1515

Flera insiders har upptäckts i storbanker – hjälper kriminella

Flera anställda på Sveriges storbanker har agerat som insiders åt kriminella gäng. 

Det har framkommit i Polismyndigheten och storbankernas arbete för att komma åt penningtvätt kopplad till organiserad brottslighet, enligt Sveriges Radio. 

Foto:FREDRIK SANDBERG / TT

I ungefär ett år har Sveriges fem största banker och Polismyndigheten bedrivit ett gemensamt arbete, för att komma åt penningtvätt, finansiering av terrorism och organiserad brottslighet. Initiativet, som heter Samlit, har resulterat i att man identifierat flera insiders inne på storbankerna.

”Kopplingen mellan insiders och organiserad brottslighet är tydlig”, säger Linda H Staaf, chef för Polisens nationella underrättelsetjänst till Sveriges Radio.

Enrochat knäcktes av fransk polis förra året och då fick Polismyndigheten i Sverige ta del av kommunikation mellan kriminella nätverk. I chattarna blev det känt att banktjänstemän var en vanligt förekommande insider.

Varken polis eller bankerna vill närmare gå in på hur många fall det handlar om. Men Linda H Staaf berättar för Sveriges Radio att de upptäckt ett flertal insiderfall och att det varit nästan regelbundet förekommande. 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?