Fler nyanlända i jobb eller utbildning efter AF:s etableringsuppdrag

Allt fler nyanlända som lämnar Arbetsförmedlingens etableringsuppdrag får jobb eller studerar. Hittills i år har 44 procent fått jobb eller börjat studera 90 dagar efter avslutat etableringsuppdrag, en ökning från knappt 32 procent under samma period förra året.

Det skriver Arbetsförmedlingen i ett pressmeddelande på torsdagen.

"Det går allt bättre. Resultaten inom etableringsuppdraget för nyanlända har förbättrats varje år sedan Arbetsförmedlingen fick uppdraget 2010. Fler än någonsin får nu jobb eller börjar studera", säger Malin Blomgren, chef för enheten integration och etablering på Arbetsförmedlingen, i en kommentar.

Enligt Arbetsförmedlingen finns flera förklaringar till de förbättrade resultaten. En stark arbetsmarknad, subventionerade anställningar som till exempel extratjänster och ett tydligare fokus på arbetsnära aktiviteter, utbildning och jämställdhet under tiden i etableringsuppdraget är några av de viktigaste. En utmaning är dock att lite drygt hälften av alla deltagare saknar gymnasieutbildning, som ofta krävs på svensk arbetsmarknad.

Arbetsförmedlingens etableringsuppdrag är ett tvåårigt program för att lotsa nyanlända in på den svenska arbetsmarknaden. Etableringsuppdraget hade som flest deltagare sommaren 2017, med närmare 77.000 personer. Sedan dess har antalet deltagare minskat och i snitt lämnar nu 3.000 personer etableringsuppdraget varje månad.  


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?