1515
Annons

Flest superrika i Kina – nu över 1.000 dollarmiljardärer

HONGKONG 

Kina har blivit det första landet med över 1.000 dollarmiljardärer, enligt en ny rikepersonslista. Över häften av världens superrika är nu från Asien.

Foto:TT

Det är inte bara Kinas ekonomi som går som tåget. Även landets klick av superrika växer sig allt större, och det med råge.

Av världens 610 nya dollarmiljardärer förra året var över hälften från Kina, enligt Hurun Global Rich List, en lista över världens rikaste människor. Kina är nu hem för hela 1.058 miljardärer, jämfört med 696 i USA.

Peking är den stad i världen med flest miljardärer, följt av Shanghai, New York, Shenzhen, London och Hongkong. 

”Världen har aldrig sett så här mycket rikedomar skapade under bara ett år. Det är betydligt mer än vad man hade kunnat förvänta sig under ett år så illa drabbat av covid-19”, säger Huruns grundare Rupert Hoogewerf i rapporten.   

Rusning på många börser, påeldad av penningpolitiska stödåtgärder, samt en rad framgångsrika börsnoteringar ledde till att åtta nya dollarmiljardärer skapades varje vecka förra året. Totalt finns det 3.228 dollarmiljarder i 68 länder, enligt Huruns lista. 

”Hastigheten för förmögenhetsskapande är inget annat än svindlande”, sa Hoogewerf. 

Världens rikaste person är Teslas grundare Elon Musk, med en förmögenhet på 197 miljarder dollar, motsvarande 1.660 miljarder kronor. Teslas aktiekurs steg över 600 procent på börsen under fjolåret. 

På andra plats kom Amazons grundare Jeff Bezos, följt av fransmannen Bernard Arnault som kontrollerar luxmärkesgruppen LVMH.

Rikast i Kina är Zhong Shanshan. Hans förmögenhet sköt i taken förra året efter en framgångsrik notering av hans företag Nongfu Spring som säljer vatten i plastflaskor. Globalt rankas han på plats sju, från att tidigare inte varit med på listan alls.

Den 66-årige Zhong Shanshan har ett brokigt förslutet, som Di skrivit om tidigare. Bland hans första affärsidéer var att sälja erektionspiller tillverkade av sköldpaddor.

”Zhong Shanshan lärde sig att vara stridslysten och snabbfotad under 1980- och 1990-talet. Han red på den första vågen av ökad efterfråga i Kina och fokuserade på att vara snabb inom enkla produkter och service. Bolaget sålde saker som vatten, snabbnudlar och lägenheter”, har Jeffrey Towson, professor vid Pekinguniversitetet och expert på Kinas superentreprenörer, sagt till Di.

Zhong Shanshan tog samtidigt över från indiska affärsmannen Mukesh Ambani som rikast i Asien.

”Asien har, kanske för första gången på hundratals år, fler miljardärer än resten av världen tillsammans”, säger Rupert Hoogewerf. 

Tencents grundare Pony Ma rankades på plats 14 globalt. Alibabas grundare Jack Ma, tidigare Kinas rikaste person, pressades ner till plats 25 efter att hans affärsgrupp hamnat i blåsvädret med myndigheterna.

De sektorer som gödde plånböckerna mest förra året var elektriska bilar, e-handel, blockchain och bioteknologi, enligt Hurun.

Att hamna på listan är en tudelad välsignelse. Hurun Rich List har också kallats för ”Kinas dödslista”. Det syftar till hur rika personer som tidigare hållit en låg profil plötsligt blir exponerade i offentlighets ljus, något som kan dra till sig uppmärksamhet både från myndigheter och kriminella element.

Att hålla låg profil är vanligt bland Kinas affärsman, men många av landets superrika tycks också gilla att visa upp sina nya förmögenheter.

”Det finns en paradox bland de kinesiska lyxkonsumenterna”, sa Rupert Hoogewerf till Di härom året. ”Å ena sidan blir de allt mer diskreta; å andra sidan köper de fler Rolls-Royce och lyxiga klockor än någon annan.”

 


SEB:s Torgeby om synen på krisen: ”Det kommer att göra ont”

VISBY. Sikten över finansmarknadernas utveckling är obefintlig och inflationens effekter kommer att göra ont. Det säger SEB:s vd Johan Torgeby.

Men både det finansiella systemet och bankerna kommer att klara av krisen, som har likheter med 90-talskrisen.

Johan Torgeby, vd SEB.
Johan Torgeby, vd SEB.Foto:DI

Under ett SEB-seminarium i Almedalen diskuterade flera företrädare för näringslivet de stora utmaningarna kring kriget i Europa och effekterna på finansmarknaderna. Osäkerheten kring vart ekonomin är på väg är stor.

Johan Torgeby, vd SEB, beskriver det som om en meteorolog skulle göra en prognos på allt samlat väder framöver.

”Förutsägbarheten på olika marknader är rekordlåg, den lägsta som jag har upplevt under min karriär. Gratis pengar är ett fenomen som vi levt med i 10 år, det fenomenet ska nu backas.”

Enligt SEB-chefen blir omställningen stor när varje enskild marknad, allt från bostadsmarknader till börser, räntor och valutor, ska hitta nya jämviktsnivåer.

”Vi är inte i ett läge där jämvikt går att finna. Till råga på det så har vi ett sorgligt krig som ingen vet hur det ska sluta”, säger Johan Torgeby.

Omställningen blir enorm när företag som vant sig vid att pengar var gratis nu ser att pengar kostar. Samtidigt har många hushåll tappat uppemot en månadslön om året som en följd av den rekordhöga inflationen och stigande räntor.

Går dagens läge att jämföra med 90-talskrisen som ledde till konkurser och arbetslöshet?

”Det finns likheter med både 1991 och 2001 avseende belåningens fula ansikte. Vi såg också överdriven värdering av internetrelaterade bolag under IT-bubblan, exempelvis Ericsson och Nokia”, säger Johan Torgeby.

SEB:s vd menar att skillnaderna mot 90-talet ändå är betydande.

”Då var det finansiella systemet ett stort problem som fick hela finanssystemet inklusive bankerna att gå på knäna. Nu överbelånas inte tillgångar på grund av ett bättre risktänkande. Kraven vid kreditgivning fungerar väl, både mot privatpersoner och på kommersiella fastigheter.”

Banksystemet kommer enligt Johan Torgeby att klara av företag och hushåll som får en jobbigare sits i spåren av stigande räntor.

”Men det kommer att göra ont här och där.”

David Wästberg, näringspolitisk expert på arbetsgivarorganisationen Almega, ser utmaningar för många branscher.

”Tjänstesektorn har svårt att rulla över stigande kostnader mot kunderna. Nu hålls försäljningen uppe av den privata konsumtionen, jag vet inte hur länge som hushållen håller ut”, säger han.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?