Annons

Fler pessimistiska över ekonomin

En dryg tredjedel av hushållen tror att Sveriges ekonomi kommer att försämras framöver, visar Skops rapport om hushållens ekonomiska förväntningar.

Finansminister Magdalena Andersson.
Finansminister Magdalena Andersson.Bild:Christine Olsson/TT, Christine Olsson

En fjärdedel av de tillfrågade var mer optimistiska och tror på en förbättring, medan 40 procent tror att läget blir oförändrat det kommande året. Det är 4,5 procent färre jämfört med den senaste mätningen från oktober.

Borgerliga sympatisörer är mer pessimistiska än de som röstar rödgrönt, visar undersökningen bland 1 350 personer i åldrarna 18–84. Men det är bland Sverigedemokraternas väljare som misstron är störst – 70 procent befarar att Sveriges ekonomi kommer att försämras.

När det kommer till hushållsekonomi ökar antalet pessimister till 14,6 procent jämfört med 12,2 procent i oktober. Misstron är störst bland personer över 60 år, medan unga är mer hoppfulla.

Skops undersökning görs genom telefonintervjuer, postenkäter och en slumpmässigt rekryterad webbpanel.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?