Annons

Fler svenskar köper potensmedel

Sverige verkar över tid ha blivit ett allt hårdare land. I alla fall om man ska tro statistiken för utplockade recept för potensläkemedel, som ökat med 40 procent över de senaste tio åren. 

Den största ökningen står konsumenterna i åldersgruppen 70+ för, där ökningen är på 69 procent, skriver Läkemedelsvärlden. Patienterna har blivit duktigare på att ta ansvar för sin egen vård. Vi har blivit bättre på att söka hjälp, även för problem av den här typen, säger Birgitta Hulter, klinisk sexolog, till tidningen.

Ökningen tog extra fart efter 2014, då Viagras patent gick ut och priserna föll med cirka 25 procent. I dag finns 18 olika potensläkemedel i läkemedelsdatabasen FASS. Läkemedlen är dock fortfarande receptbelagda, vilket skapat en svart marknad.

"Jag tycker att det borde bli receptfritt. Som det är i dag skaffar många sig läkemedlet på osäkra vägar, både på grund av priset och för att man inte vill tala med läkare om sin potens", säger Birgitta Hulter.

Den största konsumentgruppen finns mellan 60 och 69 års ålder, där närmare 50 000 män hämtade ut potensläkemedel under 2016.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?