Annons

Flera döda i massiva bensinprotester – Iran stryper internet

Bensinprotesterna i Iran har nu krävt flera dödsoffer.

En polis har avlidit efter att han attackerats av beväpnade demonstranter, enligt statliga nyhetsbyrån Irna.

rans högste ledare ayatolla Ali Khamenei
rans högste ledare ayatolla Ali KhameneiFoto:TT

Minst tre personer har mist livet i samband med protesterna som drog i gång när priset på bensin i fredags höjdes med drygt 50 procent samtidigt som ransoneringskort infördes. Protesterna fortsatte under helgen och spreds till minst 40 iranska städer i lördags, enligt statliga medier.

I staden Kermanshah i västra Iran ska en polisman ha dödats av demonstranter under söndagen, säger en lokal polischef till nyhetsbyrån Irna. Mannen dog efter att ha blivit skjuten under sammandrabbningar med ”upprorsmakare och ligister”, rapporterar Irna.

40 personer har gripits i staden Yazd efter att ha drabbat samman med polis, rapporterar den halvstatliga nyhetsbyrån Isna på söndagen.

Exakt när personerna frihetsberövades framgår inte, men det skedde nyligen enligt nyhetsbyrån.

”Efter förändringen av bensinpriset har en del människor uttryckt sitt motstånd med lugna sammankomster, men sedan vandaliserade några, som till största del var icke-infödda och inte kommer från Yazd, med ont uppsåt delar av staden Yazd”, säger Mohammad Hadadzadeh, åklagare i provinsen, enligt Isna.

Prishöjningen kommer efter en längre tid av ekonomisk oro i landet som haft svårare att sälja sin olja sedan USA drog sig ur kärnenergiavtalet, som slöts med Iran 2015, och återinförde sanktioner. Beslutet motiveras med att vinsten från prishöjningen ska delas ut till befolkningen.

Beslutet stöds av Irans högste ledare ayatolla Ali Khamenei.

”Vissa människor blir såklart upprörda av det här beslutet, men att skada och sätta eld på byggnader är inget som normala människor gör, det gör huliganer”, säger han i en statlig tv-sändning enligt nyhetsbyrån AFP.

Under lördagen spreds overifierade bilder, som sägs visa hur demonstranter sätter eld på byggnader och polisfordon och människor som skanderar ”död åt diktatorn”, på sociala medier. Även bilder på hur porträtt av Ali Khamenei brändes spreds.

Inläggen har avfärdats som falska nyheter i statliga medier och ”fientliga medier” har anklagats för att överdriva omfattningen av demonstrationerna.

Kort efter kom beskedet att internet begränsas under 24 timmar i Iran efter ett beslut av Högsta nationella säkerhetsrådet i landet, rapporterar Isna.

Netblocks, en hemsida som övervakar nättjänster, bekräftade på lördagskvällen att internet i landet strypts och skriver på Twitter att internetanvändningen nu ligger på sju procent i landet jämfört med normala nivåer.

”Bekräftat: Iran är nu i närmast en total nationell nedstängning av internet”, skriver Netblocks.

Bensinpriserna i Iran är kraftigt subventionerade. Det låga priset, som låg på drygt en krona per liter i oktober i år enligt en genomgång av Bloomberg, har också delvis klandrats för att ha lett till en odisciplinerad användning vilket bidragit till landets problem med föroreningar, skriver The New York Times.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?