tidigare. Det har planat ut på en ny nivå”, säger Sara Byfors.

Även antalet iva-vårdade fortsätter att gå ned, både i Stockholm och i övriga regioner. 1.783 personer får eller har fått intensivvård.

Johanna Sandwall, krisberedskapschef på Socialstyrelsen, säger att det finns 1.003 disponibla platser med respirator i Sverige:

”Sammanfattningsvis är det fortsatt hårt belastat i sjukvården men stabilt läge”, säger hon.

Påverkan på samhällsviktig verksamhet har minskat, även inom hälso- och sjukvården, säger Svante Werger, rådgivare på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).

Men det finns orosmoln.

”Det finns risk för barn som far illa. Risk för ökad psykisk ohälsa. Det är fortsatt brist på uthållighet gällande tillgången till skyddsutrustning och vissa läkemedel inom intensivvården”, säger han..

Alla arbetar nu hårt och systematiskt för att lösa problemen, säger Svante Werger.

”Det är viktigt att komma ihåg att förutsättningarna för att bibehålla det stabila läget är att följa rekommendationerna.”

 


Innehåll från SnowflakeAnnons

Snowflake samlar och delar tillförlitlig Covid19-data

Snowflake samlar data på ett och samma ställe för värdefull analys.
Snowflake samlar data på ett och samma ställe för värdefull analys.

Coronapandemin har visat att vi behöver ta del av information på rätt sätt – från pålitliga källor, strukturerat och uppdaterat i realtid. Snowflake tar fasta på detta och samlar tillförlitlig data på sin Cloud Data Platform.

I Snowflakes Data Cloud Platform kan användaren skapa en ”single source of truth” med realtidsdata som samlats in från källor som WHO och John Hopkins-universitet. Data över antalet smittade i världen sammanställs på Snowflake Data Marketplace. Plattformen kan hjälpa företag och organisationer att fatta välgrundade beslut och bli mer datadrivna. 

– Datan är redan förberedd för analys när den ligger på vår plattform vilket gör informationen lätt att hantera. Den är även enkel att kombinera med sin egen data för att skapa en bättre bild över sin verksamhet, säger Sam Bäcknäs, Senior Sales Engineer på Snowflake i Sverige. 

Kombinerar datakällor för värdefull analys

Data över antalet smittade kombineras med data om befolkningstäthet och även geolokalisering. För globala bolag kan denna information vara avgörande vid planering kring när kontor och butiker på olika platser i världen ska öppna igen, eller för att förutse hur försäljningen kommer att påverkas i olika länder och regioner. Enligt Sam Bäcknäs är det just kombinationen av datakällor som möjliggör intressanta och värdefulla analyser. 

EXTERN LÄNK: Få tillgång till Covid19-data genom Snowflake Data Marketplace  

– Genom att binda ihop data på Snowflake Data Marketplace över antalet smittade med exempelvis befolkningstäthet och väderinformation kan man göra prediktioner om hur smittspridningen kommer utvecklas och var man borde satsa mer på förebyggande arbete, säger han och fortsätter:

– Jag ser även stor potential för ”data sharing” mellan olika sjukhus i Stockholmsregionen som exempel. Då skulle personalen kunna få information om lediga intensivvårdsplatser i realtid i en dashboard istället för genom telefonsamtal mellan sjukhusen. Detta är lättare att överblicka och innebär mindre belastning för personalen. 

EXTERN LÄNK: Nyfiken på Data Sharing? Läs mer här 

Molnlösning innebär många fördelar

Sam Bäcknäs menar att många företag och organisationer i dag sitter på värdefull data som kan kombineras och visualiseras för viktiga insikter om den egna verksamheten, och som de även kan sälja vidare. Genom att samla all data på Snowflakes plattform kan kunden dra nytta av alla fördelar med den skalbarhet och administrativa enkelhet som en molnlösning erbjuder. 

Fakta Snowflake
Snowflake är en helt molnbaserad data-plattform som finns på Azure, AWS och GCP och är skapad för framtidens datahantering. Produkten fungerar som ”software as a service” och möjliggör att kunder samlar sin värdefulla data på ett och samma ställe. Genom Snowflake Data Marketplace ges också möjligheten att sälja egna dataset som kan vara av intresse för andra bolag.
Läs mer på www.snowflake.com  

 

Mer från Snowflake

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Snowflake och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?