1515

Flera länder sneglar mot Argentina – ska de rika betala för pandemin?

Hungersnöd, arbetslöshet och syrebrist. Pandemin slår hårdast mot världens fattiga – medan de rikaste blivit rikare.

Flera länder sneglar nu mot Argentina, som infört en covidskatt för de mest förmögna.

”Det blir väldigt intressant att se hur mycket pengar de kan få in”, säger Alejandro Rasteletti, skatteexpert vid Interamerikanska utvecklingsbanken (IDB), till TT.

Flera experter på ekonomisk ojämlikhet, som nationalekonomerna Gabriel Zucman och Thomas Piketty, har under en längre tid förespråkat en särskild förmögenhetsskatt för de allra rikaste.

Och i spåren av pandemin tycks idén få större fäste.

I USA lade den demokratiska senatorn Elizabeth Warren nyligen fram ett konkret förslag med rubriken ”The Ultra-Millionaire Tax Act”. Tanken är att ta ut en årlig skatt på 2 procent för personer med tillgångar som överstiger 50 miljoner dollar, och 3 procent för de som är goda för över en miljard dollar.

Warren lyfte fram att landets miljardärer blivit än rikare under det gångna år som tärt så hårt på resten av samhället.

”En tvåprocentig förmögenhetsskatt skulle hjälpa till att jämna ut spelplanen åtminstone lite grann, och ge oss de resurser som krävs till återuppbyggnad”, sade Massachusetts-senatorn då hon presenterade sitt förslag.

Hon drev idén hårt redan som presidentaspirant inför och under Demokraternas primärval 2020. Enligt vissa opinionsundersökningar hade förslaget då stöd av över tre av fem amerikaner.

President Joe Bidens regering har dock i nuläget inga planer på en särskild förmögenhetsskatt. Men Warren lär få hjälp av andra progressiva profiler inom partiet, som senatorn Bernie Sanders och representanthusledamoten Alexandria Ocasio-Cortez, med att hålla debatten levande.

Liknande krav har väckts i världens andra stora finansiella centrum, Storbritannien.

Det bästa sättet att stötta upp landets pressade ekonomi vore just att ta in pengar från de rikaste, enligt en rapport som lades fram i december av The Wealth Tax Commission. Den oberoende kommittén föreslår en enprocentig extraskatt under fem år för tillgångar över en halv miljon pund.

Det skulle inbringa 260 miljarder pund till statskassan, enligt rapporten. Det är nästan lika mycket som den brittiska regeringen totalt spenderat på extrautgifter och stöd under pandemins första år.

I Latinamerika förs debatten i ett mer desperat läge.

Nedstängningarna har slagit särskilt hårt mot de miljontals människor i regionen som jobbar inom den informella sektorn och ofta står utanför de begränsade trygghetssystem som finns. Samtidigt råder det akut brist på grundläggande läkemedel som syrgas i flera länder.

”De fattiga, som inte kan jobba hemifrån, har drabbats betydligt hårdare än de mer välbärgade. Så vi förväntar oss att klyftorna ökat ordentligt under denna pandemi”, säger Alejandro Rasteletti över videolänk från Colombias huvudstad Bogotá.

I Latinamerika finns också det enda land som hittills gått fram med en covidrelaterad engångsskatt. Den så kallade ”miljonärsskatten” röstades igenom i parlamentet i Argentina i december.

Enligt regeringens beräkningar ska den dra in motsvarande 3,5 miljarder dollar från de rikaste 0,02 procenten av befolkningen, runt 12.000 personer. Pengarna ska bland annat öronmärkas för sjukvård och stöd till små- och medelstora företag.

I Sydamerikas fattigaste land Bolivia klubbades nyligen en liknande skatt. Skillnaden är att den ska betalas varje år och att den berör betydligt färre, i nuläget omkring 150 medborgare.

”Intäkterna kommer att gynna tusentals bolivianska familjer”, hävdade landets socialistiske president Luis Arce då lagen skrivits under.

I grannländer som Chile och Brasilien har liknande förslag dock hittills fått kalla handen.

Kritikerna pekar på risken för att välbärgade helt enkelt flyttar sina tillgångar till andra länder om skattetrycket ökar, vilket kan ge negativa ekonomiska effekter som omintetgör vinsterna. Det finns också oro för att förmögenhetsskatter ska avskräcka investeringar och innovation.

Alejandro Rasteletti välkomnar debatten om skatter på en kontinent där klyftorna är bland de djupaste i världen.

