1515

Fleråriga Gasellen Lindesbergs Bygg kliver upp i topp på länslistan

Redan från början var planen att vara med på de stora jobben. Nu omsätter Lindesbergs Bygg 266 miljoner kronor och har totalentreprenaden för ortens största byggprojekt på många år.

”Det finns ett stort engagemang och ett stort hjärta i företaget”, säger grundaren och ägaren Johan Svensson.

HÖGRE OCH HÖGRE. Johan Svensson grundade sitt byggbolag 2007 och satsade redan från början på att få större entreprenadavtal. I år är Lindesbergs bygg Gasell fr sjunde året i rad.
HÖGRE OCH HÖGRE. Johan Svensson grundade sitt byggbolag 2007 och satsade redan från början på att få större entreprenadavtal. I år är Lindesbergs bygg Gasell fr sjunde året i rad.Foto:Jack Mikrut

Byggnationen av den nya Lindbackaskolan har en budget på cirka 410 Mkr. Lindesbergs Bygg med underentreprenörer startade bygget i våras och allt ska stå klart sommaren 2021.

”Det är en högstadieskola, ett storkök och en ny idrottshall. Totalt handlar det om ungefär 20 000 kvadratmeter golvyta”, säger Johan Svensson, grundare av och vd för Lindesbergs Bygg.

Han startade bolaget 2007, som 25-åring, och visste direkt att han inte ville bli ett i mängden av mindre byggföretag. Redan tidigt var Lindesbergs Bygg med på anbud om lite större jobb.

”Vi fick två stora entreprenader i Lindesberg, det var bland annat en annan skola som vi byggde en tillbyggnad till, ett projekt för 80 miljoner kronor. Vi har också gjort mycket annat åt kommunen, som LSS-boenden och annat.”

Bland kunderna finns fastighetsbolaget Klövern, Lindesbergs bostäder, Lindefast, Falab, Svenska kyrkan, Öbo och Kumla Bostäder. Bland projekten finns även lokalanpassningar och industrilokaler.

Lindesbergs Bygg har varit Gasellföretag varje år sedan 2013. Enligt Johan Svensson beror den stadiga tillväxten på att de hela tiden har sett till att göra bra jobb.

”Sådant sprider sig, det ena ger det andra och man får nya förtroenden.”

Ytterligare en förklaring är att en strategi har varit att ha flera ben att stå på, även geografiskt.

”Det har varit självklart för oss att röra oss även utanför kommunskyltarna. Vi har kommit in bra hos en fastighetsägare i Stockholm, det gjorde bland annat att vi var med vid byggnationen av Samsungs nya huvudkontor”, säger Johan Svensson.

I dag kan han också se det stora värdet i att företaget har byggts upp underifrån med lojal och engagerad personal.

”Vi har inte headhuntat någon som platschef eller någon annan position, utan alla har jobbat sig nerifrån och upp.”

Hans bror Erik Svensson kom in i företaget för nio år sedan och är platschef i dag. Håkan Öfverström började för tio år sedan och är bolagets projektchef.

”Alla vill framåt. Det har betytt mycket, att alla har en vilja att komma vidare”, säger Erik Svensson.

Johan Svensson håller med.

”En nyckel är nog att jag alltid har låtit medarbetarna ta egna initiativ. Jag litar på folk och känner mig trygg med dem jag jobbar med.”

De senaste åren har Lindesbergs Bygg satsat en hel del på utbildning för personalen.

”Nyligen var några medarbetare exempelvis iväg på en kurs i entreprenadjuridik. Jag tror att sådant är viktigt, att personalen känner att vi satsar på dem och att de är viktiga för oss, och att vi samtidigt får en högre kompetens i bolaget”, säger Johan Svensson.

Håkan Öfverström berättar att erfarenheterna de fått med sig genom tillväxtåren också inneburit en ny syn på rekryteringen av nya medarbetare.

”Förr hände det att vi bara tog in personal för att vi snabbt behövde mer folk. Men i dag är vi noga med att vi ska hitta dem som passar in i gruppen. Är de med på vårt tänk? Passar de in i vår grupp? Annars hyr vi hellre in den tjänsten tills vi hittar rätt person.”

Johan Svensson understryker att bolagskulturen och atmosfären i gruppen är central för fortsatt tillväxt.

”En person kan ju dra ned fem genom att vara negativ. Det fungerar inte att ha det så.”

Totalentreprenaden vid byggnationen av Lindbackaskolan har mer än ett ekonomiskt värde för bolaget. Att det pågår under lång tid, och dessutom över de närmaste åren då en nedgång för byggbranschen tros vara på ingång, innebär en trygghet.

”Vi har det här projektet som bas men vi är fortfarande med på en del andra projekt, och jobbar på i städer som Västerås och Stockholm med annat”, säger Håkan Öfverström.

