Annons

Fler stridsåtgärder förbereds i hamn

Strejken i Göteborgs containerhamn fortsätter. Det blir inga nya förhandlingar mellan Hamnarbetarförbundet och arbetsgivarorganisationen Sveriges Hamnar så länge konflikten pågår.

"Den stora frågan är vad som händer på fredag när den här strejken är över. Om det finns en vilja att sätta sig och diskutera igen eller om positionerna fortsatt är helt låsta, säger Erik Helgeson, styrelseledamot i Hamnarbetarförbundet."

Strejken, som enligt facket handlar om bland annat arbetsvillkor och arbetsmiljö, genomförs i form av punktinsatser då tusentals containrar varken kan komma ut eller in i landet. Under natten mot onsdagen fanns ett 80-tal hamnarbetare på plats som strejkvakter.

"Det var kallt och blött men i övrigt odramatiskt, säger Erik Helgeson." Möte i eftermiddag

Förbundet har kallat till möte klockan 15 i eftermiddag där man ska diskutera det fortsatta agerandet.

"Vi har mandat för ytterligare stridsåtgärder redan nu. Men mötet ska besluta hur vi går vidare efter fredag, säger Erik Helgeson."

Vid mötet kommer ett antal hamnarbetare från Århus att medverka liksom medlemmar från hamnarna i Köpenhamn, Malmö, Helsingborg och Halmstad.

"Gubbarna i Århus har fått förfrågningar om att ta extragods som skulle till Göteborg men det har man sagt nej till, säger Erik Helgeson." Global mobilisering

Enligt honom kommer också en rapport om en internationell mobilisering att redovisas vid mötet.

"Tanken är att om det här fortsätter utan resultat ska man försöka få till stånd en global aktion. Men det finns inget beslut fattat i den riktningen ännu."

Enligt Henrik Kristensen, vd vid APM Terminals i Göteborgs hamn, slår strejken hårt mot näringslivet med stora mängder varor och komponenter som inte kan levereras i tid. Kapaciteten i containerhamnen kommer att vara runt 20–30 procent av det normala.

"Vi för en dialog med alla våra kunder för att hitta så bra lösningar som möjligt. Men det är olyckligt att det drabbar tredje part, säger Henrik Kristensen."


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?