De flesta nätläkarna har sin bas i region Sörmland och får i dag betalt via ett system som kallas utomlänsersättning. Enligt rekommendationer från Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, får de 500 kronor i ersättning för varje digitalt besök, från den region där patienten hör hemma.
I Västra Götalandsregionen, VGR, som beräknar att kostnaden för den digitala utomlänsvården i år kommer att landa på cirka 150 miljoner kronor, har politikerna fått nog och i förra veckan fattades därför ett beslut om att undersöka de juridiska möjligheterna att helt enkelt sluta betala med start 1 januari 2022.
Nu visar det sig att politiker i andra regioner inspirerats av utspelet.
”Vi har hittills inte konkret övervägt att sluta betala, men beroende på återkoppling från VGR och bedömning av den juridiska situationen kan det givetvis bli aktuellt att ta upp en sådan diskussion även i Halland”, säger Martin Engström, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Halland, till exempel till Hallands nyheter.
Enligt Värmlands Folkblad har Socialdemokraterna i Region Värmland lagt en motion om att stoppa ersättningen till privata nätläkare, som ska behandlas under nästa regionfullmäktige. Av motionen framgår att regionen betalade över 21 miljoner kronor för värmlänningarnas nätläkarbesök.
”Digital vård kan vara ett viktigt komplement till fysisk vård för vissa patienter, öka tillgängligheten och avlasta primärvården - men digital vård behöver precis som annan vård ges utifrån behov”, skriver de socialdemokratiska politikerna i motionen.
Även i Region Uppsala har frågan hamnat i fokus. Uppsala Nya Tidning rapporterar att det blågröna styret analyserar frågan.
”Vi vill använda resurserna för att investera i våra egna vårdcentraler. Det vi betalar till nätläkarbolagen motsvarar gott och väl en höjning av ersättningen till vårdcentralerna med 5 procent. Det är jättemycket”, säger miljöpartisten Malena Ranch som är regionråd och ordförande i vårdstyrelsen i Region Uppsala till Uppsala Nya Tidning.
Så sent som i torsdags hade hälso- och sjukvårdsnämnden i Region Gotland sammanträde. Då beslutade man enligt Gotlands Allehanda att gå vidare med ett förslag från Socialdemokraterna om att stoppa den digitala utomlänsersättningen.
”Vi står helt bakom förslaget som är kopierat från Liberalerna i Västra Götaland”, säger Mats-Ola Rödén (L),som är ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden i Region Gotland, till Gotlands Allehanda.
Utomlänsersättningen regleras regionerna emellan. Monica Johansson (S) är ordförande i regionstyrelsen i Sörmland, där många av nätläkarna har sin hemvist. Hon säger till Sörmlands nyheter att det inte går att sluta betala utifrån hur lagstiftningen och överenskommelsen ser ut.
”När Fredrik Reinfeldt var statsminister så fattade riksdagen beslut om två lagar som omöjliggör detta. I korthet handlar det om lagen om valfrihetssystem i primärvården som innebär att vem som helst som uppfyller vissa fastställda kriterier får öppna en vårdcentral samt patientlagen som säger att patienten får vända sig till vilken vårdcentral denne vill, även utanför regionen där patienten bor”, säger hon till Sörmlands Nyheter.
Hon är dock villig att diskutera frågan om den lyfts inom ramen för SKR, som genomför en översyn av systemet.