Dessutom ger ett så stort uppdrag Lindesbergs Bygg en ännu vassare språngbräda mot framtiden.

”Det här är en jättebra referens inför framtiden, för att komma vidare”, säger Johan Svensson.

”Nu finns det egentligen inget som kan stoppa oss.”

 


Innehåll från CatalystOneAnnons

HR-systemet CatalystOne en av nycklarna till Aller medias transformation

Joakim Romanus, Koncerndirektör HR och Kommunikation, Aller media.
Joakim Romanus, Koncerndirektör HR och Kommunikation, Aller media.

De senaste sju åren har Aller media genomgått en omfattande transformation, såväl när det gäller affärsmodellen som tekniken och kulturen. De senaste två åren har de dessutom gjort sina bästa resultat i företagets historia. En del av transformationen för att strukturera HR-arbetet har varit CatalystOne.

– Det finns inga genvägar till att göra en sån här omställning, säger Joakim Romanus, Koncerndirektör HR och Kommunikation, Aller media.

Omorganisationen hos Aller media har inneburit ett enormt arbete där man gjort stora digitala satsningar, bland annat genom nyanställning av ett helt nytt team inom tech. Implementeringen av systemet CatalystOne har varit en viktig faktor för att bli en digitalt mogen arbetsplats och stötta både chefer och medarbetare i deras vardag. Arbetet med att implementera HR-systemet har varit ett riktigt lagarbete där alla medarbetare på HR- och lön har varit inblandade. 

– Vi har anpassat systemet till Aller medias vardag och strukturer. En process där allas våra olika kunskaper var extermt viktig. Vår tillämpning av CatalystOne går hand i hand med utvecklingen av våra chefer i ett långsiktigt ledarskapsprogram och hjälper våra chefer att vara autonoma och hantera sina processer själva. Det hjälper oss också att få en bättre struktur, som tillsammans med datan möjliggör utrymme för dialog och utveckling. Det leder i sin tur till effektivitet och resultat, säger Joakim.

Hög efterfrågan på effektiva och automatiserade processer

CatalystOne är ett HR-system baserat på olika moduler som vida täcker de processer som behövs ur ett modernt HR-perspektiv. Den modulbaserade designen innebär att lösningarna kan uppdateras efter behov, allteftersom organisationen förändras.

– Det som främst efterfrågas idag är effektiva och automatiserade processer som sköter sig själva, och där ligger vi verkligen i framkant. CatalystOne gör i princip allt i kundens HR-värld utom att betala ut löner, säger Rickard Hellner, VP Customer Success på CatalystOne.

En ny kultur

I och med omställningen hos Aller media gjordes stora förändringar för att bygga en ny kultur, präglad av tillit, öppenhet och ett nytt arbetssätt där alla medarbetare har möjlighet att skapa sin optimala vecka med en mix av hemmakontor och arbete från kontoret. 

– Vi kallar vårt nya arbetssätt för life@allermedia och det inrymmer så mycket mer än bara vilken fysisk plats vi ska arbeta ifrån. Självledarskapet kommer att bli extremt viktigt och underlättas av ett stabilt och strukturerat HR-system. Vi har satsat stort på medarbetarkommunikation internt, både för information och transparens men också för att bygga broar i organisationen och skapa en förståelse för att alla medarbetare och deras kompetenser är viktiga kuggar för att nå våra högt satta mål. Det har fungerat bra –  på bara några år har vi gått från -48 i eNPS till, i den senaste mätningen +28, som av mätinstituten räknas som fantastiskt bra. Branschgenomsnittet ligger på -11, säger Joakim.

Mer lätthanterlig HR-process

De senaste åren har Aller media dubblerat kundnöjdheten, attraherat välrenommerade data scientists och framför allt – de har gjort sina bästa resultat i företagets historia. Joakim har dessutom nominerats till årets HR-direktör.

– CatalystOne har hjälpt oss med bättre processer gällande on- och offboarding, är ett smidigt verktyg för att se organisationsscheman och också ändra dessa, och kanske framförallt att samla strukturerad och överskådlig masterdata om medarbetare. Hela vår HR-process har blivit mer lätthanterlig och transparent för både chefer och medarbetare, avslutar han.

Om CatalystOne 

CatalystOne är ett IT-företag med ett brinnande engagemang för människan. Med stöd av sitt HR-system hjälper man företag att öka kvalitet och säkerhet i HR-data och processer samt skapa engagerande och utvecklande arbets-platser med dedikerade medarbetare. CatalystOnes kunder återfinns bland nordiska medelstora och stora företag, med systemanvändare över världens alla kontinenter. CatalystOne har kontor i Stockholm, Oslo, Köpenhamn och Sandefjord samt ett FoU-centrum i Chandigarh, Indien.

Läs mer här

 

Mer från CatalystOne

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med CatalystOne och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?