ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Fler nyanlända i jobb eller utbildning efter AF:s etableringsuppdrag

Allt fler nyanlända som lämnar Arbetsförmedlingens etableringsuppdrag får jobb eller studerar. Hittills i år har 44 procent fått jobb eller börjat studera 90 dagar efter avslutat etableringsuppdrag, en ökning från knappt 32 procent under samma period förra året.

Det skriver Arbetsförmedlingen i ett pressmeddelande på torsdagen.

"Det går allt bättre. Resultaten inom etableringsuppdraget för nyanlända har förbättrats varje år sedan Arbetsförmedlingen fick uppdraget 2010. Fler än någonsin får nu jobb eller börjar studera", säger Malin Blomgren, chef för enheten integration och etablering på Arbetsförmedlingen, i en kommentar.

Enligt Arbetsförmedlingen finns flera förklaringar till de förbättrade resultaten. En stark arbetsmarknad, subventionerade anställningar som till exempel extratjänster och ett tydligare fokus på arbetsnära aktiviteter, utbildning och jämställdhet under tiden i etableringsuppdraget är några av de viktigaste. En utmaning är dock att lite drygt hälften av alla deltagare saknar gymnasieutbildning, som ofta krävs på svensk arbetsmarknad.

Arbetsförmedlingens etableringsuppdrag är ett tvåårigt program för att lotsa nyanlända in på den svenska arbetsmarknaden. Etableringsuppdraget hade som flest deltagare sommaren 2017, med närmare 77.000 personer. Sedan dess har antalet deltagare minskat och i snitt lämnar nu 3.000 personer etableringsuppdraget varje månad.  

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer