1515
Annons

Fler regioner vill sluta betala nätläkarna – vill använda resurserna till sina egna vårdcentraler

I förra veckan stack politikerna i Västra Götalandsregionen ut hakan och meddelade att de ville att regionen skulle sluta betala nätläkarbolagen. Det har inspirerat politiker i Halland, Värmland och på Gotland. 

Foto:Janerik Henriksson/TT

De flesta nätläkarna har sin bas i region Sörmland och får i dag betalt via ett system som kallas utomlänsersättning. Enligt rekommendationer från Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, får de 500 kronor i ersättning för varje digitalt besök, från den region där patienten hör hemma. 

I Västra Götalandsregionen, VGR, som beräknar att kostnaden för den digitala utomlänsvården i år kommer att landa på cirka 150 miljoner kronor, har politikerna fått nog och i förra veckan fattades därför ett beslut om att undersöka de juridiska möjligheterna att helt enkelt sluta betala med start 1 januari 2022. 

Nu visar det sig att politiker i andra regioner inspirerats av utspelet. 

”Vi har hittills inte konkret övervägt att sluta betala, men beroende på återkoppling från VGR och bedömning av den juridiska situationen kan det givetvis bli aktuellt att ta upp en sådan diskussion även i Halland”, säger Martin Engström, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Halland, till exempel till Hallands nyheter. 

Enligt Värmlands Folkblad har Socialdemokraterna i Region Värmland lagt en motion om att stoppa ersättningen till privata nätläkare, som ska behandlas under nästa regionfullmäktige. Av motionen framgår att regionen betalade över 21 miljoner kronor för värmlänningarnas nätläkarbesök. 

”Digital vård kan vara ett viktigt komplement till fysisk vård för vissa patienter, öka tillgängligheten och avlasta primärvården - men digital vård behöver precis som annan vård ges utifrån behov”, skriver de socialdemokratiska politikerna i motionen. 

Även i Region Uppsala har frågan hamnat i fokus. Uppsala Nya Tidning rapporterar att det blågröna styret analyserar frågan.

”Vi vill använda resurserna för att investera i våra egna vårdcentraler. Det vi betalar till nätläkarbolagen motsvarar gott och väl en höjning av ersättningen till vårdcentralerna med 5 procent. Det är jättemycket”, säger miljöpartisten Malena Ranch som är regionråd och ordförande i vårdstyrelsen i Region Uppsala till Uppsala Nya Tidning. 

Så sent som i torsdags hade hälso- och sjukvårdsnämnden i Region Gotland sammanträde. Då beslutade man enligt Gotlands Allehanda att gå vidare med ett förslag från Socialdemokraterna om att stoppa den digitala utomlänsersättningen. 

”Vi står helt bakom förslaget som är kopierat från Liberalerna i Västra Götaland”, säger Mats-Ola Rödén (L),som är ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden i Region Gotland, till Gotlands Allehanda. 

Utomlänsersättningen regleras regionerna emellan. Monica Johansson (S) är ordförande i regionstyrelsen i Sörmland, där många av nätläkarna har sin hemvist. Hon säger till Sörmlands nyheter att det inte går att sluta betala utifrån hur lagstiftningen och överenskommelsen ser ut.

”När Fredrik Reinfeldt var statsminister så fattade riksdagen beslut om två lagar som omöjliggör detta. I korthet handlar det om lagen om valfrihetssystem i primärvården som innebär att vem som helst som uppfyller vissa fastställda kriterier får öppna en vårdcentral samt patientlagen som säger att patienten får vända sig till vilken vårdcentral denne vill, även utanför regionen där patienten bor”, säger hon till Sörmlands Nyheter. 

Hon är dock villig att diskutera frågan om den lyfts inom ramen för SKR, som genomför en översyn av systemet

 

Innehåll från Corporate Fiber TechnologiesAnnons

5G inomhus kräver helhetsgrepp

Möjligheterna med 5G i fastigheter är stora redan idag men kräver ett helhetsgrepp om den digitala infrastrukturen. Det menar Corporate Fiber som hjälper sina kunder att framtidssäkra sina fastigheter med fiber och inomhusnät för 5G. 

– Ett bra nät är grunden till det mesta som ska fungera i dagens samhälle, det gäller givetvis även fastigheter, säger Andreas Boo, vd för Corporate Fiber och fortsätter:

–  Många fastighetsägare vill till exempel använda sensordata för att få ner energiförbrukningen och samtidigt möta användarnas ökade krav på mobiltäckning inomhus. För att göra det effektivt behövs en modern, välstrukturerad fiberinfrastruktur kombinerat med 5G-inomhusnät. Moderna 5G-lösningar kräver fibermatade radioenheter.

5G som möjliggörare

Inomhusnät för 5G behövs eftersom nya, energieffektiva byggmaterial inte släpper igenom 5G-signalerna tillräckligt bra. Många fastigheter har idag också en otillräcklig struktur i fibernätet vilket dels innebär att man inte kan utnyttja den explosionsartade ökningen av tjänster inom proptech, dels att man missar möjligheten att skapa en bättre upplevelse för användarna:

– Ett exempel på fördelar med 5G-inomhusnät är att trådlösa solcellsbatterier snabbt kan kopplas in för att jämna ut effekttoppar i fastighetens energiförbrukning, förklarar Andreas Boo. 

Passiv teknik begränsar

Dagens passiva teknik har dessutom stora begränsningar för inomhuspositionering, en teknik som efterfrågas alltmer av såväl fastighetsägare som hyresgäster inom exempelvis vård. Den gör det möjligt att veta var en patient eller utrustning befinner sig på meternivå.

Aktiva nät är framtiden

– Fibermatade, aktiva inomhusnät är utan tvivel framtiden och utvecklingen går rasande fort. Ju större helhetsperspektiv du har när du bygger infrastruktur, desto mer funktionalitet och värde får du ut av din fastighet, säger Andreas Boo och avslutar: 

– Flera av Sveriges största fastighetsägare anlitar oss redan som strategisk rådgivare och driftpartner för en öppen infrastruktur som framtidssäkrar fastigheten.

Om Corporate Fiber:

Corporate Fiber är marknadsledande med en hållbar, säker och värdeskapande plattform för infrastruktur. Vi möjliggör digitalisering för alla i fastigheten. 

Läs mer om Corporate Fiber här 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Corporate Fiber Technologies och ej en artikel av Dagens industri

Experterna om kraschade favoriterna: Då ska du ta smällen och sälja

Inte mindre än 17 bolag som har lockat tiotusentals ägare har rasat mer än 70 procent i år vilket svidit rejält i många småspararportföljer. Di bad två experter peka ut vilka bolag som kan ta revansch – och vilka det är lika bra att ta smällen och sälja.

”Jag tycker att det lyser rött om de bolag som uppfyller de tre kriterierna”, säger Joakim Bornold om hur man identifierar surdegarna att göra sig av med.

Anders Rudolfsson och Joakim Bornold.
Anders Rudolfsson och Joakim Bornold.Foto:Jesper Frisk

Läs Di Digitalt i 3 månader för endast 197 kr

ord. pris 429kr/mån

spara
1090 kr

Få tillgång till allt digitalt innehåll i 3 månader för 197 kr. Därefter tillsvidare med 25% rabatt, endast 322 kr/mån i 12 månader. Alla priser är inklusive moms.

Visa allt som ingår

Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

Tillgång till över 1 100 aktiekurser i realtid

Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev


Betala som

Betalsätt

Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag Dagens industri AB:s prenumerationsvillkor och bekräftar att jag tagit del av Dagens industris AB:s personuppgiftspolicy.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera