Flera nya sätt att betala med mobilen

Nu kommer flera nya tjänster för att svenskar ska kunna betala direkt med mobilen i kortterminaler.
En av tjänsterna har barn och ungdomar som målgrupp.

Bild:TT

Sedan i somras har det gått att betala med sin mobil direkt mot kortterminaler i Sverige med hjälp av appen Seqr. Nu kommer Seqr Go som vänder sig till barn och ungdomar.

En förälder kan föra över pengar till ett virtuellt konto och sedan kan barnet betala i butiken genom att "blippa" mobilen mot kortterminalen. Dock krävs en Androidtelefon och att både terminalen och telefonen har så kallad NFC-teknik - som gör att telefonen och kortterminalen kan "prata" med varandra utan fysisk kontakt.

Bara de pengar som har satts in kan användas, vilket gör att barnen inte kan övertrassera kontot.

"Appen blir likställd med kontanter", säger Peter Fredell, vd på Seamless som ligger bakom appen.

Föräldern kan också hålla koll på kvittona för att se vad som har handlats.

Men vad händer om mobilen tappas bort eller blir stulen? Kan någon annan då handla för pengarna?
Nästan alla har en pinkod till mobilen, till att börja med. Och för en transaktion över 200 kronor krävs ytterligare en pinkod, säger Peter Fredell.Fingeravtryck krävs

I förra veckan lanserades även mobilbetaltjänsten Samsung Pay i Sverige. Den finns till företagets senaste modeller och hittills är SEB, Nordea och Eurocard med på tåget.

Men fler banker är på väg, berättar Oscar Nöjd, ansvarig för Samsung Pay i Norden. En kombination av teknikerna NFC och MST används.

"Det fungerar på i stort sett alla kortterminaler i Sverige", säger Oscar Nöjd.

För att säkra betalningarna krävs bland annat fingeravtryck. Någon åldersgräns finns inte från Samsungs sida. Däremot kan en sådan gräns finnas hos kortutgivaren då tjänsten behöver kopplas till ett betalkort.

Hos handlarbranschen är man positiv till utvecklingen.

"Det gör det enklare och smidigare", säger Bengt Nilervall, betalexpert på Svensk Handel.

Han ser fördelar både för kunder och handlare och nämner som exempel att långa kassaköer kan gå snabbare.

Enligt Nilervall finns i nuläget NFC-tekniken på ungefär 15 procent av landets kortterminaler. Målet är att nå 50 procent under 2017.

Det finns ytterligare mobilbetaltjänster, som Apple Pay och Android Pay, men ännu inte i Sverige.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?