1515
Annons

Flera europeiska företag lutar mot att överge Kina

HONGKONG Pekings nolltolerans mot viruset slår hårt mot landets ekonomi. Både konsumtion och fabrikstillverkning föll förra månaden, och ungdomsarbetslösheten har nått rekordnivå. Rekordmånga europeiska företag överväger nu att flytta investeringar till nya länder. 

Tomt på gatorna i ett nedstängt Xi'an, huvudstad i Shaanxi-provinsen.
Tomt på gatorna i ett nedstängt Xi'an, huvudstad i Shaanxi-provinsen.

Regeringens åtgärder för att försöka stoppa virusspridningen gräver allt djupare hål i Kinas ekonomi, samtidigt som ilskan växer bland befolkningen. Ekonomiska siffror på måndagen visade branta fall inom både hushållskonsumtion och fabriksproduktion.

”Aprils siffror var sämre än väntat, och belyser en kraftig nedgång i ekonomisk aktivitet. Givet att virussituationen fortsätter att förbättras kommer ekonomin börja återhämta sig denna månad. Men återhämtningen kommer troligen vara ljummen”, skriver Julian Evans-Pritchard, seniorekonom för Kina vid analyshuset Capital Economics, på måndagen.

Privatkonsumtionen föll med 11 procent i april, jämfört med samma månad året innan, enligt Kinas statistikbyrå. Fallet var nästan dubbelt så brant som förväntat av analytiker, enligt olika sammanställningar. Det var också brantare än i mars då konsumtionen backade 3,5 procent.

Samtidigt backade fabrikstillverkningen med 2,9 procent i april, också det mer än förväntat. Landets export föll 1,9 procent.

Den japanska banken Nomura uppger att 41 städer, med sammanlagd befolkning på över 300 miljoner människor, är helt eller delvis nedstängda på grund av virusbekämpningen. Sociala medier i Kina är fullt av foton på tomma gator och torg, som bara veckor tidigare sprudlade av liv och aktivitet.

Flera personer i Shanghai som inte kunnat lämna sina boenden på över två månader vittnar om växande ångest och konstanta problem att komma åt livsmedel. 

Myndigheterna i Shanghai meddelade på söndagen att staden successivt ska börja öppnas upp. På måndagen tilläts varuhus, livsmedelsbutiker, restauranger, frisörer och andra verksamheter att öppna, då antalet virusfall mojnat under den senaste tiden. Många delar av staden är dock fullt nedstängda och invånarna förvisade till sina hem.

Kredithuset Fitch Ratings varnade på måndagen för fortsatt press för konsumtionsbolag i Kina under resten av året. Utmaningarna kommer inte bara från virusåtgärderna, utan även från myndigheternas tillslag mot sektorer inom utbildning, teknologi och fastigheter.

”Vi spår att den ekonomiska aktiviteten förbättras under andra halvåret, men konsumtionsefterfrågan kommer förbli svag, trots ökade regeringsstöd”, skriver Fitch.

De ekonomiska problemen pressar också upp arbetslösheten. Bland ungdomar är arbetslösheten nu den högsta någonsin uppmätt, och kan bli så hög som 20 procent vid sommaren, enligt japanska banken Marubeni.

Bloomberg Economics räknar med att Kinas ekonomi krympte 0,68 procent i april på årsbasis, den första nedgången sedan februari 2020. Zhang Zhiwei, chefsekonom på Pinpoint Asset Management i Hongkong, spår att Kinas BNP kommer backa under andra kvartalet.

Även internationella företag lider i Kina. Enligt en ny studie av Europeiska handelskammaren i Kina överväger hela 23 procent av medlemsbolagen att flytta investeringar till andra länder på grund av Pekings strikta viruspolitik.

”Kinas nolltolerans kommer ha långvariga konsekvenser. Det massiva inkomstbortfallet för medelklassen kommer påverka efterfrågan under lång tid”, skriver kammarens ordförande Joerg Wuttke, på måndagen. 

Världshälsoorganisationens generalsekreterare Tedros Adhanom Ghebreyesus sa förra veckan att Pekings policy med nolltolerans mot viruset är ”ohållbar”, vilket lede till kritik från Kinas regeringen och censur på sociala medier.


Innehåll från SEK Svensk ElstandardAnnons

Bakom kulisserna i det uppkopplade samhället

Thomas Korssell, vd på SEK Svensk Elstandard.
Thomas Korssell, vd på SEK Svensk Elstandard.

Framtidens standardisering stavas elbilar och smarta kläder. Den fossilfria omställningen väntar runt hörnet – och det är standarder som gör den möjlig.

 – Vi kommer prata betydligt mer om standarder i framtiden. Det blir ännu viktigare när vi ska ställa om till solceller, vindkraft och batterier, säger Thomas Korssell, vd på SEK Svensk Elstandard.

Alla kommer i kontakt med standarder – men få vet om det. Idag tar vi knappar, larmsystem, automatiska belysningssystem och självkörande vattenspridare för givet. Enligt Thomas Korssell är det tack vare standarder vi kan göra det.

– Det finns en anledning till att du kan starta din elvisp hemma när du sitter i bilen och ha sockerkakan färdig när du kommer hem, skrattar han.

Ett ännu mer uppkopplat samhälle

Enligt Thomas Korssell behöver inte alla förstå de bakomliggande orsakerna till varför saker fungerar som de gör, eftersom han tror att standarder i framtiden allt mer kommer paketeras som färdiga lösningar.

– Snart kommer fler vara sina egna elproducenter, utan att man för den sakens skull måste vara en expert i frågan. Produkterna och tjänsterna räknar exempelvis ut energianvändning, energislag och vädertecken – för att man enklare ska kunna optimera sin egen energiförbrukning, säger han.

Vidare menar Thomas Korssell att bilpooler och laddstationer i förlängningen är standarder. Likaså smarta klockor och andra ”wearables”. Det finns många faktorer som spelar in för att olika smarta system ska kunna kommunicera med varandra – allt från cybersäkerhet till funktion och design.

– Man kan säga att standarder egentligen är tekniska regler för samverkan – både mellan varandra och i olika system. Men det är nog lite enklare att förklara det som anledningen till att man kan fjärrstyra sitt sockerkaksbak, säger Thomas Korssell.

Läs det senaste från SEK Svensk Elstandard här.  

Högaktuellt engagemang

Även om inte alla behöver förstå de bakomliggande principerna, är det desto viktigare att engagera sig tidigt i standardiseringsarbetet om man arbetar i branschen. För att Sverige ska kunna fortsätta vara ett framgångsrikt innovationsland krävs det att man har koll på omvärlden så att man kan attrahera rätt sorts kompetens.

– Dessutom skapar det förutsättningar för ett stort nätverk, som i sin tur leder till en bättre förståelse för energisituationen i världen.

Nyfiken på att påverka elstandarder? Anmäl dig här.  

Fakta:
SEK Svensk Elstandard är en ideell organisation, utsedd av regeringen att ansvara för all elektroteknisk standardisering i Sverige. SEK är svensk nationalkommitté i IEC och alla svenska företag, myndigheter, organisationer, högskolor och universitet kan delta i standardiseringsarbetet.

Besök SEK Svensk Elstandards hemsida.  

Mer från SEK Svensk Elstandard

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med SEK Svensk Elstandard och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?