1515
Annons

Flera blankare håller på att täcka sig i Fingerprint

Informationen om blankningspositionerna är hämtad från ägartjänsten Holdings. Procenttalet avser blankade aktier som andel av den totala mängden aktier i bolaget.

Fingerprint Cards fortsatte i förra veckan att stå i fokus på börsen. Kapitalmarknadsdagen den 8 december föregicks av en oväntad vinstvarning för 2016 och aktien har fallit tungt.

Men flera av de största blankarna i aktien har faktiskt minskat sina korta positioner på senare tid - redan i slutet av oktober började Coatue och SRS att netto köpa tillbaka aktier. Som mest var 14,6 procent av aktierna i Fingerprint blankade. Nu har andelen krympt till 9,2 procent.

Bland enskilda hedgefonder har Cadian minskat sin blankning från 3,5 till 2,3 procent. SRS har gått från att vara kort 2,4 procent av Fingerprintaktierna ned till 0,8 procent. Samtliga nio aktiva storblankare i Fingerprint har gjort stora vinster på kursfallet: avkastningen är mellan 30 och 40 procent i samtliga fall utom ett.

Även i Tele 2 och Oriflame har de samlade blankningarna krympt på sistone - men inte lika mycket som i Fingerprint.

Blankning är när någon säljer aktier den inte äger, i syfte att köpa tillbaka till en lägre kurs. Blankning med täckning innebär att det som ska blankas lånas mot ränta av en ägare. Så kallad naken blankning, där aktier säljs utan att först ha lånats, kan i Sverige vara tillåtet om det sker intradag eller i vissa likvida aktier.

 Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?