Nästan 119.000 klagomål lämnades in till Konsumentverket under 2017. Statistiken visar att många som klagade var missnöjda med bilköp eller med hantverkare.
TT
Sammanlagt 9,2 procent av klagomålen handlade om köp av begagnade bilar och 8,4 procent om hantverkstjänster, som var de två största kategorierna i Konsumentverket sammanställning över svenskarnas klagomål under förra året.
"Det är inte särskilt förvånande. Att anlita hantverkare och köpa bil är ofta kostsamma historier och om något går fel är man därför mer benägen att klaga", säger Niclas Sturesson, ordförande i Konsumentvägledarnas yrkesförening i ett pressmeddelande från Konsumentverket.
Ofta handlar klagomålen mot hantverkare om att priset blev högre än förväntat, att arbetet drog ut på tiden eller att kunden inte blev nöjd med slutresultatet, enligt Konsumentverket.
"Mängden klagomål betyder inte att branschen som sådan är oseriös. Men båda parter behöver förstå vikten av att kommunicera ordentligt så man inte redan från början har olika förväntningar på slutresultatet", säger Sturesson.
De efterföljande kategorierna presenterade efter storleksordning var köp av möbler, husgeråd och inredning (5,3 procent), köp av datorer, telefoner och spelkonsoler (4,9 procent) och mobiltelefonitjänster (3,4 procent).
Mikael Larsson, forskare på Swerim och Jens Hardell, professor inom maskinelement vid Luleå tekniska universitet.
Luleå tekniska universitet, Swerim och SSAB samarbetar i Sveriges hittills största forskningssamarbete för fossilfri avancerad ståltillverkning och produktion. Med en satsning på 46 miljoner kronor ska den gröna omställningen och svensk stålindustris nollutsläppsmål nås snabbare.
Att minska koldioxidutsläppen och arbeta för en grön omställning är högaktuellt och en viktig prioritering för svensk industri. När Luleå tekniska universitet, Swerim och SSAB nu slår sig samman i forskningssamarbetet FINAST, blickar de mot framtiden med höga förväntningar.
– Det är ett väldigt roligt och spännande initiativ att jobba med. Intresset från industrin är mycket stort, och det visar att de är villiga att satsa i den här riktningen. Som institut har vi målet att skapa industrinytta och stötta industrin i att komma framåt, säger Mikael Larsson, forskare på Swerim.
Forskningssatningens två huvuddelar
Forskningssatsningen omfattar två huvudsakliga delar, där den första handlar om fossilfria stålets egenskaper och prestanda, medan den andra fokuserar på fossilfri ståltillverkning med användning av vätgas och biobaserade råmaterial.
– Vi skapar förutsättningar för att bygga kompetens hos individer som sen kan bli de resurser som industrin behöver för den gröna omställningen. Ingenjörer och specialister med kompetens inom området kommer att vara avgörande för att nå klimatmålen, säger Jens Hardell, professor inom maskinelement vid Luleå tekniska universitet och projektledare för forskningssamarbetet.
Bidra till klimatneutral och resurseffektiv framställning och användning av stål
Samarbetet mellan Luleå tekniska universitet och Swerim innebär att ett 20-tal forskare inom 7 olika forskningsämnen medverkar, och att ett 10-tal doktorandtjänster etableras för att säkra framtida spetskompetens inom området. Flera specialister och sakkunniga från SSAB kommer att engagera sig i de olika forskningsprojekten.
Målet med projektet är att bidra till klimatneutral och resurseffektiv stålframställning och stålanvändning, något som både Jens Hardell och Mikael Larsson är entusiastiska över.
– Genom industrinära forskning och samverkan med stålindustrin och omgivande samhälle, kommer vi att bidra med kunskap, verktyg och kompetensförsörjning för att möta behoven i den pågående gröna omställningen, avslutar de gemensamt.
Om projektet FINAST: Projektet FINAST, Forskning och Innovation i Norrbotten för Avancerad grön Stålframställning och Tillverkning, är ett tvärvetenskapligt forskningsprojekt som finansieras av EU Fonden för rättvis omställning och Tillväxtverket.