ANNONS:
Till Di.se
Start Nyheter

Fler spanska objekt än svenska villor på Hemnet

  • Foto: Colourbox/TT

Låga priser, billiga flygresor och - framför allt - ett varmt klimat. 
Det finns mycket som lockar svenskar till den heta spanska fastighetsmarknaden. 
I juni fanns det fler spanska objekt än svenska villor på bostadssajten Hemnet.

Svenskarna älskar sina sommarstugor. 2016 fanns det 576.806 fritidshus som ägdes av fysiska personer, enligt statistik från SCB.

Men lågt utbud och höga priser har fått fler och fler svenskarna att blicka söderut. På Hemnet fanns i juni 2017 totalt 14.199 objekt i Spanien. Det kan jämföras med att antalet villor som låg på Hemnet var 14.118, antalet bostadsrätter var 15.799.

”Spanien är i särklass mest populärt. Tittar man utanför Europa så är faktiskt USA ganska populärt, och Dubai har ökat väldigt kraftigt i utbud”, säger Staffan Tell, pressansvarig på Hemnet.

Fastighetsbyrån är en av de mäklarfirmor som har satsat hårt på Spanien. Daniel Nilsson är vd för Fastighetsbyrån Utland, han beskriver det svenska intresset som rekordhögt.

”Förra året steg antalet svenska köp i Spanien med 31 procent, och hittills i år har det vuxit ytterligare 16 procent.”

2016 sålde Fastighetsbyrån 1.050 objekt till svenska köpare, det motsvarar ungefär en fjärdedel av marknaden. Det som framför allt lockar är naturligtvis klimatet, det svenska folket har en lång kärleksrelation till Spanien.

”Väldigt många har turistat i Spanien, och det var här den svenska massturismen började på 50-talet. Det finns en lång tradition vilket gör att man känner sig trygg. Dessutom är kommunikationerna jättebra, flera flygbolag kör dagliga avgångar till Spanien”, säger Daniel Nilsson.

Den spanska fastighetsmarknaden drabbades hårt under finanskrisen, vilket öppnade marknaden för fler svenska köpare. Men nu är priserna på väg upp.

”Det är stora regionala skillnader, men det är långt kvar till tidigare nivåer. Madrid och Barcelona är väldigt heta just nu. Kustmarknaden är också het, det är inga enorma rörelser men man kan räkna med mellan 5 och 10 procent per år”, säger Daniel Nilsson.

En ytterligare fördel med den spanska marknaden är att det finns goda förutsättningar för stabilitet, menar Daniel Nilsson.

"Spanien är en europeisk stabil demokrati med euro. Det gör den till en tryggare marknad än exempelvis Thailand eller Turkiet."

För den som lockas av att köpa en fastighet finns det däremot saker att tänka på.

”Det tillkommer tilläggskostnader på 11-13 procent på det pris du ser på hemsidor, det är framför allt en transaktionsskatt men också lite pappersarbete. Det finns också en fastighetsskatt, men den är inte särskilt hög. Månadsavgiften är däremot oftast låg, den består egentligen bara av underhållskostnader för exempelvis pool, trappstädning och liknande”, säger Daniel Nilsson

Han menar att det också är viktigt att tydligt ta reda på vad det är man vill ha, och vad som finns tillgängligt.

”Åk inte ner till Spanien för tidigt i processen. Det är bättre att göra så mycket research som möjligt hemifrån. Köper man nyproduktion ska man se till att man får bankgarantier på de pengar man sätter in under byggtiden”, säger Daniel Nilsson.

https://infogr.am/husprisindex_spanien

Tyck till