"Det går allt bättre. Resultaten inom etableringsuppdraget för nyanlända har förbättrats varje år sedan Arbetsförmedlingen fick uppdraget 2010. Fler än någonsin får nu jobb eller börjar studera", säger Malin Blomgren, chef för enheten integration och etablering på Arbetsförmedlingen, i en kommentar.
Enligt Arbetsförmedlingen finns flera förklaringar till de förbättrade resultaten. En stark arbetsmarknad, subventionerade anställningar som till exempel extratjänster och ett tydligare fokus på arbetsnära aktiviteter, utbildning och jämställdhet under tiden i etableringsuppdraget är några av de viktigaste. En utmaning är dock att lite drygt hälften av alla deltagare saknar gymnasieutbildning, som ofta krävs på svensk arbetsmarknad.
Arbetsförmedlingens etableringsuppdrag är ett tvåårigt program för att lotsa nyanlända in på den svenska arbetsmarknaden. Etableringsuppdraget hade som flest deltagare sommaren 2017, med närmare 77.000 personer. Sedan dess har antalet deltagare minskat och i snitt lämnar nu 3.000 personer etableringsuppdraget varje månad.