1515

Flera döda efter fordonsattack i New York

Fem av dödsoffren i New York är argentinska medborgare, på besök i USA för att fira ett jubileum.

Totalt dödades åtta personer i dådet då en pickup körde upp på en cykelbana på södra Manhattan.

Pickupen som användes vid dådet.
Pickupen som användes vid dådet.Bild:TT

De döda argentinarna tillhörde samma grupp vänner och var i New York för att fira att det var 30 år sedan de gick ut gymnasiet.

Argentinas utrikesminister Jorge Faurie säger att han är chockad av händelsen, och säger att offrens familjers smärta delas av alla argentinare.

En belgisk medborgare finns bland dödsoffren i det misstänkta terrordådet. Ytterligare tre belgare har skadats, en mamma, pappa och en son som tillhör samma familj, skriver nyhetsbyrån Belga.

"Vi har inte fått in några uppgifter om drabbade svenskar", säger Victoria Bell på UD:s presstjänst till TT.

Polisen i New York har hittad en handskriven lapp i den pickup som användes för att meja ned människor på Manhattan.

Enligt AP:s poliskällor är lappen skriven på ett främmande språk, eventuellt arabiska. Lappen stödjer teorin om att det rör sig om ett terrordåd, enligt myndigheterna, som nu undersöker den närmare i detalj.

Efter dådet sköt en misstänkt gärningsman av polis och fördes till sjukhus. Han har opererats akut och är i kritiskt tillstånd, enligt AP.

Minst elva personer fördes allvarligt skadade till sjukhus efter dådet.

Sveriges Radio har pratat med Emma Lundwall Segerström som bor på samma gata som attacken skedde på och följde händelserna från sitt vardagsrumsfönster.

"Jag tittar ut genom fönstret och det är fortfarande kaos, en massa FBI-personal, polisbilar och helikoptrar i rörelse här utanför så vi har blivit ombedda att inte lämna byggnaden", säger hon till Studio Ett i P1.

Hon är skakad av det som hänt.

"Det känns väldigt omtumlande att det har skett så nära", säger Emma Lundwall Segerström till SR.

Enligt polisen i New York körde ett fordon på många människor på en gång- och cykelväg på nedre Manhattan vid 15-tiden på eftermiddagen, lokal tid.

Föraren körde i flera kvarter i en hyrd pickup längs cykelbanan innan han krockade med en skolbuss. Mannen lämnade bilen med en luftpistol och ett paint ball-gevär. Han sköts sedan i buken av polisen.

Den misstänkte mannen är 29 år. Han ska ha ropat "Allahu akbar" (Gud är större) när han lämnade skåpbilen, enligt amerikanska medier. Han uppges vara från Uzbekistan och kom till USA 2010.

Dådet ska betraktas som en terroristattack enligt myndigheterna. FBI hjälper New York-polisen i utredningen.

"Det här är ett terrordåd, ett fegt terrordåd", säger borgmästaren Bill de Blasio.

Efter dådet har president Donald Trump twittrat att han beordrat ännu hårdare kontroll av vilka människor som får komma in i USA.

"Att vara politiskt korrekt är bra, men inte när det gäller det här", twittrar Trump.

Ingen grupp har pekats ut av myndigheterna som ansvarig för dådet. Trump twittrar att det är ett terrordåd och att gärningsmannen verkar ha varit en sjuk person.

Han skriver också: "Vi får inte tillåta IS att komma tillbaka, eller ta sig in i, vårt land efter att ha besegrat dem i Mellanöstern och på andra platser. Nog!"


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?