Fler regioner vill sluta betala nätläkarna – vill använda resurserna till sina egna vårdcentraler

I förra veckan stack politikerna i Västra Götalandsregionen ut hakan och meddelade att de ville att regionen skulle sluta betala nätläkarbolagen. Det har inspirerat politiker i Halland, Värmland och på Gotland. 

Foto:Janerik Henriksson/TT

De flesta nätläkarna har sin bas i region Sörmland och får i dag betalt via ett system som kallas utomlänsersättning. Enligt rekommendationer från Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, får de 500 kronor i ersättning för varje digitalt besök, från den region där patienten hör hemma. 

I Västra Götalandsregionen, VGR, som beräknar att kostnaden för den digitala utomlänsvården i år kommer att landa på cirka 150 miljoner kronor, har politikerna fått nog och i förra veckan fattades därför ett beslut om att undersöka de juridiska möjligheterna att helt enkelt sluta betala med start 1 januari 2022. 

Nu visar det sig att politiker i andra regioner inspirerats av utspelet. 

”Vi har hittills inte konkret övervägt att sluta betala, men beroende på återkoppling från VGR och bedömning av den juridiska situationen kan det givetvis bli aktuellt att ta upp en sådan diskussion även i Halland”, säger Martin Engström, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Halland, till exempel till Hallands nyheter. 

Enligt Värmlands Folkblad har Socialdemokraterna i Region Värmland lagt en motion om att stoppa ersättningen till privata nätläkare, som ska behandlas under nästa regionfullmäktige. Av motionen framgår att regionen betalade över 21 miljoner kronor för värmlänningarnas nätläkarbesök. 

”Digital vård kan vara ett viktigt komplement till fysisk vård för vissa patienter, öka tillgängligheten och avlasta primärvården - men digital vård behöver precis som annan vård ges utifrån behov”, skriver de socialdemokratiska politikerna i motionen. 

Även i Region Uppsala har frågan hamnat i fokus. Uppsala Nya Tidning rapporterar att det blågröna styret analyserar frågan.

”Vi vill använda resurserna för att investera i våra egna vårdcentraler. Det vi betalar till nätläkarbolagen motsvarar gott och väl en höjning av ersättningen till vårdcentralerna med 5 procent. Det är jättemycket”, säger miljöpartisten Malena Ranch som är regionråd och ordförande i vårdstyrelsen i Region Uppsala till Uppsala Nya Tidning. 

Så sent som i torsdags hade hälso- och sjukvårdsnämnden i Region Gotland sammanträde. Då beslutade man enligt Gotlands Allehanda att gå vidare med ett förslag från Socialdemokraterna om att stoppa den digitala utomlänsersättningen. 

”Vi står helt bakom förslaget som är kopierat från Liberalerna i Västra Götaland”, säger Mats-Ola Rödén (L),som är ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden i Region Gotland, till Gotlands Allehanda. 

Utomlänsersättningen regleras regionerna emellan. Monica Johansson (S) är ordförande i regionstyrelsen i Sörmland, där många av nätläkarna har sin hemvist. Hon säger till Sörmlands nyheter att det inte går att sluta betala utifrån hur lagstiftningen och överenskommelsen ser ut.

”När Fredrik Reinfeldt var statsminister så fattade riksdagen beslut om två lagar som omöjliggör detta. I korthet handlar det om lagen om valfrihetssystem i primärvården som innebär att vem som helst som uppfyller vissa fastställda kriterier får öppna en vårdcentral samt patientlagen som säger att patienten får vända sig till vilken vårdcentral denne vill, även utanför regionen där patienten bor”, säger hon till Sörmlands Nyheter. 

Hon är dock villig att diskutera frågan om den lyfts inom ramen för SKR, som genomför en översyn av systemet

 

 


Innehåll från SnowflakeAnnons

Snowflake samlar och delar tillförlitlig Covid19-data

Snowflake samlar data på ett och samma ställe för värdefull analys.
Snowflake samlar data på ett och samma ställe för värdefull analys.

Coronapandemin har visat att vi behöver ta del av information på rätt sätt – från pålitliga källor, strukturerat och uppdaterat i realtid. Snowflake tar fasta på detta och samlar tillförlitlig data på sin Cloud Data Platform.

I Snowflakes Data Cloud Platform kan användaren skapa en ”single source of truth” med realtidsdata som samlats in från källor som WHO och John Hopkins-universitet. Data över antalet smittade i världen sammanställs på Snowflake Data Marketplace. Plattformen kan hjälpa företag och organisationer att fatta välgrundade beslut och bli mer datadrivna. 

– Datan är redan förberedd för analys när den ligger på vår plattform vilket gör informationen lätt att hantera. Den är även enkel att kombinera med sin egen data för att skapa en bättre bild över sin verksamhet, säger Sam Bäcknäs, Senior Sales Engineer på Snowflake i Sverige. 

Kombinerar datakällor för värdefull analys

Data över antalet smittade kombineras med data om befolkningstäthet och även geolokalisering. För globala bolag kan denna information vara avgörande vid planering kring när kontor och butiker på olika platser i världen ska öppna igen, eller för att förutse hur försäljningen kommer att påverkas i olika länder och regioner. Enligt Sam Bäcknäs är det just kombinationen av datakällor som möjliggör intressanta och värdefulla analyser. 

EXTERN LÄNK: Få tillgång till Covid19-data genom Snowflake Data Marketplace  

– Genom att binda ihop data på Snowflake Data Marketplace över antalet smittade med exempelvis befolkningstäthet och väderinformation kan man göra prediktioner om hur smittspridningen kommer utvecklas och var man borde satsa mer på förebyggande arbete, säger han och fortsätter:

– Jag ser även stor potential för ”data sharing” mellan olika sjukhus i Stockholmsregionen som exempel. Då skulle personalen kunna få information om lediga intensivvårdsplatser i realtid i en dashboard istället för genom telefonsamtal mellan sjukhusen. Detta är lättare att överblicka och innebär mindre belastning för personalen. 

EXTERN LÄNK: Nyfiken på Data Sharing? Läs mer här 

Molnlösning innebär många fördelar

Sam Bäcknäs menar att många företag och organisationer i dag sitter på värdefull data som kan kombineras och visualiseras för viktiga insikter om den egna verksamheten, och som de även kan sälja vidare. Genom att samla all data på Snowflakes plattform kan kunden dra nytta av alla fördelar med den skalbarhet och administrativa enkelhet som en molnlösning erbjuder. 

Fakta Snowflake
Snowflake är en helt molnbaserad data-plattform som finns på Azure, AWS och GCP och är skapad för framtidens datahantering. Produkten fungerar som ”software as a service” och möjliggör att kunder samlar sin värdefulla data på ett och samma ställe. Genom Snowflake Data Marketplace ges också möjligheten att sälja egna dataset som kan vara av intresse för andra bolag.
Läs mer på www.snowflake.com  

 

Mer från Snowflake

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Snowflake och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?