1515
Annons

Fler svenskar vill ta covidvaccin

Allt fler svenskar är positiva till ett eventuellt vaccin mot covid-19, enligt en ny panelundersökning från Novus/SVT Agenda.

Foto:Kallestad, Gorm

Undersökningen gjordes i veckan och av de 1.164 tillfrågade är nästan hälften, 46 procent, positiva till ett vaccin. Det är en ökning med tio procentenheter jämfört med i slutet av sommaren.

Samtidigt blir de som säger nej till ett vaccin färre. I den nya mätningen handlar det om 26 procent jämfört med 37 procent i slutet av sommaren.

”Minskningen kan ha att göra med att dödstalen ökar igen och att människor helt enkelt är mer rädda för sjukdomen än för vaccinet”, säger Torbjörn Sjöström, vd på Novus, till SVT.


WHO sågar Kinas coronastrategi: Ohållbar

HONGKONG Världshälsoorganisationen WHO säger att Kinas nolltolerans mot viruset är ”ohållbar”. Pekings svar på kritiken: censurera nyheten på sociala medier. 

Samtidigt varnar en ny studie för 1,6 miljoner människor kan dö i Kina om viruset tillåts spridas fritt.

”När vi talar om strategin med nolltolerans så anser vi inte att den är hållbar”, säger WHO:s generalsekreterare Tedros Adhanom Ghebreyesus.
”När vi talar om strategin med nolltolerans så anser vi inte att den är hållbar”, säger WHO:s generalsekreterare Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Regeringen i Peking har inte bara nolltolerans mot viruset, utan mot kritik om dess viruspolicy. Det tog inte lång tid för myndigheterna att censurera nyheten att Världshälsoorganisationen WHO sågat Kinas viruspolitik på sociala medier i Kina.

”När vi talar om strategin med nolltolerans så anser vi inte att den är hållbar, med anledning av hur viruset beter sig och vad vi förväntar oss om framtiden”, sa WHO:s generalsekreterare Tedros Adhanom Ghebreyesus under en presskonferens.

”Vi har diskuterat situationen med kinesiska experter och vi har indikerat att tillvägagångssättet inte är hållbart. Jag tror att en förändring är mycket viktig”, sa han vidare.

Situationen är extremt politiskt känslig. För ett och ett halvt år sedan utropade Kinas president Xi Jinping ”seger” över viruset, och landets utrikesdepartement och statskontrollerade medier begav sig ut på en smutskastningskampanj mot hur andra länder – framför allt USA – misslyckades att stoppa virusspridningen.

Häromåret kritiserades också WHO, och Tedros Adhanom Ghebreyesus i synnerhet, internationellt för att ha varit undfallet mot Kina. 

”Tyvärr så tror jag inte att kritiken av WHO kommer leda till någon förändring. Snarare kommer Xi ökar nolltoleransen ytterligare”, säger en affärsman som bor i Shanghai, och som varit inlåst i sitt hus med sin familj i över två månader, till Di.

”Det finns ingen ljusning i sikte”, säger han.

Samtidigt varnar en ny rapport från Fundanuniversitetet i Shanghai att ”en tsunami” av coronaviruset skulle välla över landet om regeringen gav upp nolltoleransen, vilket skulle leda till att 1,6 miljoner människor dog. Forskarna räknar med att över 112 miljoner människor skulle smittas med symptom och ytterligare fler utan symptom. 

Studien, som publicerades i Nature Medicine, framhöll att befolkningens immunitetsgrad mot viruset var ”otillräcklig”, framför allt då vaccinationsnivån bland den äldre befolkningen är låg. Bara hälften av de över 80 år har vaccinerats. Till skillnad från i många andra länder så har den äldre befolkningen inte prioriterats i Kinas vaccinationskampanj.

De kinesiska vaccinen har också relativt lägre effektivitetsgrad jämfört med de västerländska, enligt experter. 

Dussintals av Kinas största städer och fabriks- och logistikområden är helt eller delvis nedstängda på grund av virusbekämpningen, vilket skapat omfattande störningar inom både det lokala och internationella näringslivet. 

Nolltoleransen har och lett till att folk vägrats vård på sjukhus. Åtskilliga personer Di talat med vittnar om matbrist och växande ångest i och med nedstängningen. 

Flera analyshus har skruvat ner sina prognoser för Kinas ekonomi. Internationella valutafonden IMF skrev förra veckan ner prognosen för Kinas ekonomi, till tillväxt på 4,4 procent, betydligt lägre än Pekingstillväxtmål på 5,5 procent. Andra banker har sänkt prognoserna ännu mer.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?