Ekobrottsmyndigheten, EBM, har inlett en förundersökning om insiderbrott med anledning av att flera chefer på godistillverkaren Cloetta CLA B -5,16% Dagens utveckling sålde aktier strax före bolagets vinstvarning den 14 september.
Med anledning av detta har EBM genomfört husrannsakningar i både privata bostäder och i Cloettas lokaler i jakt på bevis, samt även gripit och anhållit ett okänt antal "ledningspersoner", som det uttrycks i ett pressmeddelande från EBM.
Cloettas vd Henri de Sauvage är fåordig när Di når honom.
"Jag vet inte så mycket mer än vad som står i vårt pressmeddelande och Ekobrottsmyndighetens pressmeddelande, det vill säga att de har beslutat att inleda en förudnersökning. Det är allt", säger Henri de Sauvage till Di strac före tretiden på tisdagseftermiddagen.
Du vet inte vilka ledningspersoner som är frihetsberövade?
"Nej."
Ekobrottsmyndighetens förundersökning gäller de aktieförsäljningar som gjordes kort tid före Cloettas vinstvarning den 14 september, försäljningar som Di har skrivit om tidigare. Under de två veckor som föregick vinstvarningen sålde fyra höga chefer på aktier för totalt 1,5 Mkr.
Den som sålde närmast inpå vinstvarningen är Skandinavienchefen Lars Påhlson, som två dagar före sålde 14.626 aktier, vilket motsvarade en fjärdedel av hans innehav, för 449.000 kronor, enligt Finansinspektionens insynsregister.
Misstanken från EBM är alltså att en eller flera av dessa chefer visste att bolaget var på väg att vinstvarna när de sålde sina aktier.
Cloetta har tidigare beställt en utredning av aktieaffärerna från en advokatfirma. Som Di kunde berätta i går var slutsatserna i den dels att en av cheferna bröt mot Cloettas regelverk i samband med sin försäljning samt att advokatfirman hävdade att ingen av cheferna hade kännedom om den kommande vinstvarningen när de gjorde sina respektive försäljningar.