1515

Fler svenska patentansökningar förra året

Patentansökningarna från Sverige till Europeiska patentverket (EPO) ökade förra året, med Ericsson fortsatt klart i topp.

Det skriver EPO i ett pressmeddelande på onsdagen.

Antalet patentansökningar från svenska företag som beviljats av EPO ökade 2017 med 9,1 procent jämfört med föregående år, till 2.903. Antalet patentansökningar från Sverige till EPO ökade under 2017 med 4,9 procent till 3.728.

Det totala antalet patentansökningar till EPO steg 2017 med 3,9 procent till rekordhöga 165.590. I likhet med tidigare står Kina för en kraftig ökning (16,6 procent) och klättrar till en femteplats över länder med flest patentansökningar.

USA ligger i topp och ökade med 5,8 procent till 42.300 ansökningar, Tyskland ökade med 1,9 procent och Japan med 3,5 procent. Fyra ligger Frankrike, som ökade med 0,5 procent.

Antalet beviljade patent totalt av EPO steg drygt 10 procent till cirka 106.000 under 2017.

"I patenthänseende var 2017 ett positivt år för Europa. Den ökande efterfrågan på europeiska patent bekräftar kontinentens attraktivitet som en ledande marknad för teknologi. Också europeiska företag lämnade in fler ansökningar om patent än någonsin tidigare - ett kvitto både på deras innovativa styrka och på det förtroende som finns för våra tjänster", säger Benoît Battistelli, chef för EPO, i en kommentar.

Sett till antalet patentansökningar per capita sjunker Sverige en placering till en fjärdeplats, nu passerad av Danmark som ny trea. Schweiz ligger fortsatt etta och Nederländerna tvåa. 

Elektronikkoncernen Huawei (plus 0,3 procent) ligger nummer ett på listan över företagen med flest patentansökningar till EPO, medan Siemens (plius 18,7) är tvåa och LG (minus 11,1 procent) är trea. De följs av Samsung, Qualcomm och Royal Philips. Ericsson ERIC B -3,2% Dagens utveckling ligger nu på en tionde plats (tolva 2016).

Ericsson är samtidigt fortsatt det i särklass mest aktiva svenska företaget i fråga om patentansökningar. Med 1.373 ansökningar placerar sig företaget långt före tvåan Electrolux (157) och Volvo (134), följt av Autoliv (1,08) och Sandvik (108).

Det för svensk del största teknologiområdet är liksom tidigare Digital Communication, med över 30 procent av ansökningarna. Därefter följer Transport, Medical Technology, Telecommunication, Computer Technology och Civil engineering.


Innehåll från GetacceptAnnons

E-signering hör till dåtiden - det här är framtiden för B2B försäljning

E-signering kan verka nytt, men faktum är att det funnits och använts flitigt i över tio år av företag över hela världen. E-signering är ett enkelt och smidigt sätt att signera offerter och avtal på distans - men det hjälper dig inte att driva kunddialogen och affären framåt på det sättet som krävs i dagens säljklimat, säger Samir Smajic, vd och grundare på GetAccept.

E-signering är ofta inkörsporten för att påbörja en mer digital säljprocess, och många tror att det är tillräckligt för att digitalisera sin försäljning. Vad data från den digitala säljplattformen GetAccept visar är att 50 procent av avtalen som skickas med e-signering faktiskt inte signeras. 

– Det här säger mig att 50 procent av affärerna fortfarande behöver drivas på ett mer effektivt sätt digitalt, och där räcker inte endast den digitala signaturen, förklarar Samir Smajic. 

Att nå avslut i en affär handlar om samma sak som det alltid har gjort - tillit, personliga relationer och en smidig köp- och säljprocess. Det senaste året har presenterat utmaningar i hur man bibehåller den personliga upplevelsen och engagemanget, när den största delen av affären sker i en digital miljö. 

– Det finns sätt att engagera och sticka ut även i en digital säljprocess. Tänk dig att du öppnar upp ett avtal, och det första som dyker upp är en video där din säljare pedagogiskt förklarar avtalet för dig innan du dyker in i det. Därefter får du upp en chatt, där din säljare uppmanar dig att ställa frågor direkt i chatten om du behöver. Självklart kommer jag uppleva den processen annorlunda, och mer personligt anpassad till mig, jämfört med att öppna en PDF i ett mail, säger Samir. 

Förutom video och chatt så handlar det också om att underlätta för kunden att köpa. Med GetAccepts dokumentspårning kan du se vem, eller vilka, som har gått igenom ditt avtal. Du kan även se vad varje person har tittat lite extra på, så att du enkelt kan bemöta deras eventuella frågeställningar i nästa dialog. Du har också möjlighet att skicka dina dokument via SMS, samt automatiskt påminna mottagaren om avtalet inte signeras.

Kombinerar man de här olika engagerande funktionerna i sin digitala säljprocess så visar statistik från GetAccept att du ökar din hit-rate med upp till 75 procent, jämfört med att bara skicka ett avtal via mail för ren e-signering. Det är tydligt att en personlig interaktion som skapar engagemang har stor effekt på antalet avslut, även digitalt.

Hela 85 procent av all försäljning kommer ske digitalt inom bara några år, så det handlar om att redan nu skapa förutsättningar för att kunna hantera den ökade efterfrågan på smidiga digitala sälj- och köpprocesser, och därmed fortsätta vara konkurrenskraftig. 

– Hoppar man inte på tåget nu, kommer det bli tufft. Många företag ligger redan i framkant och tar man inte detta på allvar nu, så riskerar man sin affär, avslutar Samir Smajic. 

GetAccept är ett säljverktyg som är gratis att använda - skapa ditt konto idag och testa själv! 

Mer från Getaccept

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Getaccept och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?