Fler nya skuldsatta hos Kronofogden

Antalet personer med skulder hos Kronofogden har minskat till den lägsta nivån på 26 år.
Ändå varnar myndigheten för en negativ utveckling.
Allt fler - totalt 100 000 personer - registrerade sin första skuld under förra året.

Bild:TT

Högkonjunktur tillsammans med att rekordmånga skuldsaneringar beviljats har gett en tydlig effekt. Antalet personer med skulder minskar för andra året i rad, visar ny statistik från Kronofogden som TT har tagit del av.

2017 fanns 417.693 personer registrerade hos myndigheten, en minskning med 5 500 personer jämfört med föregående år och den lägsta siffran sedan 1991.

Det starka ekonomiska läget i Sverige med högkonjunktur, låg arbetslöshet liksom ränteläge kan dock ge en annan effekt för i statistiken syns samtidigt en annan tydlig trend:

"Det kom in väldigt många nya som inte har varit hos oss tidigare. Även om många av dem ser ut att kunna klara av att betala sina skulder är det ändå en tydlig varningssignal, det är lite av en form av överhettning", säger Johan Krantz, analytiker på Kronofogden.

Antalet, 100.000 personer, kan jämföras med situationen för fem år sedan då det enbart var 80.000 som registrerade sin första skuld. Även om 60 procent ändå nu haft råd att betala sina skulder ser Johan Krantz en farlig utveckling om konjunkturläget plötsligt skulle vända nedåt.

"Ekonomin just nu är ganska god så man klarar sig ur situationen men det är en ganska stor risk om det börjar vika någonstans", säger han.

Framförallt handlar ökningen om konsumtionsinriktade ärenden som är kopplade till krediter och lån.

"En del av de här 40.000 som inte betalat tillbaka kommer med stor sannolikhet finnas kvar. De fastnar och blir det vi ofta kallar överskuldsatta under väldigt lång tid och enda utvägen blir att ansöka om skuldsanering."

Precis som tidigare är det betydligt fler män (62 procent) jämfört med kvinnor när det gäller skuldsatta som är folkbokförda i Sverige.

Män är överrepresenterade när det gäller såväl brottsrelaterade som fordons- och underhållsstödsskulder.

"Det som sticker ut något är att något större andel kvinnor har skulder till inkassobolag och koppling till kreditgivare. Sannolikheten är att kvinnor i större utsträckning tar sådana här krediter än män", säger Johan Krantz.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från InsiconAnnons

Ny förbättrad version av Insicon i2i ger ännu snabbare time-to-market

Insicon har hjälpt såväl stora som små skadeförsäkringsbolag till ökad tillväxt sedan 2010 genom deras smarta och skalbara affärssystem ‘Insicon i2i’. Nu väntar spännande nyheter när en ny förbättrad version av systemet lanseras som lyfter användarupplevelsen och den tekniska plattformen till en ny nivå. 

- Den nya versionen har en responsiv design, hög användarvänlighet, ger kunden full kontroll och kortar framförallt ner time-to-market, säger Sasa Petric, chefsutvecklaren av systemet och en av grundarna av Insicon. 

Komplett och anpassningsbar lösning

Ett skadeförsäkringsbolag har många komplexa frågeställningar som ett affärssystem behöver hantera och med Insicons nya version av i2i erbjuds en komplett och anpassningsbar lösning som är enkel att administrera på egen hand. Genom att använda sig av den senaste teknologin är varje enskild del av systemet öppet för integration genom API:er.

Snabbare time to market

I den nya versionen ges användaren utmärkta förutsättningar till en betydligt snabbare time to market jämfört med andra system. Från den dag ett bolag bestämmer sig för att ta del av Insicons lösning kan produkterna lanseras inom 2-4 månader vilket är betydligt fortare än äldre system. Tack vare i2i kan också prissättning och centrala processer ändras i realtid.

– Vid användandet av andra äldre system kan till exempel enbart en förändring av prisberäkningen vara ett projekt på 6-12 månader. Detta begränsar affären stort. Insicon i2i möjliggör att nya affärsupplägg och justering kommer ut snabbt på marknaden, säger Insicons VD Måns Hulterström. 

Skalbart för alla volymer

Eftersom Insicon i2i är skalbart passar det för skadeförsäkringsbolag, mäklare, agenter och captives i alla storlekar, där Insicons kunder ges möjlighet att växa med systemet. Allt från mindre bolag och startups i Sverige, Norge och Belgien till större aktörer som ICA Försäkring har upptäckt fördelarna med Insicon i2i. Flexibiliteten fick till exempel ICA Försäkring att nyligen förlänga sitt avtal med ytterligare fem år, ett besked som välkomnas av Måns Hulterström. 

– Vi är glada att vi genom ett nytt mångårigt avtal kan fortsätta stötta ICA Försäkring i deras resa att bli ett av Sveriges fem största försäkringsbolag, säger Måns.

Lösningen till ”Insurance-in-a-Box”

Insicon har ett samarbete med TietoEVRY, ett av världens största konsultföretag inom IT-implementationer och de senaste åren har det börsnoterade finska företaget börjat satsa allt mer inom försäkringsindustrin. TietoEVRY har tagit fram ett koncept de kallar för ”Insurance-in-a-Box” som sätter ihop viktiga system för ett försäkringsbolag. Insicons i2i-lösning är själva affärssystemet i ”Insurance-in-a-Box” som håller ihop affärslogik och centrala processer. Samarbetet innebär också ett globalt distributions- och servicenätverk för alla gemensamma kunder.

Fakta

Insicon i2i är ett komplett affärssystem för skadeförsäkringsbolag. Byggt för att ge kunderna stor flexibilitet och möjliggöra digitalisering.

Grundat: 2009

VD: Måns Hulterström

Mail: mans.hulterstrom@insicon.se

Hemsida: insicon.se 

 

 

Mer från Insicon

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Insicon och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?