ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 21 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD

Flera besvikelser i måndagsmorgonens rapportskörd

  • Foto: TT

Rapportfloden för det andra kvartalet är nu i full gång och måndagsmorgonens rapportskörd bjöd på flera kvartalssiffror som inte föll marknaden i smaken.

Fönstertillverkaren Inwido redovisade ett operationellt ebita-resultat på 193 miljoner kronor vilket var 16 procent under analytikernas prognos på 229 Mkr enligt SME Direkt. Den operationella ebita-marginalen landade i sin tur på 11,5 procent vilket var 2,3 procentenheter under analytikernas prognos. Aktien rasar med drygt 12 procent.

Av rapporten framgår det att resultatutvecklingen för det andra kvartalet påverkats negativt av produktionsstörningar i Sverige samt olika tillfälliga problem inom delar av säljorganisationen i Finland.

"Det är klart att vi inte är nöjda med vinsten och resultatet. Men fundamentalt har inte så mycket ändrats. Underliggande känner vi oss väldigt starka. Vi ser problemen i Sverige och Finland som relativt kortsiktiga", säger Håkan Jeppsson, vd för Inwido, till Nyhetsbyrån Direkt.

Medicinteknikbolaget Getinge redovisade ett nettoresultat på 2 Mkr vilket var en bit under analytikernas prognos på 296 Mkr. Orderingången uppgick till 7.539 Mkr vilket var 3 procent under väntade 7.767 Mkr.

Getinge meddelade även att bolaget avsätter ytterligare 488 Mkr relaterat till produktionsanläggningen i tyska Hechingen. Getingens justerade ebita-resultat landade på 864 Mkr vilket var 5 procent under analytikernas prognos på 909 Mkr enligt SME Direkt. Aktien faller med omkring 6 procent.

It-konsulten Knowit redovisade ett resultat efter skatt på 39,1 Mkr för det andra kvartalet viket kan jämföras med 42,1 Mkr under samma kvartal i fjol. Omsättningen uppgick till 670 Mkr vilket var en ökning från 633 Mkr under det andra kvartalet 2016. Aktien backar med 5,8 procent.

Byggvarukedjan Byggmax redovisade ett nettoresultat på 133 Mkr vilket var en ökning från 114 Mkr under det andra kvartalet 2016. Omsättningen landade i sin tur på 1.776 Mkr vilket var ett lyft på 2,1 procent jämfört med samma period i fjol. Aktien stiger med 1,7 procent.

Både Stockholmsbörsens breda OMXSPI-index och OMXS30 var vid kvart i tio upp omkring 0,1 procent.

Strax före lunch presenterar även verkstadsjättarna Atlas Copco, Sandvik och Alfa Laval sina senaste kvartalssiffror.

Tyck till