”Ojämlikhet har en mängd negativa effekter, och hämmar även tillväxt. Så det är en bra idé att göra skattesystemen mer progressiva. Där skulle förmögenhetsskatt kunna vara till hjälp, men då måste man ha de institutionella resurser som krävs för att samla in den”, säger han.

Han är tveksam till om en skatt på tillgångar är särskilt effektiv i länder som inte har tillräckligt välutbyggd myndighetskontroll. Det finns helt enkelt för många sätt att gömma undan pengar på.

”Möjligen att en engångsskatt med överraskningseffekt kan vara effektiv”, säger Rasteletti.

Men han tror att det är enklare att beskatta egendom vid tillfällen då den tydligt visar sig.

”Som vid arv och donationer till exempel, eller kapitalvinster och utdelningar.”

 


Innehåll från MousetrapperAnnons

Bespara dina anställda onödig smärta

En aktuell undersökning, genomförd av Kantar SIFO på uppdrag av Mousetrapper, visar att 46 % av alla bildskärmsarbetare arbetar hemifrån – vilket innebär ca 1700 000 personer. När vi ställde följdfrågan om smärtan uppkommit sedan de började arbeta hemifrån under pandemin blev vi överraskade. Hela 20 % av de som börjat jobba hemifrån under pandemin, eller drygt 230 000, har upplevt att de fått musarmsliknande besvär sedan den startade!

Musarm – eller Repetitive Strain Injury (RSI) som det egentligen heter – är ett samlingsnamn för flera olika tillstånd som uppkommer när man under lång tid arbetar med armar och händer i statiska positioner. Det kan leda till överansträngning i alla de muskler som omger nacke, axel, arm eller hand. En korrekt arbetsställning ökar chanserna att slippa, eller lindra, repetitiva belastningsskador/RSI – vilka annars riskerar att bli kroniska. 

Alla borde arbeta centrerat

Genom att arbeta centrerat, med händerna innanför axlarna, så får man en avslappnad arbetsställning och kan undvika problem som kan uppstå vid arbete med en traditionell datormus, när man inte längre behöver sträcka sig efter musen på skrivbordet. 

Om man inte behandlar sin musarm, utan bara biter ihop, riskerar man att få en livslång kronisk skada. Man kan lära sig att hitta andra vägar att arbeta, men återgår man till gamla vanor så kommer smärtan tillbaka. 

Genom att agera i tid är mycket vunnet, ur ett individperspektiv men också ur ett rent samhällsekonomiskt perspektiv. Många måste sjukskrivas i perioder och genomgå rehabiliterande åtgärder för att kunna återgå till arbetet. Vilket i de allra flesta fall hade kunnat undvikas med mer kunskap och bättre hjälpmedel.

Tre tips som hjälper

Sitter man hemma och arbetar så är det tre saker som är viktiga att tänka på om man vill undvika musarm:

1. Håll fötterna stadigt mot marken.
Ställ in stolen så att fötterna vilar stadigt på golvet, fötterna placeras något framför knäna. Använd vid behov ett fotstöd.

2. Håll armarna i linje med golvet.
Låt axlarna slappna av och håll armbågarna i ca 90° vinkel. Om du ändrar position, så försök att hålla dig inom ett intervall på mellan 70° och 135° – och växla gärna med att arbeta stående i intervaller.

3. Arbeta centrerat.
För att förhindra förslitningsskador är det avgörande att hålla händerna centrerade, innanför axlarna. En vanlig fälla är att sträcka ut armen för att nå musen bredvid tangentbordet. Genom att använda en ergonomisk mus, som Mousetrapper, får du en ergonomiskt sund ställning som håller armar och händer avslappnade. En centrerad mus ger, ofta efter bara ett par veckor, en märkbar förbättring.

4. Bonustips!
Placera skärmen i rätt höjd, dina ögon föredrar att titta nedåt. Placera skärmens övre del i ögonhöjd, eller något lägre. Om du arbetar på en bärbar dator, överväg ett laptop/tablet-stativ och ett fristående tangentbord för att kunna uppnå en korrekt, bekväm höjd.

Vill du ha fler råd och övningar för en förbättrad arbetssituation hemma, och en presentation av våra ergonomiska muslösningar – besök mousetrapper.com.

Läs mer om Kantar SIFO på uppdrag av Mousetrapper

 

Mer från Mousetrapper

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Mousetrapper och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?