Annons

Flerspråkig megafon ska hålla turister i schack

Är du en vän av ordning? Se hit! Nu har japanska Panasonic utvecklat en megafon som klarar av att utfärda kommandon på flera olika språk.

Panasonic har utvecklat "Multilingual Megaphone".
Panasonic har utvecklat "Multilingual Megaphone".

Turismen till Japan ökar stadigt. Bara i år har fler än 20 miljoner utlänningar besökt landet – en ökning med hela 23 procent från fjolåret. Huvudstaden Tokyo ska dessutom arrangera de Olympiska sommarspelen om fyra år.

Den stora turistboomen bäddar för vissa utmaningar, främst vad gäller kommunikation. Därför har den japanska tekonologisektorn nu tagit saken i egna händer och utvecklat en flerspråkig megafon, rapporterar nyhetssajten Bloomberg.

Och det är hemelektronikbolaget Panasonic som nu lanserar produkten som ska råda bot på språkförbristningarna. Med hjälp av ett knapptryck på en mobiltelefon – som kopplas till en megafonliknande högtalare – kan över 300 förprogrammerade japanska ord och fraser översättas till engelska, kinesiska eller koreanska. 

Megafonen kommer finnas tillgänglig i japanska butiker från och med slutet på december, där kunderna tecknar ett treårigt abonnemang som kostar motsvarande 1650 kronor i månaden. Tilltänkta intressenter är bland andra polisen, flygplatser, evenemangsarenor och nöjesparker.

Men Panasonics planer inom språkvärlden sträcker sig längre än så. Över de kommande åren siktar man också på att lansera en bärbar översättare och flerspråkiga kassamaskiner. Så småningom vill bolaget dessutom att deras megafon ska kunna översätta fraser i realtid genom att kopplas till en molntjänst.

En sådan prototyp finns redan utställd i Tokyo. Men tekniken är fortfarande under utveckling och klarar hittills bara av att översätta enkla fraser som "gå bort från gräsmattan" och "sushin är slutsåld", rapporterar Business Insider.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?