1515

Flera fall av misstänkt valfusk i Värmland

Förfalskade namnteckningar för riksdagskandidater och partiföreträdare som pekas ut för att ha följt med väljare bakom skärmen – flera fall av misstänkt valfusk utreds nu i Värmland.

Länsstyrelsen har gjort en anmälan rörande misstanke om att någon har förfalskat namnteckningar för två värmländska kandidater i riksdagsvalet. Saken utreds av riksenheten mot korruption, rapporterar P4 Värmland.

Personer som sätts upp på valsedlarna måste lämna ett skriftligt godkännande. Men i de båda fallen som nu har anmälts finns misstankar om att någon annan skrivit på blanketten. Händelsen, som rubriceras som urkundsförfalskning, anmäldes i förra veckan.

Ett annat fall rör Eda, där en partiföreträdare misstänks för att ha burit synliga partisymboler i flera röstlokaler och följt med väljare bakom skärmen, rapporterar Dagens Nyheter.

Ett ytterligare påstått fall av valfusk som har anmälts till Valmyndigheten rör, enligt Moderaterna i Filipstad, ett stort antal personer som ska ha besökt en vallokal för förhandsröstning. Enligt M har personerna haft med sig socialdemokratiska valsedlar och sagt åt väljare hur de skulle rösta.

Uppgifterna tillbakavisas dock av den lokala ordföranden för valnämnden i Filipstad.

Totalt ligger det nu 25 anmälningar med brottsrubriceringen otillbörligt verkande vid röstning hos Nationella korruptionsgruppen vid Noa. Riksdagens valprövningsnämnd, som också tar emot anmälningar om misstänkt valfusk. har hittills fått in runt 300 överklaganden, skriver DN.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?