1515

Flera Cloettachefer anhållna – vd:n vet inte vilka

Ekobrottsmyndigheten har frihetsberövat flera ledningspersoner i Cloetta som misstänkta för insiderbrott.

Cloettas vd Henri de Sauvage säger till Di att han inte vet vilka chefer handlar om.

Cloettas vd Henri de Sauvage.
Cloettas vd Henri de Sauvage.Bild:Jonas Eng

Ekobrottsmyndigheten, EBM, har inlett en förundersökning om insiderbrott med anledning av att flera chefer på godistillverkaren Cloetta CLA B +0,5% Dagens utveckling sålde aktier strax före bolagets vinstvarning den 14 september.

Med anledning av detta har EBM genomfört husrannsakningar i både privata bostäder och i Cloettas lokaler i jakt på bevis, samt även gripit och anhållit ett okänt antal "ledningspersoner", som det uttrycks i ett pressmeddelande från EBM.

Cloettas vd Henri de Sauvage är fåordig när Di når honom.

"Jag vet inte så mycket mer än vad som står i vårt pressmeddelande och Ekobrottsmyndighetens pressmeddelande, det vill säga att de har beslutat att inleda en förudnersökning. Det är allt", säger Henri de Sauvage till Di strac före tretiden på tisdagseftermiddagen.

Du vet inte vilka ledningspersoner som är frihetsberövade?

"Nej."

Ekobrottsmyndighetens förundersökning gäller de aktieförsäljningar som gjordes kort tid före Cloettas vinstvarning den 14 september, försäljningar som Di har skrivit om tidigare. Under de två veckor som föregick vinstvarningen sålde fyra höga chefer på aktier för totalt 1,5 Mkr.

Den som sålde närmast inpå vinstvarningen är Skandinavienchefen Lars Påhlson, som två dagar före sålde 14.626 aktier, vilket motsvarade en fjärdedel av hans innehav, för 449.000 kronor, enligt Finansinspektionens insynsregister.

Misstanken från EBM är alltså att en eller flera av dessa chefer visste att bolaget var på väg att vinstvarna när de sålde sina aktier.

Cloetta har tidigare beställt en utredning av aktieaffärerna från en advokatfirma. Som Di kunde berätta i går var slutsatserna i den dels att en av cheferna bröt mot Cloettas regelverk i samband med sin försäljning samt att advokatfirman hävdade att ingen av cheferna hade kännedom om den kommande vinstvarningen när de gjorde sina respektive försäljningar.


Innehåll från AJ ProdukterAnnons

Skolstolen Yngve förbättrar barnens arbetsmiljö

Vilka är det som vet vad som krävs av en stol som ska användas i skolor? Skolbarnen själva så klart. Därför tog AJ Produkter hjälp av just dem när de skulle designa sin senaste skolstol. Resultatet blev både snyggt och bekvämt.

Så ger skolstolen Yngve ge barnen en bättre arbetsställning 

Skolan är barnens arbetsplats, och precis som vuxna har rätt till en välanpassad arbetsmiljö har även barnen det. 

– Vi har arbetat länge för att barn ska ha en lika bra arbetsmiljö som vuxna, och när EU införde en ny standard för skolmöbler ville vi göra en skolstol som skulle uppfylla både reglerna och barnens egna önskemål, säger Jonas Emanuelsson, produktchef inom segmentet utbildning på AJ Produkter.

AJ Produkter är vana vid att ta fram egna produkter – närmare 30 procent av företagets sortiment är resultatet av egen design och produktion – men här insåg man att man behövde hjälp. Ska man utveckla möbler för barn, ja då behöver barnen såklart vara med i utvecklingsarbetet.

– Därför träffade vi barn från olika skolor för att lyssna på deras önskemål. Vi ville veta hur de upplevde de stolar de använde då, vad var bra, vad var mindre bra och hur skulle deras drömstol se ut.

Sitta vända åt olika håll och ha ett ”skönt gung”

Och det var flera aspekter som var viktiga för barnen. Dels ville de kunna sitta på stolen vända åt olika håll och ha ett ”skönt gung”, dels ville de att stolen skulle gå att justera i höjd eftersom alla barn faktiskt inte är lika långa.

– De önskemålen stämmer väl överens med vår ambition på AJ Produkter. Vi vet ju hur viktigt det är att byta arbetsställning med jämna mellanrum, eftersom stillasittande i samma position påverkar både kroppen och inlärningsförmågan negativt. Därför vill vi att våra produkter för skolor ska göra det enkelt för barnen att både sitta bekvämt och att byta arbetsställning.

Jonas Emanuelsson, produktchef inom segmentet utbildning på AJ Produkter.
Jonas Emanuelsson, produktchef inom segmentet utbildning på AJ Produkter.

För att nå de här målen skapades en stol med ett y-format ryggstativ som gör det enkelt att både använda ryggstödet som just ett ryggstöd, men också som ett magstöd om man väljer att vända sig och jobba åt andra hållet. 

AJ Produkters designer ritade också in ställbara fotstöd för att kunna ge barn i alla storlekar en god arbetsställning, samtidigt som hon såg till att designa stolen så att den kan hängas upp på skolbänken efter dagens slut för att ge lokalvårdarna en bättre arbetsmiljö.

– Allteftersom stämde vi också av med barnen, så att den stol vi tog fram verkligen skulle motsvara vad de önskade sig. Och nu är den färdiga stolen här, i tre olika höjder, godkänd både av EU-kraven och av eleverna själva.

Så ger skolstolen Yngve ge barnen en bättre arbetsställning 

Mer från AJ Produkter

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med AJ Produkter och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?