Flera undersökningar om Epsteins död: ”Vi behöver svar”

Den sexbrottsmisstänkte miljardären Jeffrey Epstein har hittats död i sin cell. Flera utredningar kring dödsfallet har inletts.

Hans fall har skakat om USA och tvingade en minister i Trumpregeringen att avgå.

Foto:AP

Epstein har suttit häktad, utan möjlighet till borgen, sedan han greps den 6 juli. Han hittades livlös i sin cell i häktet på Manhattan på lördagsmorgonen, efter att uppenbarligen har försökt ta sitt liv, meddelar USA:s justitiedepartement, enligt AFP. Han fördes till sjukhus där han dödförklarades.

USA:s justitieminister William Barr säger i ett skriftligt uttalande att han ”är bestört” över nyheten om Epsteins död i häktet. Dödsfallet väcker allvarliga frågor som måste besvaras, säger Barr som också meddelar att justitiedepartementets generalinspektör inleder en utredning av omständigheterna. Det sker utöver den utredning som den federala polisen FBI genomför.

Den 66-årige Epstein har enligt uppgifter till ABC News stått under särskild övervakning efter ett självmordförsök för några veckor sedan. En källa uppger för Reuters att han inte längre var föremål för den särskilda övervakningen när han hittades död.

Uppgiften om att han tros ha tagit sitt liv trots att han tydligen bedömts som självmordsbenägen har väckt reaktioner.

”Vi behöver svar, många svar”, skriver kongressledamoten Alexandria Ocasio-Cortez på Twitter.

Epstein greps den 6 juli, anklagad för att ha utnyttjat ett stort antal unga flickor sexuellt, några endast 14 år gamla, i sina hem i Florida och på Manhattan. Han ska också ha betalat några av ungdomarna för att rekrytera andra flickor. Brotten ska ha skett huvudsakligen mellan 2002 och 2005.

Han har nekat till anklagelserna, som om han fällts i domstol hade kunnat ge honom upp till 45 år i fängelse.

Han stod 2007 inför rätta med liknande åtalspunkter, men kom undan med ett milt straff efter en uppgörelse med åklagaren. Han dömdes för sexköpsbrott till 13 månaders fängelse och tilläts lämna fängelset varje dag för att gå till sitt arbete.

Åklagaren som då låg bakom överenskommelsen med Epstein var Alexander Acosta, som 2017 utsågs till arbetsmarknadsminister i president Donald Trumps regering. Sedan Epstein gripits på nytt kom den gamla uppgörelsen upp i dagen och Acosta tvingades avgå.

Sedan fallet uppmärksammats har en domare rivit upp den gamla uppgörelsen mellan Acosta och Epstein. Epstein anklagas också för att ha försökt köpa vittnens tystnad med miljonbelopp sedan tidningen Miami Herald började publicera avslöjande artiklar i slutet av förra året.

Rättad: Alexander Acosta fick fel titel i tidigare version.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från MediCheckAnnons

Här är vårdföretagets storsatsning i Sverige

Kenneth Illvall är medicinskt ansvarig läkare på MediCheck.
Kenneth Illvall är medicinskt ansvarig läkare på MediCheck.

De har tredubblat omsättningen det senaste året. Nu satsar MediCheck, som ensamma erbjuder specialistläkare online, på fortsatt expansion.

– Vi ser att intresset och behoven är stora, satsningen ligger helt rätt i tiden. Det är ett gyllene läge, säger vd Thomas Ehrengren.

Läs mer om MediChecks verksamhet här 

Sedan 2017 har MediCheck hjälpt svenskar med kroniska problem inom flera medicinska områden, som till exempel magsjukdomar, hudsjukdomar och allergi. Förra året närmast exploderade intresset för att få hjälp av specialistläkare på MediCheck med en tredubblad omsättning – ett år för tidigt sett till affärsplanen. Målet är att omsätta 150 miljoner kronor till 2023.

– Tillväxtresan började redan 2019 med målsättningen att växa rejält under 2021, men vi är redan inne i den fasen. Anledningen är att allt fler patienter upptäcker oss och märker att det funkar bra. Över 70 procent av patienterna stannar kvar, det ser vi som ett kvitto på hög kvalitet, säger Thomas Ehrengren.

Att MediCheck, som idag har 250 specialistläkare kopplade till tjänsten, satsat på specialistkompetens är ingen slump, menar medicinskt ansvarig läkare Kenneth Ilvall:

 – Många patienter med långvariga problem har svårt att få en vettig vårdkontakt med just specialister. Vi är den enda aktören som har kapacitet att distribuera möjligheten att träffa en specialist oavsett vart man bor, vi gör vården mer jämlik och kan med gott samvete säga att vi är ett bra komplement till primärvården.

Thomas Ehrengren, VD för Medicheck
Thomas Ehrengren, VD för Medicheck

”Enorm potential för en god affär”

Under våren genomför bolaget en investeringsrunda där målet är att tillföra 40 miljoner kronor i kapital för att expandera. Bland annat kommer ytterligare 50 digifysiska sjuksköterskemottagningar startas upp runtom i landet i samarbete med en av Sveriges största apoteksaktörer. Där kommer möjlighet till undersökningar, provtagning och vaccinering finnas. Utrullningen går fort och sedan oktober har man redan etablerat 23 mottagningar runt om i landet. 

– I första hand kommer kapitalet satsas på att etablera MediCheck som ledande aktör inom digifysisk vård för patienter med långvariga medicinska problem och kroniska sjukdomar. Vi kommer också succesivt att investera i både teknik och kompetens samt förbereda oss för att ta delar konceptet till andra marknader utanför Sverige, säger Ehrengren. 

I dina ögon, varför är MediCheck en bra investeringsmöjlighet?

– Dels för att detta är en snabbt växande marknad med enorm potential för en god affär, dels investerar man i en god sak och gör något bra både för patienterna och för samhället. För oss är samhällsperspektivet enormt viktigt eftersom den vård vi utför kan frigöra tid för andra delar av vården.

”Utifrån patienternas behov”

Ungefär hälften av svenskarna beräknas ha kroniska besvär, så behoven är stora – samtidigt som det råder en brist på specialister. Tack vare dagens tekniska möjligheter övervinner MediCheck problematiken, anser Ilvall:

– Fler specialistläkare får möjlighet att arbeta nära med patienter de har relevant utbildning för. Vi återför kompetens till vårdsystemet och till patienterna, utan geografiska begränsningar, säger han.

Förutom planerna på ökad digifysisk vård och framtida expansion i andra länder är ett kortsiktigt mål att skala upp affären. Redan idag tillhandahåller man psykiatritjänster till HVB- och särskilda boenden och planen är att i större utsträckning erbjuda sina tjänster till företag, försäkringsbolag samt omsorg.

– Det vi ser framåt, är att bredda och anpassa olika tjänstekoncept för olika kronikergrupper. Vi bygger ett bolag utifrån patienternas behov så de får en så bra hälsa som möjligt.

Läs mer om MediChecks verksamhet här 

 

 

 

Mer från MediCheck

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med MediCheck och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?