Annons

Flera Cloettachefer anhållna – vd:n vet inte vilka

Ekobrottsmyndigheten har frihetsberövat flera ledningspersoner i Cloetta som misstänkta för insiderbrott.

Cloettas vd Henri de Sauvage säger till Di att han inte vet vilka chefer handlar om.

Cloettas vd Henri de Sauvage.
Cloettas vd Henri de Sauvage.Bild:Jonas Eng

Ekobrottsmyndigheten, EBM, har inlett en förundersökning om insiderbrott med anledning av att flera chefer på godistillverkaren Cloetta CLA B -5,16% Dagens utveckling sålde aktier strax före bolagets vinstvarning den 14 september.

Med anledning av detta har EBM genomfört husrannsakningar i både privata bostäder och i Cloettas lokaler i jakt på bevis, samt även gripit och anhållit ett okänt antal "ledningspersoner", som det uttrycks i ett pressmeddelande från EBM.

Cloettas vd Henri de Sauvage är fåordig när Di når honom.

"Jag vet inte så mycket mer än vad som står i vårt pressmeddelande och Ekobrottsmyndighetens pressmeddelande, det vill säga att de har beslutat att inleda en förudnersökning. Det är allt", säger Henri de Sauvage till Di strac före tretiden på tisdagseftermiddagen.

Du vet inte vilka ledningspersoner som är frihetsberövade?

"Nej."

Ekobrottsmyndighetens förundersökning gäller de aktieförsäljningar som gjordes kort tid före Cloettas vinstvarning den 14 september, försäljningar som Di har skrivit om tidigare. Under de två veckor som föregick vinstvarningen sålde fyra höga chefer på aktier för totalt 1,5 Mkr.

Den som sålde närmast inpå vinstvarningen är Skandinavienchefen Lars Påhlson, som två dagar före sålde 14.626 aktier, vilket motsvarade en fjärdedel av hans innehav, för 449.000 kronor, enligt Finansinspektionens insynsregister.

Misstanken från EBM är alltså att en eller flera av dessa chefer visste att bolaget var på väg att vinstvarna när de sålde sina aktier.

Cloetta har tidigare beställt en utredning av aktieaffärerna från en advokatfirma. Som Di kunde berätta i går var slutsatserna i den dels att en av cheferna bröt mot Cloettas regelverk i samband med sin försäljning samt att advokatfirman hävdade att ingen av cheferna hade kännedom om den kommande vinstvarningen när de gjorde sina respektive försäljningar.

Innehåll från SileonAnnons

Banker behöver växla upp tempot när BNPL-marknaden växer

I takt med konsumenternas ökande efterfrågan på flexibla betaltjänster växer marknaden för Buy Now Pay Later (BNPL) snabbt runt om i världen. Samtidigt är det många banker som halkar efter i utvecklingen och riskerar att tappa marknadsandelar om de inte agerar fort.

– Vi ser att bolag som kan erbjuda BNPL-tjänster växer och tar marknadsandelar från retailbankernas kaka där konsumentkredit är en viktig del av verksamheten. Det här gör att alla internationella banker, inklusive de svenska, nu måste börja agera på konsumenternas förändrade köpbeteenden och efterfrågan, och också börja erbjuda BNPL-tjänster, menar David Larsson, vd på Sileon.  

Det pågår ett tydligt skifte på betal- och kreditmarknaden där de yngre generationerna styr efterfrågan på den digitala och flexibla upplevelsen som BNPL-lösningar tillför. Enligt en rapport från Insider Intelligence i februari 2022 väntas marknaden för BNPL-tjänster nå ett transaktionsvärde på 680 miljarder dollar globalt redan år 2025*. Det innebär en fördubbling av den marknadsstorlek man prognostiserade för några år sedan. För att hänga med i trenden bör man dock agera snabbt, något som kan vara utmanande för banker.

– Svårigheterna för bankerna är att möta den här utvecklingen själva, då många av dem sitter fast i gammal, komplex infrastruktur. Det gör att det krävs stora resurser och tunga IT-investeringar för bankerna om de själva internt ska bygga upp en BNPL-plattform, säger David Larsson. 

Kort ”time to market”

Svenska Sileon, som verkar på den internationella marknaden, erbjuder sina kunder en flexibel och innovativ BNPL-plattform. Genom plattformen kan banker få tillgång till en fullt skalbar BNPL-funktionalitet i egen regi. 

– En BNPL-tjänst måste vara flexibel och det måste gå snabbt att få ut erbjudandet till marknaden. Med vår modulära SaaS-lösning kan bankerna lansera sitt BNPL-erbjudande på endast några veckor. Vår tjänst är enkel att använda, fullt skalbar och går att anpassa med olika erbjudanden till olika kundgrupper på olika marknader och i olika länder, förklarar David Larsson. 

Till skillnad från att bygga en BNPL-plattform internt, blir det oftast betydligt snabbare, enklare och billigare för banker att använda Sileons SaaS-lösning. Då BNPL-tjänsten är fullständigt modulär kan Sileons kunder välja om de vill använda delar av den för att utöka sitt eget betalerbjudande eller satsa på en helhetslösning.

– Vi är ganska ensamma om det här erbjudandet på marknaden. Väljer man Sileon får man även en framtidssäkring på köpet, då vi ligger i framkant och ständigt utvecklar tjänsten för att hela tiden möta konsumenternas ständigt föränderliga behov. Våra kunder kan känna sig trygga i att det är det här vi kan och som vi alla verkligen brinner för, avslutar David Larsson.  

Om Sileon

Sileon är ett globalt fintech-bolag som erbjuder en innovativ SaaS-baserad Buy Now Pay Later (BNPL) funktionalitet till banker, långivare och fintechs. Med Sileons modulära SaaS-lösning får kunder snabbt tillgång till en skalbar, kostnadseffektiv och API-baserad BNPL plattform – i egen regi.

Läs mer här 

*Statistik från Insider Intelligence, publicerad 3 februari 2022

 

Mer från Sileon

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Sileon och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera