Annons

Fler större diamanter för Lucara

Andelen större och mer värdefulla rådiamanter, så kallade "specials" med en vikt på minst 10,8 carat, har fortsatt att öka under det första kvartalet 2018.

Det sade Lucaras vd William Lamb vid onsdagens resultatpresentation.

"Redan [2017 års genomsnitt] 5,6 procent är en fantastisk siffra, men vi har faktiskt sett andelen öka när vi kommit in i det första kvartalet 2018", sade han.

Under 2017 steg viktandelen specialstenar till 5,6 procent från 4,9 procent 2016. Endast under 2015, när sju exceptionella stenar på över 300 carat styck utvanns, har andelen varit högre. I det fjärde kvartalet 2017 utgjorde specialstenarna 7,1 viktprocent av de utvunna rådiamanterna.

Under året utvanns totalt 521 specials, varav 177 i det fjärde kvartalet.

Lucaras genomsnittliga försäljningspris uppgick till 647 dollar per carat under 2017, i stort sett oförändrat jämfört med resultatet 2016. "Ett exceptionellt robust" resultat givet marknadsutvecklingen, enligt Lucara-chefen.

Bolaget avser även i framtiden att hålla extra försäljningar av stora och exceptionella stenar med ett väntat pris på minst 1 miljon dollar styck när så är lämpligt, slog William Lamb fast. 

"När vi har tillräckligt många diamanter för att motivera en specialförsäljning kommer vi att hålla en, på ad hoc-bas. För närvarande har vi tre eller möjligen fyra stenar som skulle kunna kvalificera sig", sade han.

Flera analytiker noterade att Lucaras kostnader var högre än väntat under det fjärde kvartalet, särskilt de administrativa kostnaderna. Detta var i viss mån säsongsmässigt, menade finanschef Glenn Kondo.

"Vi betalade ut bonusar till teamet på plats i december. Dessutom utförde vi en del underhåll", sade han.

Marknaden för rådiamanter har haft en stark start på det nya året, med god efterfrågan vid de stora diamantproducenternas försäljningar. Lucara håller sin första försäljning för året den 8 mars och förhoppningarna om ett starkt resultat är höga. Ett orosmoln finns dock:

"Konkursen för den indiska banken Punjabi National Bank kan komma att tynga humöret i sektorn. I dagsläget är det dock svårt att bedöma exakt hur det kommer att påverka marknaden framåt halvårsskiftet", sade William Lamb.


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?